Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona2017

Samotność, bieda i dołek...

Polecane posty

Gość gość
MOPS powinien dać Ci wsparcie, każdy z nas może mieć problem...dopłaty na leki, paczka na święta...

Gość gość
Autorko zostaw proszę swojego maila.

Gość gość
Wrzuć, proszę, numer konta...musimy sobie Polacy pomagać, tusk dba tylko o muslimów...

Gość gość
Wrzuć, proszę, numer konta...musimy sobie Polacy pomagać, tusk dba tylko o muslimów...

Gość gość
a czy rozważałaś wyjazd za granicę? Z tego co piszesz nic Cię tu nie trzyma, a za granicą miałabyś szansę na godziwe wynagrodzenie. I przede wszystkim - zmianę otoczenia, perspektywy. Z opieką zdrowotną też chyba w każdym kraju jest lepiej niż w Polsce.

Gość gość
Tez pomyslalam, ze opieka moglaby pomoc autorce, ale dla jednej osoby z dochodem moze byc ciezko:/ Co innego, gdy zglasza sie rodzina i po przeliczeniu nie przekracza progu dla jednej osoby, a co innego samotna i pracujaca osoba, logicznie rzecz biorac caly dochod ma na swoje utrzymanie. Choc osobiscie uwazam, ze autorka powinna taka pomoc otrzymac..

Gość zagubiona2017
Matulu! Tyle wsparcia co od Was dostałam to chyba nigdy się z tym nie spotkałam. Uwierzcie mi, nawet żeby to anonimowo napisać kosztowało mnie to dużo stresu, że ktoś napisze coś niemiłego i będę miała tylko jeszcze gorsze samopoczucie. Nie mogę od Was wziąć pieniędzy, bo każdy na swoje pracuje i jak poprawi mi się zdrowie to i ja powoli będę odbijać się od dna. Ale bardzo dziękuję za oferowaną pomoc. Bardzo. Wzruszyłam się.

Gość gość
i tak proszę podać maila...Polacy chcą pomagać wartościowym ludziom...

Gość gość
Ja tez sie wzruszylam, kiedy przeczytalam, ze herbata za 6 zl to dla Ciebie duzy wydatek... Nie powinno tak byc. To chory kraj.

Gość fk13
Pozwól sobie pomóc, choćby w niewielkim stopniu. Nie odsuwaj się od ludzi - wielu chce i może Ci pomóc, musisz tylko wyjść ze swojej samotni. To, że odważyłaś się napisać, to już dużo - człowiek potrzebuje się wygadać zwłaszcza gdy jest mu ciężko. Zostaw maila, proszę.

Gość gość
Nieprawda, niektórzy maja pieniądze od rodziny, maja dobra pracę, możemy się dzielić, kiedyś byłam biedna, a dziś stać mnie na pomoc...dobro powraca...

Gość gość
Jezeli sa chetni to chociaz podaj maila zeby zlapac kontakt. Moze akurat ktos chetny zrobi przyjemność i przysle świąteczną paczkę z chociażby jakaś lepszą herbatą lub kawka. Takie niestety mamy czasy. Jedni maja lepiej inni gorzej. Dla niektórych taka herbata czy dobra czekolada to zaden luksus. Mysle ze ktos sie podzieli.

Gość zagubiona2017
Jesli ktos chciałby złapać kontakt czy pomoc mi tak żeby po prostu czasem popisać to podaje e mail który teraz stworzyłam kafeteria2017@gmail.com

Gość zagubiona2017
kafeteria2017@gmail.com

Gość gość
Po o nie ma pauzy chyba, powinno być com

Gość zagubiona2017
Tak, właśnie dlatego napisałam drugi raz, ale znowu wskoczyło z pauza. Powinno być bez pauzy, po prostu: com

Gość gość
Boże, poblogosław tej Pani...

Gość gość
Ciekawe czy kafeterianie wywiążą się z deklaracji

Gość fk13
Napisałam do Ciebie - doszło?

Gość gość
Pomagajmy...jak nie my, to kto???

Gość gość
Nistety ale kobiety są częściej dotknięte ubóstwem w naszym kraju. Wynika to z dysktyminacji kobiet i niższych płac. Samotna kobieta jest naznaczona społeczną i ekonomiczną nierównością

Gość gość
Nie tylko kobiety są dotknięte ubóstwem. Niepełnosprawność też odbiera godność.

Gość gość
dyskryminacja to jest najgorsze ,ja jestem samotna bo zachorowałam na padaczke tez mnie bieda dotkneła zeby jakos zyc zaczełam pracowac w firmie sprzatającej i wtedy to juz na całego sie zaczeło rodzina i znajomi uwazają ze ta praca to wstyd i odizolowali sie a w pracy ludzie gardzą sprzątaczką ,zarobki nie pozwalają na utrzymanie a co dopiero na jakieś normalne zycie ,do swiąt w samotnosci juz sie przyzwyczaiłam pierwsze dwa lata ryczałam teraz juz nie , nawet gdyby teraz ktos mnie zaprosił to juz nie mam ochoty na kontakt z ludzmi ,juz przywykłam do samotnosci do pogardy jeszcze nie

Gość gość
Mam nadzieję, że autorka będzie tutaj zaglądać. Podnosi mnie na duchu ta historia

Gość zagubiona2017
Dziękuje za słowa otuchy. Już dawno nie zaczynałam dnia z takim spokojem w sercu ze nie jestem sama na świecie :) nawet jeżeli ten temat się urwie to wiedzcie ze dostałam od Was najlepszy prezent - poświęcony czas. Dobrego dnia dobrzy ludzie!

Gość zagubiona2017
Dziękuję również za e-maile. Zwłaszcza od Ani i Ewy :-) fajne babki siedzą tu na kafe! <3

Gość zagubiona2017
Co do Szlachetnej Paczki, czy pomocy z MOPSU itd. to do pierwszej zgłasza właśnie np.MOPS czy inne instytucje, które znają historię cżłowieka. Samemu się nie można zgłosić. Co do zasiłków to tak też jak ktoś pisał. Inaczej jest jeżeli dochód jest na osobę samotną, inaczej na rodzinę. Przez to też, że jednak jestem osobą pracującą - mniej mi się nalezy. Każdy wydatek trzeba wykazać a ja żeby znaleźć najtańsze mieszkanie zgodziłam się na brak umowy, bo tak miałabym 200zł drożej i nie byłoby mnie stać :-( . Tak więc kosztów tej mojej norki nie wykażę chociaż pokrywa większość dochodów :-/ (zasiłku nie byłoby więcej niż 200zł i nie byłby stały. Mogliby mi go np.zabrać po 3ms jakbym więcej zarobiła - ich to nie interesuje, że to np.chwilowa sytuacja i za chwilę mogę zarobić 3razy mniej niż teraz wykazuję). Każdy kto się starał o różnego rodzaju zapomogi wie, że jest to droga przez mękę... chyba specjalnie tak robią żeby jednak się poddać i zrezygnować :-)

Gość gość
Okropny kraj. Alkoholik czy narkoman pewnie ma łatwiej.