Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy leśniczy to dobry kandydat na męża?

Polecane posty

Gość gość

Jest bardzo miły i romantyczny. Bardzo wrażliwy i uduchowiony człowiek. Jest średnio przystojny, ale nadrabia cechami charakteru. Pracuje jako leśniczy. Czy myślicie, że to dobry kandydat na męża?

Gość gość
leśniczy mało zarabia, daj se spokój.

Gość gość
Wypowie się ktoś jeszcze?

Gość gość
To nie zawód okresla człowieka tylko charakter,leśnicy są ludzmi bardzo spokojnymi bo często obcują z naturą a także idpowiedzialni bo zajmują stanowisko służbowe,czesto dają jakąś niewielką pracę ludziom ubogim którzy nie mają wykształcenia i ciezko im zarobić na chleb ..a przecież sortować gałęzie czy malować wierchy drzewk na uprawach każdy moze .Leśnicy mają nienormowany czas pracy i muszą być zawsze do dyspozycji oraz na miejscu na wypadek gdyby nagle zaczął palić się las albo przyjechał nadleśniczy na kontrolę.Leśnik ma pod sobą setki vzy nawet tysiace hektarów lasu za ktore jest ospowiedzialny i ktore z pomocą podleśniczego prowadzi.tj.sezonowa wycinka ,zalesianie,czyszczenie,zakładanie pułapek na kornika,odscołkowywanie upraw oraz zsbezpieczanie sadzinek przed zwierzyną.Rozliczanie wypłaty pracownikom,oraz inwentaryzacje i narady w nadlesnictwie.Obsługa kancelarii ,wypisywanie asygnaty na taryaczne czy opał lub choinę w okresie przedswiatecznym.Wspołpraca z kołem myśliwskim i uzupełnianie pasnikow w ziarni sol i siano.Obsługa klienta telefoniczna oraz na miejscu.Dopilnowanie w lesie załadunku nawet w godzinach takich jak 5 rano czy wczesniej.Lesnik codziennie robi obchód terenu,liczy zalesione uprawy i dokonuje odbioru wykonanej pracy.Narażony na zimno,wiatr,deszcz i podmokłe tereny oraz kleszcze,narażony na boreliozę .Zawód leśnika jest dobrze płatny mniej wiecej tak jak zawod nauczyciela czy lekarza w przychodni.Lasy na szczescie nadal są państwowe toteż leśnik dostaje odzież,buty,wczasy pod gruszą,paczki dla dzieci na święta i wiele innych dodatkow.Co roku obchodzi się dzień Św.Huberta oraz dzień leśnika na ktorym lesnicy świetują ..i wypoczywają.

Gość gość
Zapomniałam dopisać o tym że lesnik zakłada na drzewa budki lęgowe dla ptaków tgzw.kadłubki i chroni środowisko przez zbiorkę śmieci .

Gość gość
Znajoma ma męża leśnika i to jest świetny facet i dobry mąż.

Gość gość
Leśnik posiada w swojej garderobie mundur który zakłada na ważne uroczystosci oraz czapkę z daszkiem.Obsługuje kase fiskalną,taryfikator bloczki z asygnatą oraz bloczki mandatowe,ma takie same prawa w wypisywaniu mandatów jak śłużba leśna,w momencie kradzieży drzewa z lasu czy innego wykroczenia.Lesnik w skrajnych przypadkach jest narażony na napasć w środku lasu toteż przechodzi kurs samoobrony i jest wyposażony w gaz łzawiący.

Gość gość
A ja mam ojca leśnika i jest dla mnie autorytetem za miłość do przyrody i zwierząt,zwłaszcza do ptaków.

Gość gajowy gałagała
15:28 15:23 ależ bzdury ktoś wypisuje, jakaś teoria wyssana z palca :) na pewno będzie miał boreliozę, leśniczowie zarabiają dużo bo to budżetówka a inna sprawa jak upycha drzewo na lewo. charakter nie zależy od przebywania na łonie natury tylko od charakteru. bywają spokojni a bają też bydlaki i chamy. w tym zawodzie dużo i często się pije i trzeba mieć kosztowne hobby czyli myślistwo. tyle w temacie realiów a nie teorii z bzduropedii. ;)

Gość gość
16.37Jakie bzdury?Owszem ma boreliozę,w wyniku której przeszedł wylew krwi do mózgu parę lat temu.Poziom boreliozy pod stsłą opieką lekarską ,choroba nieuleczalna.Pić nie pije bo nie lubinie toleruje alkoholu,i jest wielkim przeciwnikiem pijanstwa oraz małogu nikotynowego ,kawy też nie pije ,nie soli z racji nadcisnienia i choresterolu,nie pali i jest wielkim przeciwnikiem wszelkich używek i produktów chemicznych.W domu piwa nigdy nie było a wodka to jedynie jak od kogos dostanie na lepszą..i wtedy taka butelka zostaje komuś podarowana albo leży nawet rok w barku.Na boku drzewem nie handluje bo to uczciwy i bardzo wierzący człowiek .Pasja to ptaki i rybki oraz znaczki i motyle,z mysluwymi chodzi na Hubertusa.Jestem córką leśnika to wiem najlepiej.

