Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę być na coś poważnego chora ?

Polecane posty

Gość gość

Mam 17 lat. Wiele razy zdarzyło mi się zaslabnac a mroczki przed oczami mam niemal codziennie, w różnych sytuacjach np po wstaniu z łóżka,w drodze do szkoły, w autobusie.. bez znaczenia pojawiają się"od tak". kolejna rzeczą która mnie gnębi jest drżenie rąk, zawsze nawet w upalne dni mam bardzo zimne dłonie i stopy a rece drżą mi jak u starszych, schorowanych osób. Mówiłam mamie o swoim problemie ale ona uważa że przesadzam i ze to przez okres dojrzewania. czytałam jednak wiele w Internecie i nie znalalam informacji aby takie rzeczy działy się u każdej zdrowej nastolatki. ktoś ma pomysł co może mi dolegac? ewentualnie do jakiego lekarza mam się wybrać? z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
Do ogólnego, zrobić podstawowe badania krwi z poziomem żelaza i tarczycą, pomiar ciśnienia, osłuchowe sprawdzenie serca... Potem zależnie od wyników dalej.

Gość gość
Ja od 15 roku życia mam często zimne stopy. A ty możesz mieć spadki ciśnienia ortostatycznego i lub problemy z krążeniem. Badanie to m.in. doppler serca. Ale może to tylko żelazo. Albo brak witamin z grupy B, kwas foliowy, aminokwasy, etc. Trza się zbadać, ale jeśli nic nie wyjdzie to lepiej żebyś nie dać se wcisnąć psychotropów. Bo człowiek się pod ich wpływem zmienia Ważne jest odżywianie. A nie puste i nieodżywcze jedzenie.

Gość gość
moja siostra miala podobne objawy i okazalo sie ze ma problemy z sercem

Gość eMedi24
Przyczyn takich objawów może być bardzo wiele: może być to wynik nadmiernej reakcji wazowagalnej czyli po prostu zmniejszenia dopływu krwi do mózgu oraz serca w wyniku gwałtownej pionizacji (w pozycji pionowej część krwi przemieszcza się do nóg zgodnie z grawitacją i u niektórych predysponowanych osób chwilę dłużej ur******ają się mechanizmy kompensacyjne). Nie jest to poważne schorzenie, należy unikać gwałtownego zrywania się z pozycji siedzącej czy leżącej, w celu uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości i zapobiegania ewentualnym upadkom. Inne możliwe przyczyny to niedokrwistość, zaburzenia pracy serca czy też hormonalne. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zbada i pokieruje na dalsze badania. W razie pytań lub wątpliwości zachęcam do kontaktu z medyczną infolinią eMedi24 (http://www.medipark.pl/oferta/emedi24/)

Mroczki przed oczami i zawroty głowy w sytuacji, gdy gwałtownie się podnosimy np. z łóżka, nie są objawem patologicznym. Jest to reakcja wazowagalna (fizjologiczna). Niemniej jednak pozostałe objawy, jak omdlenia, zimne stopy i dłonie, drżenie rąk mogą świadczyć o rożnych dolegliwościach, chociażby o braku żelaza. Konieczna jest wizyta u lekarza pierwszego kontaktu i wykonanie przynajmniej podstawowych badań. Pozdrawiam!

Gość Kinga

Mam problemy ze sercem i długo szukałam dobrego kardiologa, az w końcu trafiłam na lekarza w placówce  Prima Med w Krakowie przy ul. Cieszyńska 16  . Bardzo mi pomógł, a dzięki zmianie leków dużo lepiej się czuję