Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Waga 19 tydzien ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Czy 6 kg na plusie to duzo? Mam 170 wzrostu, zaczelam ciaze z waga 66 a juz jest 72. Nie odmawialam sobie co prawda i zucilam palenie przed ciaza, tez mam mniej ruchu i jestem jakas ospala... Wykluczylam z diety teraz weglowodany typu chleb, ziemniaki, makaron. I zamiast slodyczy jak mam ochote.na cos slodkiego to podjadam suszone owoce. Mam jeszcze szanse na normalna wage do konca ciazy? (12-15) kg czy juz przesadzone ze dobije do 20kg bo zle zaczelam. Mial ktos podobnie? Czuje sie jak wieprz...

Gość gość
O ciu sporo. Zaszłaś z wagą 66 więc do chudzinki Ci brakowało a w 19tc już 6 kg więcej? Musi Ci się woda zbierać w organiźmie pewnie w sumie przybędzie Ci te "nieszczęsne" 20kg.

Gość gość
Ja jestem w 25tc i przybralam 5 kilo do tej pory. Sporo przybrałaś ale tak jak tu poprzedniczka wspomniała może to być woda.

Gość gość
No wlasnie ze szczuplutka bylam, dziwie sie jak czytam o dziewczynach ktore przy moim wzroscie waza 50-60 kg. Ja przy 60 wygladam jak kosciotrup. Gruba nie bylam,ani nawet okraglutka. Nawet mi zawsze mowili ze jestem chuda. Wiec ciazy przy kosci nie zaczelam. Teraz te 6 kg widac i to sporo. Ale powiekszyly mi sie strasznie piersi i brzuch wyglada jakbym w 6 miesiacu byla. Nawet jesli sie teraz pilnuj***ardzo to nie ma opcji zeby kobtrolowac dalsze tycie?

Gość gość
Według mnie chyba trochę dużo u mnie też 19 tydzień i dopiero 0,5 kg na plusie ale schudłam ponad 8kg. Startowała z wagą ponad 62kg teraz 54.

Gość gość
Woda to to nie jest... Przyznaje sie ze jadlam sporo

Gość gość
Ja nic nie schudlam na poczatku, zaczelo sie tycie od pierwszych tyg, calkiem regularne. Od ostatnich dwuch tyg waga praktycznie nie ryszyla sie. Czyli ze te kg nabralam do 17 tyg tak naprawde. Pytam czy ktoras miala podobnie i udalo jej sie kobtrolowac wage do konca ciazy.

Gość gość
Ja jestem w 19 tyg.i przytyłam 1,5 kg. Zaczęłam z wagą 58-58,5 a mam 59,6-60, mam 166 cm wzrostu.

Gość gość
No wlasnie ze szczuplutka bylam, dziwie sie jak czytam o dziewczynach ktore przy moim wzroscie waza 50-60 kg. Ja przy 60 wygladam jak kosciotrup. Gruba nie bylam,ani nawet okraglutka. Nawet mi zawsze mowili ze jestem chuda. Wiec ciazy przy kosci nie zaczelam. Teraz te 6 kg widac i to sporo. Ale powiekszyly mi sie strasznie piersi i brzuch wyglada jakbym w 6 miesiacu byla. Nawet jesli sie teraz pilnuj***ardzo to nie ma opcji zeby kobtrolowac dalsze tycie? X Jasne, jasne tutaj lochy po 90kg mówią że mają wąską talie, proporcjonalną budowę, wszystko idzie w cycki i mają krągłe biodra, broń Boże one nie są grube!

Gość gość
no sporo, nie ma co kłamać...ale czasem i tak bywa, metabolizm w ciąży czasem mocno szaleje...ale kto wie może teraz będzie ci mało przybywać, nie ma na to zasady ;)

Gość gość
No oczywiscie nie obylo sie bez pojazdu.... Jakbym byla przy kosci to bym wspomniala o tym, bo jakbys niezauwazyla krytykuje wlasna wage i przytycie wiec po cholere mam klamac i zmyslac.... Uprawialam duzo sportu i uwierz mi przy takim wzroscie 66 kg to nie duzo jak sie ma fajny umiesniony tylek :) problem w tym ze moj fajny tylek zamienil sie w galarete i sie zaczynam dolowac.

Gość gość
No owszem, sporo, ale jak przypilnujesz odpowiedniej diety i aktywności w miarę sił to powinno być ok, niekoniecznie skończysz tyjąc 30 kg. Są różne kalkulatory przyrostu wagi w ciąży, tam masz orientacyjnie rozpisane ile powinnaś przytyć minimalnie i maksymalnie. Bywa też że się po prostu puchnie, organizm zatrzymuje wodę, ale na to już nic nie poradzisz i takie "wodne" kilogramy schodzą same zaraz po porodzie.

Gość gość
ja mam odwrotny problem, najpierw schudłam przez mdłosci, potem przytyłam 7kg. jestem w 8 miesiacu i mam tylko 2kg na plusie

Gość gość
Sprawdzilam w kalkulatorze babyonline i podaje mi ze moja wga max powinna byc 71.6 a minimalna 70 ja mam 72, nawet nie cale bo jakies 71.8-9, wiec chyba to nie jakas straszna nadwaga. A wy mi mowicie ze to bardzo duzo... Mi tez sie wydaje ze sie spaslam... Juz nic z tego nie rozumiem.

