Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie potrawy sa na waszym wigilijnym stole

Polecane posty

Gość gość
20:06 I nie za ciężki. Najlepsze sa takie ważące do 1200 gram. Nie sa takie tłuste jak duże okazy karpia ;)

Gość gość
Ja najbardziej lubię dorsza. Nie toleruję ości w rybie.

Gość astrittttttt
U nas jest tak barszcz czerwony z uszkami filety z dorsza (.nie lubimi karpia wiec nie jemy wcale ) , Kapusta kiszona z grzybami sos grzybowy ziemniaki buraczki KONIEC później kawa i ciasta Sernik.z wisniami, 3 bit , ciasto.z malinami.

Gość gośćesmeralda
Pierogi z grzybami robimy z synkiem razem,barszcz takze swojski z ekologicznych buraczkow,salatka warzywna takze z naszych warzywek,kapusta kiszona postna rowniez swojska z grzybkami z mazurkich lasow,rosolek rybny,sledz,na swieta bigos,ciasta sama robie,piernik staropolski,potrawka z krolika z winem,jeszcze pomysle nad dalszym menu

Gość gość
Karp smażony Karp w galarecie Barszcz czerwony Uszka Pierogi z kap i grz Ziemniaki Chleb Kapusta z grzybami Kompot z suszu Makówki Sernik Opłatek Wyszło 12. Jakoś tak staramy się żeby było 12.

Gość gość
A i jeszze tzw moczka

Gość gość
a jak się robi moczkę? Z jakiego regionu to danie?

Gość gość
Moczka jest śląska potrawa. Do kompotu z suszu dodaje się piernik. On rozpada się i kompot staje się bardzo gęsty, sosowaty. Jest to taki deser, nakłada się do miseczek i je łyżka.

Gość gość
Moczke podaje się mocno schłodzoną.

Gość gość
1. Zupa grzybowa z makaronem 2. barszcz z uszkami 3. karp w ciescie 4 \. ryba po grecku 5. ryby smazone 6. ryba w sosie smietanowo koperkowym 7. sledzie w oleju i w smietanie z ziemniakami 8. salatka warzywna i jeszcze ze dwie inne 9. kompot z suszu 10. pierogi z kapusta i grzybami. ciasta to bedzie tak : 1. sernik wiedeński 2. sernik placzacy 3. porzeczkowiec 4. biszkoptowe z kremem

Gość gość
"7. sledzie w oleju i w smietanie z ziemniakami" Pycha! Kiedyś dziwiłam się jak można jeść śledzie z ziemniakami, dopóki nie spróbowałam :-)

Gość gość
gość wczoraj "Ziemniaki na Wigilię? " A dlaczego nie? U mnie są ziemniaki tłuczone z olejem lnianym. Tylko raz w roku jadamy je w ten sposób. Są super, do śledzia czy do kapusty z grzybami.

Gość Hefra
Barszcz czerwony z grzybami Uszka z grzybami Pierogi z kapusta i grzybami Smażony pstrąg Pstrąg w sosie warzywnym Koreczki śledziowe z oliwkami Sos grzybowy Chleb pieczony samemu Pierniczki Makowiec A po pasterce pasztet pieczony z mięsa i warzyw- domowy oczywiście. Zreszta tak jak i wszystkie inne potrawy. Alkoholu nie pije w ogóle, ale gdybym mogła byłoby to francuskie białe wino.. ech głodna sie zrobiłam

Gość gość
Czy jadacie pierogi ruskie na wigilię?

Gość ilonelka
U nich znajdziesz mnóstwo super przepisów https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/ugotowani-pl-zupa-rybna . Na pewno jakieś cię zainspirują na najbliższe święta. Ja lubię zawsze dorzucić coś, czego jeszcze nie jedliśmy bo jest tego mnóstwo. Szkoda by było nie spróbować tak pysznych potraw. Oczywiście tradycja jest najważniejsza i bez pewnych potraw wigilia odbyć się nie może.