Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćkre

Ból kręgosłupa w 18 tc

Polecane posty

Gość gośćkre

Jestem dopiero w 18 tc drugiej ciąży, a już od kilku tygodni, jak dłużej pochodzę coś więcej w domu porobie, to czuję ból albo takie usztywnienie czasem i całych pleców i to jest dość mocne...Mam małą wadę kręgosłupa, ale niedawno mi rehabilitanta znów powiedziała, że tragedii nie ma i napięcie mam mniejsze niż przed ciążą... Co polecacie, może jakieś ćwiczenia, masaże?

Gość gość
Jak juz Cie teraz kręgosłup boli to lepiej nie będzie. Mnie zaczął okolo 20tc i jest coraz gorzej. Duzo odpoczywaj nie dźwigaj nic i rob lekkie ćwiczenia ale skonsultuj je najpierw z lekarzem. On na pewno zaleci Ci jakies dobre ćwiczenia dla kobiet w ciazy

Gość Limba321
Na początek polecam wizytę u lekarza - tylko on może merytorycznie Ci doradzić coś konkretnego. Ewentualnie skierować gdzieś dalej. Nie byłam nigdy w ciąży więc nic nie wiem o bólach specyficznych dla ciężarnych, ale myślę, że 18 tydzień to faktycznie jeszcze wcześnie. Jakimś pomysłem może być zakupienie poduszki rehabilitacyjnej lub gumowej piłki - podobno ćwiczenia na nich są wskazane w razie problemów z kręgosłupem - ale czy dla kobiet w ciąży? Szczerze - nie wiem. Może Ci się przydać ten artykuł -> http://zdrowie.enel.pl/artykul/kregoslup-za-biurkiem-jak-unikac-schorzen-ortopedycznych bo jest tam m.in 'przepis' na fajny trening (mi pomaga) - jednak ja mam trochę inna przyczynę boli - wielogodzinną pracę siedzącą i pod tym kątem szukałam informacji. W każdym razie - skontaktuj się z lekarzem na dobry początek.

Gość gość
też mam problem z kręgosłupem, też 2 ciąża. Byłam u ortopedy w 22tc i nic mi nie pwoiedział mądrego, takie dostałam zalecenia: mam spać na wznak (w ciąży powinno się na lewym boku) mam smarować voltarenem (w ciąży nie można) nie zrobi mi rtg (co oczywiste) ani nie skieruje na TK (no wiadomo) dałby leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, ale ciąża. Mam wrócić do niego, jak urodzę :/

Gość gośćkre
Ja teraz mam 23 tc i powiem ci gościu wyżej, że jest lepiej, chyba wtedy był po prostu taki moment ;)