Gość gość
Ja z godz.20:30 mam ciążowa aplikacje i gdy podałam wagę poczatkowa i z 19 tyg.ciąży to napisali mi ze mam niedowage i powinnam skonsultować się z lekarzem, a ważyć powinnam 62-63,5 kg. Myślę że ich trochę poniosło. Zwłaszcza że akurat mi w ciąży rośnie tylko brzuch i piersi, a nogi i tylek jaki chudy miałam to mam dalej.

Gość gość
Autorka. no mi tez sie wydaje ze 1.5 kg to malo. Ja potrafie 1.5 w weekend przytyc haha. Nie no na powaznie to chyba waga u kazdej inna w ciazy z tego co widze. Nie ma patronu dla wszystkich, lixzy sie chyba tylko waga koncowa. Jesli masz wyniki dobre i dziecko sie rozwija dobrze to chya nie ma co panikowac. U mnie zadziwiajace sa wlasnie idealne wyniki a nawet zanizony cukier np a nie oszczedzalam na deserach i weglowodanach w pierwszym trymestrze. Z ciekawosci jaka masz aplikacje?

Gość gość
Autorko, nie wiem co wpisywałaś w tym kalkulatorze, ale też korzystam z babyonline i mi się wierzyć nie chciało że uznał że taki przyrost jest ok. Nie jest, w 18-20 tc (a w takim przedziale jesteś teraz, na początku bo zakładam że liczysz rozpoczęty tydzień) powinnaś ważyć od 70,07 do 71,69. Optymalnie 70,88. Tabelka jest dość czytelna. Taką wagę jak obecnie najlepiej jakbyś miała mieć za miesiąc. I bierz poprawkę na to że po pierwsze, w drugim i trzecim trymestrze tyje się najwięcej (a ty nawet do połowy nie doszłaś), po drugie- ta tabelka zakłada maksymalny prawidłowy przyrost na 16 kg. Owszem, jeśli będziesz do końca ciąży przekraczać normy o te 0,5 kg na miesiąc to tak, skończysz z 20 kg na plusie. Wagę startową miałaś w normie, nie będę się wymądrzać bo sama w pierwszej ciązy przybrałam 25- po prostu warto się pilnować, wiem już że nic samo nie znika, i wiem o ile jest łatwiej jak przybierze się tylko tyle ile trzeba, a nie odkłada się tłuszczyk z zachcianek.

Gość gość
Autorka. Prosze o czytanie moich wypowiedzi z uwaga, bo napisalam to samo co ty a mnie poprawiasz! Zwroc jeszcse raz uwage na moj ostatni post napisalam ze wedlug babyonline moja waga powinna byc 70-71.6 a moja waga obecna to 71.8 z czego wynika ze mam 200 g nadwagi!!!

Gość gość
Autorko, to też napiszę jeszcze raz. Te 71,6 to jest waga maksymalna. Maksymalne przybieranie oznacza że przytyjesz 16 kg. Dość istotne jest to jak przybierałaś w poprzednich tygodniach, czy nie było tak że np. ostatnie 4 kg w ciągu miesiąca przybrałaś. Przekraczasz minimalną (jeśli teraz na wadze faktycznie masz poniżej 72) owszem, niewiele. Ale przekraczając tak dalej bez większego problemu dobijesz do 20 kg. Masz chyba świadomość że to nie jest połowa ciąży nawet, a waga nie rozkłada się po równo na pierwsze i drugie 20 tyg. 4 Po prostu masz sygnał ostrzegawczy żeby zadbać o siebie i o odżywianie, skoro zakładasz taki temat to chyba jest dla ciebie istotne. A większość osób tutaj pisze z własnego doświadczenia.

Gość gość
Mam dwie aplikacje Moja Ciąża i tam stwierdzili ze mam niedowage:^ i happy baby ale tam tylko notuje wagę.

Gość gość
schudniesz po, nie przejmuj sie na zapas, nie zryj jak swinia ale nie wpadaj w paranoje pt nie zjem kanapki bo bede gruba

Gość gość
Autorka. Nie pamietam dokadnie jak to bylo, chyba raczej powoli, nie bylo naglego skoku wagi. w tyg 10 wazylam chyba 68. W tyg 14 wazylam 70. A do tyg 17 dojechalam do 72 wtedy zdalam sobie sprawe ze za szybko i przestalam opychac sie slodyczami i wykluczylam ziemniaki, makaron i chleb. Czerwone miesto zamienilam na biale i jem gotowane wazywa i duzo owocow. I przez te ostatnie dwa tyg nie przytylam nic... Wiem ze powinnam wlasnie zaczac tyc dopiero teraz i dlatego mnie to przerazilo. Nie mam zadnych tlumaczen, moja i tylko moja wina bo sie nie kontrolowalam i te kilogramy bede musialazrzucic po ciazy. Moim glownym pytaniem bylo czy nie jest za pozno i czy dam rade doprowadzic wage do porzatku do konca ciazy. Czy ktoeas miala podobnie jak ja i nie skonczyla na tych 20 kg? Bo jak narazie wypowiedzialy sie dziewczyny ktore nie przybraly prawie nic.