Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Toksyczna relacja z mamą?

Polecane posty

Gość gość

Powiedzcie, czy za toksyczną matkę można uznać osobę, która: - chciałaby być w moim życiu najważniejsza, pomimo, że jestem już dorosła i mam rodzinę. Gdy nie napiszę czy nie zadzwonię jest obrażona, nawet z pracy muszę jej wysłać chociaż smsa, chociaż naprawdę nie miałam nic do przekazania - w moim domu chciałaby poukładać wszystko po swojemu. Potrafi sprzątać mi w szafie, oskubać kwiatki, ciągle mi kupuje jakieś drobiazgi do domu, zazwyczaj zupełnie nie w moim guście - wszystko co mi kiedykolwiek kupiła wypomina po wielokroć. Również cała rodzina musi o wszystkim wiedzieć, co dostałam - wypomina mi również ile poświęcenia ją kosztowało wychowanie mnie, że mi kupowała ubrania, chodziła ze mną do lekarza itp. I że w pracy nie zrobiła kariery, bo chodziła na opieki. Słyszę to co najmniej raz w miesiącu - ciągle mi opowiada o swoich problemach, choruje praktycznie na wszystko i wzbudza we mnie poczucie winy, że się nią nie opiekujemy, że ma niską emeryturę, że przez nasze problemy ma depresję - niemal każda rozmowa prowadzi do tego, że mama się obraża i wychodzi. Nie wiem o co, przestałam już przepraszać... Czy Wasze matki też tak mają?

Gość gość
Tak to jest toksyczna relacja z matka, polegajaca na ciaglej potrzebie kontroli i zbytnim egocentryzmie