Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jedne źródła podają,żeby 6 mcy wyłącznie dawać mleko, inne że 4. To w koncu jak?

Polecane posty

Gość gość

Bo mnie ta dezinformacja irytuje. Mój synek za tydzień kończy czwarty miesiąc i nie wiem, czy moje mleko mu wystarcza. Co to mają być za widełki "karm mlekiem wyłącznie, do4-6 miesiąca" mam sobie wybrać miesiąc, u licha? ech

Gość gość
Moim zdaniem dietę należy zacząć rozszerzać po konsultacji z pediatria

Gość gość
Ok, ale wizytę najbliższą mamy umówioną jak mały będzie miał skonczone 5 miesiecy

Gość gość
Jeśli karmisz piersią, to krzywda mu się nie stanie jak będzie do ukończenia piątego miesiąca na samym cycu.

Gość gość
Zaleca się karmienie wyłącznie piersią do 6 mca, a mm- do 4 mca. To znaczy tyle że pokarm matki w zupełności wystarcza przez pierwsze pół roku i nie ma potrzeby rozszerzania diety. Jeśli jednak chcesz z jakiegoś powodu, np. masz problem z odciąganiem i chcesz żeby ktoś inny mógł nakarmić dziecko, możesz to robić wcześniej. Ja dawałam inne pokarmy po piątym miesiącu, zaczęły się upały, mały ząbkował, wolał chłodną wodę czy herbatkę niż mleko z piersi, chętnie też jadł owoce sezonowe.

Gość gość
Nie tylko wiek dziecka ma tu znaczenie. Czy dziecko samo siedzi, chwyta cos o raczki, jest zainteresowane jedzeniem? Jezeli nie to warto poczekac. Przy kp nie ma sensu podawac pokarmow stalych przed 6 m bo mleko jest najlepszym pozywieniem i wystarcza. Ale jak dajesz mm to lepiej troche szybciej wprowadzic posilki i zredukowac mm, wiadomo wszystkie witaminy sa lepiej przyswajalne z warzyw i owocow niz te sztuczne z proszku.

Gość gość
Gościu z 23:32 to stare zalecenia. Nowe mówią o wyłącznym karmieniu mlekiem do 6 miesiąca włącznie i dla dzieci kp i mm.

Gość gość
Zdecydowanie do 6 miesiąca mleko matki jest wystarczającym pokarmem

Gość gość
Ja karmiłam tylko do 4 miesiąca, potem wprowadziłam sztuczne mleko i probiotyk ffbaby z dobrymi bakteriami i zaczęłam powoli wprowadzać zupy jarzynowe, owoce, gluten.

Gość gość
Kp lub mm bez rozszarzania diety przez pol roku. Zwykle wtedy dziecko jest gotowe na stopniowe wprowadzanie pokarmow, samo siedzi, jest zaimteresowane jedzeniem, potrafi samo wlozyc cos do buzi. Podawanie jedzenia od 4 miesiaca jest dobre tylko dla producentow sloiczkow. Taka prawda, ze nawet jak dziecku sie wepcha ta papke to i tak ja za przeproszeniem wydali nie wchlaniajac zwiazkow odzywczych bo uklad pokarmowy takiego maluszka nie jest w stanie strawic jedzenia. Czyli to, co wsadzasz w dziecko z niego wychodzi. Nie ma to sensu ale jak jakiejs mamie poprawi to humor to czemu nie?