Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spadek, jak to jest

Polecane posty

Gość gość

Mój mąż Załatwiał spadek dom, po dziadku.matka męża już nie żyje, dom nie był przypisany na jego matkę z ojcem bo poprostu nikt się nie spodziewał że w ciągu pół roku umrze męża babka i matka. Noi teraz jak to jest. notariusz powiedział że dom jest na pół na mojego męża i jego ojca, ale zastanawia mnie dlaczego mój mąż nie uwzględnił mnie w tym zapisie tymbardziej że zawsze mówiliśmy że jak moja mama będzie przepisywać dom z działka to na nas oboje bo wkoncu jesteśmy małżeństwem.. Ale w takiej sytuacji to raczej przepisze tylko na mnie. Zresztą co mu to da że mnie w tym nie uwzględnił jak w przypadku jego śmierci dziedzicze ja i dzieci a w przypadku rozwodu ja raczej nie dziedzicze tylko dzieci

Gość gość
Spadek jest w połowie męża, a w połowie jego ojca. Po kolei: - matka odziedziczyła dom po swoim ojcu i matce - po matce dziedziczą jej mąż i dzieci Spadek ZAWSZE jest majątkiem odrębnym. Dopiero jak mąż będzie włascicielem to może tę swoją połowę "uwspólnić" - ale to jest odrębna sprawa u notariusza. Można to zrobić albo darowizną, albo poprzez rozszerzenie wspólnoty majątkowej. Darowiznę daje się wskazanej osobie/osobom. I szczerze mówiąc, twoja matka przepisując swój dom na was oboje zrobiłaby piramidalną głupotę. Brutalnie mówiąc - rozpada się co drugie malżeństwo - jeśli coś wam by nie wyszło, musiałabyś oddawać kasę za to, co wypracowali twoi rodzice. Taką głupotę zrobiła moja koleżanka - dom po jej dziadkach oddała w połowie mężowi, który po latach okazał się palantem - w rezultacie TO ONA się wyprowadziła bo nie dało się z nim wytrzymać, a nie stać jej było na to, żeby go spłacić z majątku, który zawdzięczał wyłącznie jej rodzinie, a on naturalnie nie miał najmniejszej ochoty się tego zrzec. I teraz on mieszka W JEJ rodzinnym domu z nową laską, a ona nawet tam nie bywa. Tak się kończą nieprzemyślane darowizny.

Gość gość
Czyli lepiej będzie jak moja matka przepisze tylko na mnie? i wtedy to będzie mój majątek osobisty mimo tego że będziemy w małżeństwie? A co z dziedziczeniem tego? później dziedzicza to tylko nasze dzieci czy np on może też to dziedziczyc po mojej śmierci?

Gość gość
1. Spadek dziedziczy sie na siebie, a nie na siebie i na zone, bo nie ma takiej mozliwosci prawnej. Gdyby istnial testament, to co innego. Nie ma testamentu, wiec dziedziczenie odbywa sie w drodze ustawowej, a ustawa nie uwzględnia zon. 2. Nie wiem co masz na mysli gdy piszesz "zapis", to co ma zrobic twoja mama. Chodzi Ci o darowizne za zycia czy o testament?

Gość gość
To jest chyba tak zwana darowizna. Moi dziadkowie zrobili tak że cały dom z działka przepisali na moich rodziców wspólnie mimo tego że moja mama to ich synowa, przepisali ale 'wymowili' sobie do śmierci jedno piętro domu. noi moi rodzice chcieli zrobić to samo i kiedyś przepisać na nas znaczy na mnie i na męża. Myślę że dziadkowie przepisali wspólnie na rodziców bo moja mama też wyłożyła na ten dom swoje zarobione pieniądze i chcieli poprostu być uczciwi.. No ale teraz pytanie czy gdyby przepisali tylko na mnie to mąż ma prawo do dziedziczenia po mojej smierci, czy tylko dzieci?

Gość gość
oczywiscie, ze twoja mama moze przepisac na ciebie dom i bedzie on tylko i wylacznie twoj (jesli nie uwzgledni, bo nie musi, w darowiznie twojego meza), rzeczy darowane i spadki nie wchodza do wspolnoty majatkowej. tylko i wylacznie ty mozesz ustanowic pozniej twojego meza wspolwlascicielem darowanej nie/ruchomosci, tak samo jak on moze ustanowic ciebie wspolwlascicielka nie/ruchomosci nabytej droga spadku. w przypadku zas twojej smierci twoj dom dziedziczy (bez testamentu czy darowizny) w polowie twoj maz i w polowie wasze dzieci, jezeli dzieci brak w polowie beda to twoi rodzice, a jezli ich brak to twoje rodzenstwo. jezeli zas zostaniesz sama jak palec i nie znajda twoich krewnych to dopiero wtedy calosc otrzyma twoj maz.

Gość gość
A np w przypadku rozwodu, gdyby mój dom był przypisany na nas oboje to później mąż ma do niego prawo w połowie? A co wtedy z dzieckiem Jak to się dzieli

Gość gość
Zawsze można zadzwonić albo odwiedzić kancelarię jaka nas interesuję i o wszystko zapytać. Mi bardzo pomogła kancelaria notarialna Państwa Jezierskich ze Zgierza.

Gość gość
Miałam okazję korzystałam z usług Państwa Jezierskich ze Zgierza i jestem bardzo mile zaskoczona. Bardzo miła i sprawna obsługa. Jeżeli komuś zależy na czasie to jest idealne miejsce do załatwienia czynności notarialnych praktycznie od ręki.

Gość gość
Ja tez jakiś czas temu skorzystałam z pomocy Państwa Jezierskich. Jestem bardzo zadowolona z obsługi. Zależało mi na czasie bo wyjezdzałam za granicę. Zapisali mnie praktycznie od zaraz i szybko załatwiłam swoja sprawę.

Gość gość
JPRDL ale ty gościu wymyślasz bajki z tymi Jezierskimi, nagle tu tyle osób ich zna i korzysta z ich usług. TAKIE DURNE KRYPTO REKLAMY ŻE AZ ŚMIECH NA SALI. płaca ci chociaz za to czy jesteś tym Jezierskim i sam teatrzyk odstawiasz?