Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alutka2017

Sierpniowki 2017

Polecane posty

Gość gośćaga83
Cecyssia jeszcze niedawno wyjmowalam jogurt wczesniej z lodowki . Teraz podaje bezposrednio. Najstarszemu wszystko dawalam cieplutkie, ciagle mial problemy z gardlem, do tej pory od niego zaczynaja sie wszystkie infekcje, corce nic nie grzalam, jest twarda jak skala, najlzej przechodzi jesli juz zlapie cos.

Gość gośćIbiz
Tak z innej beczki. Dziewczyny, czym będziecie szczepić na odrę/świnkę/różyczkę? MMR'em, czy Priorix'em?

Gość gośćaga83
Ibiz a co lepsze?

Gość gośćaga83
Ktoras pytala o roczek. Ja robie w niedziele i nie mam pomyslu. Wczoraj jadlam w kawiarni jablecznik z karmelem. Pyszny. Ja czesto robie sernik z karmelem ale takiego polaczenia nie jadlam. Polecam. Na dania nie mam pomyslu. Grilowania mam dosc. Wiadomo, tort, rozne ciasta, domowe babeczki z kremem karpatkowym i borowkami, lody lub domowa frappe, no ale co na start, czy zrobic na godz14 i podac jakis obiad czy na 16 i tylko salatki plus wedliny np schab ze sliwka, jakies inne pieczone,. Obiad chyba bylby prostszy. Udka z kurczaka z warzywami moze cukinie faszerowane, do tego ziemniaczki grilowane, kasza. Jak to u was wygladalo?

Gość gośćIbiz
Aga, - ja chyba skłaniam się ku Priorixowi. Jeszcze czytam. Składników dodatkowych ma mniej niż MMR. Koleżanka dwójkę dzieci szczepiła Priorixem i obyło się bez odczynów. Jeszcze czytam. - ja roczek robię w restauracji. Ale w domu, to bym zrobiła obiad. Mniej, ale konkretnych potraw i się szybciej wszyscy najedzą, a potem będą pogryzać łakocie ;) Może jakiś makaron zrób też? Sos borowikowo-śmietanowy z natką pietruszki na białym winie. Pycha :) Cecysia, - zapomniałam o tych sorterach. Moja woli je od książeczek. Książeczka od jakiegoś czasu służy jej do przeglądania, przewracania stron :D Woli od 1,5 miesiąca formy przestrzenne. Płaskie ją nudzą. Ogarnia większość prostszych kształtów (koło, trójkąt, kwadrat). Lubi też takie drewniane puzzlo-układanki (zwierzątko do dołka w kształcie tego puzzla).

Ja priorixem. Mam na 16 umówione szczepienie ale prZeciagne bo wyleczyć się nie możemy. Niestety żłobek i ciagle katar kaszel.. a teraz wyglada na to, ze zapalenie spojówek :/

Gość gośćIbiz
Kora, może to i lepiej, że będzie przesunięte (szkoda tylko, że z takiego powodu :( ). Moja laryngolog mówi, że w takie mega upały lepiej nie szczepić i poczekać parę dni, aż będzie chłodniej.

Gość Kora1987
Niestety u nas zapalenie oskrzeli i rumień zakaźny, zapalenie spojówek! Żłobek zbiera żniwo niestety :/ Bidulki moje!

Gość reox
Kora, zdrówka dla córek. Jakoś myślałam, że jak lato to jest mniej infekcji nawet w przedszkolach i żłobku. To obydwie mają te wszystkie choroby, czy Zuzia ma jedno a Gabi drugie? Dziewczyny, polecam Wam super szybką do zrobienia, lekką i orzeźwiającą na te upały sałatkę: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/arbuz/salatka_z_arbuzem_feta/przepis.html Mona też zrobić dla gości na imprezkę roczkową.

Gość gość
Ktoras z dziewczyn pisala niedawno, ze jej dziecko ma problemy z przelykaniem, krztusi sie nawet malymi kawaleczkami. Jest ta mama tutaj? Czy moge prosic o odpowiedź na kilka pytan - czy ssie duzo smoczka, czy spi ze smoczkiem czy z otwarta buzia? Jak rozwoj fizyczny, kiedy zaczela sama siadac i z jakiej pozycji? Mowi jakies slowa juz? Czy gaworzy sylabami typu gagaga mamama itp.

