Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu osoby które pogodziły się z kimś po latach

Polecane posty

Gość gość

Członkiem rodziny albo przyjacielem, kimkolwiek. Jak układały się wasze relacje po wyciągnięciu ręki na zgodę? Jak się teraz czujecie? Chętnie chcialabym posłuchać historii innych osób.

Gość gość
Tak po 5 latach. Jest normalnie z lekkim dystansem.

Gość gość
Po wielu latach można powiedzieć, że ponad 10. Tamta osoba zainicjowała kontakt, a ja przyjęłam propozycję. Jest poprawnie, bez przyjaźni czy czułości, ale też nie uciekamy przed sobą i czasami się spotykamy.

Gość gość
jakaś tam uraza pozostaje i ograniczone zaufanie ale najważniejsze aby przeszłość puścić w niepamięć

Gość gość
Dlaczego chcesz się pogodzić, czy zraniłaś kogoś i gryzie sumienie, czy może tak dużo czasu minęło że nikt nie wie o co poszło i chcesz odnowić kontakt? Jeśli zależy ci na tej osobie i poprawnych kontaktach, sama zrób ten krok, nie warto odwlekać.

Gość gość
Czy osoby, które pogodziły się z rodzicami?

Gość gość
Tak, ja ale doszło do konfliktu w dorosłym życiu, wiec nie miałam żalu o dzieciństwo , oni zawinili , ja ich odstawiłam a po paru latach zaprosiłam na święta i usiedliśmy przy stole jakby nigdy nic. Nie wracamy do tego co sie wydarzyło, żadnych wyjaśnień - moim zdaniem nic już to nie da i nie zalezy mi. Jest normalnie , właściwie jakby tej afery nie było- ponieważ miałam racje to moze dlatego jestem wspaniałomyślna -:) poza tym każde z nas jest w takiej sytuacji ze nic od nikogo nie potrzebuje i chodzi wyłącznie o relacje rodzinne na lini rodzice- córka

Gość gość
Ja się pogodziłam po latach i czuję pustkę... nie wiem o czym rozmawiać, choć też i ulgę.

podwaliną do prawdziwego przebaczenia muszą być szczere przeprosiny zawinionego. IMO, inaczej się nie da... wiadomo, zależy o co poszło ale generalnie przeprosiny muszą być. niektórzy ludzie z wiekiem tracą umiejętność przepraszania a to bardzo źle bo czasem jedno krótkie przepraszam zapobiega wieloletnim waśniom. 🌼 :)

Gość gość
Przeprosiny to takie samo słowo jak dzień dobry. Nie to co kto powie ale co zrobi jest ważne.

Gość gość
10.01 Całkowicie nie zgadzam się. Ważne jest to, że ktoś powie, iż zrobił źle to i tamto, teraz żałuję, jest mu przykro i przeprasza. Taka osoba zasługuje na podziw, szacunek, wybaczenie i zrozumienie. Każdy popełnia błędy. Osoby wredne nie przyznają się do tego.

Gość gość
warto przeprosic jesli sie zawinilo. Nikt nie jest idealny

Gość gość
Niewyjaśnione sprawy, wyrzuty sumienia i nieprzebaczone krzywdy będą się ciągnąć latami i zatruwać skutecznie życie. Warto się przemóc i wyciągnąć rękę.

Gość gość
z losem

to chyba oczywista oczywistość, że za słowami muszą iść czyny, ale zauważ, że niekiedy ludziom o wiele łatwiej jest pokazać czyn niż wypowiedzieć proste PRZEPRASZAM ;)

Gość gość
3 lata temu spotkałam się na wyjeździe służbowym z kolegą, który 20 lat wcześniej mnie oplotkował, oczernił, fałszywie zeznawał przeciwko mnie w sądzie, itp. Na tym wyjeździe poprosił mnie o rozmowę w 4 oczy, na której przyznal się do winy i przeprosił. Przeprosiny przyjęłam. Po tych przeprosinach skończyły się moje zlecenia służbowe, gdyż kolega...zajął moje miejsce. Wybaczylam wiedząc doskonale, że niektórzy się nie zmieniają. A on się dziwił i ubolewał, że jego własny dorosły syn nie rozmawia z nim od lat i nie chce go znać...

Gość gość
acha, i od czasu tych przeprosin nie utrzymuje z nim kontaktu. On jest antypatriotycznym Polakożercą, co mi zupelnie nie po drodze.

Gość gość
Tak. Po ponad roku. Przez kilka kolejnych miesięcy robił dokładnie to samo o co poszło za pierwszym razem. Mój kolega rozkochiwał mnie, by potem pokazać, ze tak na prawdę jestem mu obojętna, by potem rozkochiwać, by pokazać potem, że jestem mu... Nigdy nic nas nie łączyło, ale ta zabawa moimi emocjami doprowadziła do tego, że ja powiedziałam dość, a on... wszędzie mnie zablokował. Nie jest zdolny do przeprosin, więc nie wydaje mi się, że kiedyś nasze drogi się ponownie zejdą.

Gość gość
Tak. Po ponad roku. Przez kilka kolejnych miesięcy robił dokładnie to samo o co poszło za pierwszym razem. Mój kolega rozkochiwał mnie, by potem pokazać, ze tak na prawdę jestem mu obojętna, by potem rozkochiwać, by pokazać potem, że jestem mu... Nigdy nic nas nie łączyło, ale ta zabawa moimi emocjami doprowadziła do tego, że ja powiedziałam dość, a on... wszędzie mnie zablokował. Nie jest zdolny do przeprosin, więc nie wydaje mi się, że kiedyś nasze drogi się ponownie zejdą.

Pogodziłam się z ex przyjaciółką po kilku latach. Nie jest tak samo. Jest duży dystans.

Gość gość
Pogodziłam się z siostrą po wielu latach milczenia. Nie było warto, wykorzystała mnie znów dla własnych celów, obgadała, poniżyła. Nie chcę jej już znac ani o niech słyszeć. Żadnych pojednań. Życzę jej wszystkiego dobrego ale to już koniec. Znów jej przebaczyłam, tak w sercu, dla samej siebie bo wiem , że chowanie urazy zniszczyłoby moją psyche ale nie zobaczę się z nią już nigdy. Z niektórymi ludźmi nie warto się jednać, zrobią nam znów krzywdę.

Gość zyciowa mądrosc
Masz absolutna racje..jesli wybaczyc to dla siebie i albo utrzymywac zdawkowe relacje zachowujac dystans albo po prostu sie odciąc dla własnego dobra...jest róznica miedzy krzywdami sporadycznymi a ranieniem czy np oszukiwaniem drugiej osoby przez wiele lat i niepoczuwaniem sie do przeprosin...wierzycie ze ktos taki nagle sie zmieni ?bo ja nie...taka osoba przy nadarzajacej sie okazji zrobi wam swinstwo kolejny raz..jesli ktos przez lata nie przemyslał swoich błedów i nie prosił o wybaczenie to nie ma opcji zeby nagle uległ nawróceniu

Gość gość
Absolutne wybaczenie niektórym osobom to głupota i narazanie sie na ponowne zranienia...trzeba wyczuwac ludzi..czasem są słabi ale chca sie zmienic,żałują a czasem w ich naturze jest zło podłosc i fałsz i mogą udawać tylko skruszonych na chwile

Gość gość
Wybaczenie nie jest rownoznaczne z tym ze chce sie utrzymywac kontakt z druga osoba...