Gość gość
Generalnie propaguje zdrowy styl życia ,prowadzi ogrodek i to kolejna pasja,pije zioła i herbatki ,ziołami przyprawia jedzenie ,dadaje do wszystkiego.Nie toleruje papierosow i chemi.

Gość gość
Cd.i żadna bzduropedia bo ojciec w zawodzie ma przepracowane już 47 lat to chyba wiem.

Gość gość
Minus jest taki że to odpowiedzialna i w rzadkich sytuacjach z klientem praca bardzo stresogenna.Dodatkowy minus to ten że leśnik w momencie przechodzenia na rente czy emeryture,musi opuscić budynek ktory zamieszkuje i urzęduje czyli tgzw.leśniczówkę.

Gość gość
powiem tyle autorko: ściółka na dywanie, grzybkowo-poziomkowo-jagodowa dieta, kora listki i gałązki w łóżku, kleszcze w pościeli!!! odradzam

Gość gość
17.11 Bzdury piszesz,nigdy w poscieli mama nie znalazła kleszczy ani sciółki na dywanie no może poza odrobiną igliwia w butach choć ma dobre buty ,ciasno sznurowane ,jesli narzekała to jedynie na żywicę którą cieżko sprać z odzieży jesli sie gdzieś przyklei a z munduru to już w ogóle.

Gość gość
Dary lasu są pyszne i znacząco ubogacają dietę,uwielbiam sos grzybowy do miesa lub sernik mojego taty z poziomkami pod galaretką.Kiedyś z mamą robiłysmy na zimę soki z malin i jeżyn lesnych ale teraz tylko jagody zbieramy bo coraz mniej po lasach tych darów natury..a szkoda bo smak nieporównywalny z niczym i skarbnica witamin.

Gość gość
I generalnie to Nadleśnictwo dba o swoich pracowników i ich rodziny.Dopłaty do paliwa,telefonu ,srodki czystosciowe badania okresowe,szkolenia ,wykłady.Paczki mikołajowe dla dzieci i wyjazdy na kolonie letnie czy zimowe Kurs samoobrony,j.angielski-grupowo .itp Wiadomo państwówka tak zwana.

Gość gość
Ubrań ojciec w ogóle nie kupuje bo wszystko ma poczawszy od skarpet poprzez kalesony buty swetry koszule spodnie kurtki nakrycia głowy ,jedyne co musi kupić to bieliznę.Wiadomo oczywiscie wszystko w kolorze zielonym.Uff.się rozpisałam.Chyba wystarczy autorko ,tak myślę.Zaspokoiłam Twoją ciekawość?

Gość gość
bierz chłopa jak rozgarnięty, zawód jak każdy inny, a niektórzy to bzdury tutaj wypisują, na pewno to to że każdy leśniczy musi być myśliwym

Gość Klaudiaaa Xi
Powiem tak, ja wolę swojego pana Doktora :) chirurg, zadbany, jeździ Volvo ehh kocham go

Gość gość
18.00 Wcale nie musi być bo przymusu nie ma ale zazwyczaj jest wciagany przez koło mysliwskie bo komunikacja miedzy lesniczym a kołem łowieckim jest ważnaTo lesniczy jest najbardziej zorientowany gdzie zwierzyna żeruje i w jakiej ilosci jest na danym terytorium. O odstrzale decyduje koło łowieckie i łowczy..ktory pilnuje by populacja saren czy dzikow nadmiernie nie wzrosła bo powoduje to straty w uprawach blisko lasu jak również swieżo zalesionych działkach na danym obszarze...dlatego czubki sadzonek dębu,buka ,czy sosny ,jadły oraz świerka pokrywa się specjalną białą gorzką w smaku dla saren czy jeleni,farbą.Obgryziony raz czubek sadzonki powoduje że drzewko już nie rosnie.

Gość gość
..jodły,oczywiscie.

Gość gość
Generalnie jestem corką leśnika ale do myśliwych ma afront bo nie toleruję zabijania zwierząt,uważam że powinny być inne bardziej humanitarne środki kontroli nad rozrostem danej populacji gatunku niż jedynie odstrzał poza okresem ochronnym.

Gość gość
..do myśliwych mam afront..

Gość olaoleńka
A ja poznałam kiedyś na badoo leśnika.Dziwny był.Niebrzydki,ale głos miał taaaaakiii cierpliwy,że aż mdliło.Nie mam nic do leśników,ale coś z nim było niehalo.

Gość gość
A mi się marzy leśnik albo drwal.

Gość gość
Borelioze mozna zlapac wychodzac z psem na spacer po osiedlu!! kleszcze sa niemal wszedzie !!

Gość gość
Hej. Mój facet jest myśliwym Jest bardzo poukładany, ogolnie ludzie z tego kręgu to przeważnie ludzie ogarnieci życiowo Nie czytaj tych bzdur o kleszczach itp :) A najlepiej to go bliżej poznaj, powodzenia ;)