Gość 3Justyna3333
To ja pisałam o tych trudnościach. Tak u nas było bardzo dużo problemów z przelykaniem ale wyszliśmy na prostą. Nadal uważam że nie je tak jak inne dzieci w jego wieku bo znam roczniaki ktore jedzą same banana lub borowki A mój by tego nie zrobił. Jedynie samodzielnie je chrupki ale fajnie że potrafi już ugryźć kęsa np mojej kanapki albo nawet kawałek czekolady czy biszkopta lub wafelka. Tak śpi że smoczkiem ale nie całą noc, w dzień w ogóle nie używa smoczka. Mówi różne słowa już dawno.

Czesc dziewczyny :D Justyna - super,ze prpblem z przelykaniem kawalkow macie za soba ! :D Sluchajcie a kiedy podalyscie dziecku kanapke z np.bialym serkiem ? Moja krztusi sie kanapka bo jak ugryzie chlebek to robi sie "kluska" i nie da rady polknac ale za to suchy vhlebek uwielbia ciamciac :D Wiecie co dzis zrobilysmy ? :D Nie wirm czy tak mozna ale postanowilam spróbować i Wiki zalapala. Otoz siedziala w lozeczku (ja ja posadzilam) i pokazalam jej zeby zlapal sie za szczebelki,Zlapa i sama podciagnela sie i stala na nozkach ! Kilka razy tak cwiczylysmy! Szoook :D Pozytywny szoook :D Hmmmm niby corka ma sama usiasc z pozycji czworaczej ale ona chyba nie bedzie czworakowac....chyba . Sluchajcie,co mamy zrobic,doradzcie,prosze. Corka strasznie placze na rehabilitacji.Ma masaz i jak tylko rehabilitantka zacznie ja masowac to jest placz,wcyaiaga corka do mnie raczki i chce zeby ja zabrac......przerwac cwiczenia ? Jutro jedziemy na 8.....nie wiem co robic :( A jak uslyszy lampe to tez placze :/

Kora - o matko ,zdrowia dla dzieci ! ❤️ reox- dzieki za link do salatki.Na bank ja zrobie na roczek i na codzien :D MagicznyCzasssss- ciasto kokosowe musi byc pycha ale wchodze na link a tam jest tylko zdjecie tego ciacha. U mnie w rodzinie malo kto lubi kokos :/ Ibiz - super,ze zapytalas ie o szczepienie bo sama nie wiem czym szczepic a pasowalo by sie wdrazyc w temat bo wnet szczepienie.Nie wiem jak my to przezyjemy bo corka bedzie miala rok i wiadomo,jest teraz *****iwa.Jak zrobic zeby ja zaszczepiono ? Ibiz - hmm czy intensywne hmmm co drugi dzien chodzimy na rehabilitacje.Poki co ma same masaze pleckow i raczek bo nic wiecej nie da sie zrobic.I tak ten masaz trwa pare min.bo jest straszny placz :/ Ibiz - a po co mialam robic badania w drugim polroczu ? Nie robilam zadnych. Justyna - haha moja tez uwielnia tulic sie do misiow a nawet do kocyka :D Taka przytulanka :D Potrafi wrzucic klocka do dziurki i wie ,ze kolo do kola itp. Milej niedzieli :D

aaa i corka ma na pleckach wysypke ! Od oliwki od masazu bo nic nowego nie jadla :/ i w ogole w sali gdzie ma masaz jest tak goraco ,ze sama sie poce :/ a co dopiero dzieko,ktore jeszcze placze w nieboglosy.......z jednej strony chce zostac zeby corka zaczela sama siadac ale z drugiej strony nie chce jej zmuszac bo zaczela sie wybudzac w nocy z placzem i wieczorami mamy problem zeby ja ululac.Wszystko pewnie przez ta rehabilitacje 😠 Milegoooo :D

Gość 3Justyna3333
Cecyssia jak by mój synek tak płakał na rehabilitacji to niestety ale bym zaprzestała. Tym bardziej, że piszesz że już są postępy. Co bym dała radę to bym ćwiczyła w domu. Po prostu nie zniosła bym gdyby dziecko plakalo i wyciągało do mnie ręce ...

Gość 3Justyna3333
Cecyssia i nie martw sie tak tym wszystkim. Twoja córka będzie sama siadać jak tylko dojdzie do tego jak to zrobić. Zobaczysz. A co do sałatek i przystawek to uważam, że na upały sprawdzą się grecka, capreze ...

Gość 3Justyna3333
Kora ale Ci współczuję. Niema nic gorszego niż chore dzieci. Obydiwe mają to samo?

Gość gość
Cecysia, - SUPER, że widać postępy! :) - moja chleb z pastami je od dawna (jajeczna, twarogowa, mięsna) - zwróć uwagę jakiej używają oliwki. W razie czego noś swoją. Niektóre mają nieciekawe dodatki. Poza tym, może siła masażu jest za duża, albo oliwki za mało i się podrażnia skóra? - ja robiłam swojej badania na wszelki wypadek, z uwagi na to, że 1. nie chciała mi mleka pić 2. chciałam sprawdzić, czy rozszerzam dietę prawidłowo i dziecko nie ma żadnych deficytów 3. była hipotrofikiem i kusiło mnie, żeby sprawdzić m.in. hormony tarczycy, cholesterol, glukozę i parę innych

Gość Cecysssia
Witam :D Bylismy na rehabilitatacji. Tylko posadzilam corke na mate to zaczela plakac :( Byl masaz aLe odposzczamy. Nawet rehabilitantki stwierdzily, ze to nie ma sensu. Czekam na powrot Naszej rehabilitatantki. Spotkamy sie z nia i zobaczymy co bedzie dalej.Poki co bedziemy cwiczyc w domu :D Mam do Was pytanie, kolejne pytanie.Miesiac temu pojechalismy do sklepu z fotelIkami samochodowymi zeby specjalista doradzil, ktory bedzie ok dla corki i do auta.Byl ten co chcialam kupic ale facet powiedzial, ze nie jest odpowiednia dla corki bo bedzie opadala glowka. Kupilismy inny i po 10 min.jazdy corka placze, wykreca sie :/ Pod czas snu lata jej glowka i opada.....czy tez tak maja Wasze dzieci ? Mysle, ze fotelik nie jest dobry dls corki. Chce go wymienic.Moze sie uda. ...interesuje mnie czy innym dzueciom tez o pada glowka pod czas snu. W sumie to corka nie moze spac spokojnie bo glowa leci na dol I przebudza sie....

Gość gośćaga83
U nas po roczku. Bylo bardzo milo i fajnie. Maly dostal super prezenty, byl pyszny tort. Obiad tez sie udal. Ja szczepie dopiero chyba 7 wrzesnia. Nie chcialam przed wyjazdem co by miec spokojna podroz. Co do cwiczen Cecyssia, ja bym cwiczyla. Moje dziecko tez plakalo. Robisz to dla dziecka. I przerywajac cwiczenia wcala mu nie pomozesz no chyba ze zobaczysz znaczaca poprawe wtedy sobie odpusc. Ja tak zrobilam. Jak mala wyciaga raczki moze po prostu wyjdz na korytarz. Mysl o tym ze odpuszczajac cwiczenia robisz malej krzywde. Nie wspierasz jej. Jak bylam z synkiem kilkakrotnie w szpitalu nie moglam patrzec jak kluja go piaty raz bo nie moga znalezc zyly. Ale tlumaczylam sobie ze to dla jego dobra, ze musi dostac antyb. A on byl juz tak uplakany, ze w pewnym momencie nie plakal tylko lezal siny. Serce mi pekalo, ale co mialam zrobic. Trzymaj sie. Sama wyczujesz moment gdy powiesz stop.

Gość gośćaga83
Maly juz drugi tydzien daje czadu w nocy. Zaczynam chodzic jak zombie.

Gość 3Justyna3333
Cecyssia A słyszałaś moze o takich opaskach na podtrzymanie główki w foteliku? U nas nie opada główka bo fotelik jest pod delikatnym kątem

Gość Cecysssia
Justyna - tak,slyszalam o tych opaskach ale zapomnialam o nich .Dzieki za przypomnienie :D :D :D Aga - super,ze impreza urodzinowa udala sie i ze prezenty spodobaly sie :D Nam goscie powiedzieli,ze my mamy powiedziec co maja kupic corce .....ale ja nie wiem co :O Pomozecie ? :D Aga - ja wiem,ze te cwiczenia sa dla dziecka a raczej masaze ale jak tylko ja posadze na macie to juz placze i nie daje sie pomasowac.Panie rehabilitantki same powiedzialy,zeby raz w mcu przyjsc na kontrol bo to nie ma sensu ale ja jeszcze chce sie zobaczyc z ta Nasza rehabilitantka i porozmawiac. W ogole ta kobieta do ktorej na poczatku trafilismy jest mega super a cala reszta nie koniecznie :O A to ,ze synek strasznie plakal bo kilkakrotnie wkluwali sie w zyle to o matko :O W takich sytuacjach wiadomo,ze trzeba przecierpiec :/