Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy które budują dom

Polecane posty

Gość gość

pogadamy ? ile macie dzieci w jakim wieku ile macie lat budujecie na kredyt czy bez

Gość gość
My budujemy. Budujemy za gotówkę, ale na wykończenie planujemy wziąć jakieś 100-150 tys. Mamy 2 dzieci 32 i 36 lat. Tyle, ze my dostaliśmy działkę z domem i trzeba było ten dom wyburzyć. Mam nadzieję, ze za rok już będziemy w domu.

Gość gość
Ja juz mieszkam u siebie od dwóch lat. Budowa troche nerwów mnie kosztowała ale warto bylo. Lat mam 35 mąż 36 dwoje dzieci. Na wykończenie wzięliśmy kredyt i spłacamy ale nawet tego nie czuć a mieszka sie super

Gość gość
My chcemy za gotówkę. Stopniowo (mamy zamknięty stan surowy z instalacjami), ale za swoje. Chcieliśmy kredyt, ale to barbarzynstwo wywalić 150 -200 tys za nic...

Gość gość
zazdroszcze ja dopiero bede sie rzucac w ten pomysl, i bede kupywac dzialke lada chwila, mieszkam jakies 50 km od wieliego miasta, a 20 km od malego miasteczka i bardzo chce dom. ostatnio ogladalam mieszkanie 60m za 200tys ale ja sie dusze w bloku i decyzja zapadla, ze wybudujemy dom , malutki domeczek do 100 m, z garażem do 130m. mam nadziej, ze damy rade. chcemy wziac kredyt, zeby rata nie przekroczyla 900zł.

Gość gość
My budowalosmy. Juz mieszkamy. Zanim wzielismy kredyt to wladowalismy okolo 50tys. Dzialka 22 tys. Przylacza. Stan zero i sciany parteru. System gospodarczy wiec nie wyszło drogo. Maz budowal z tesciem. Potem wzielismy 220tys kredytu. Mieszkamy juz 2,5 roku. Rata 1100, dom z poddaszem 136 metrow. Roczna corka, ja 27 lat,maz 29

Gość gość
działka 22tys? to co ty za dzialke kupiłas, rolną? i przerabialas na budowlana? wytlumacz prosze....

Gość gość
Nie. Dzialke sprzedawala gimna. Miala ich kilka i chciała sie ich pozbyc. Byla licytacja ale tylko moj maz poszedl :) Tylko musielismy zrobić wszystkie przylacza. Dzialka nie duza 8 arow. Wies 1500 mirszkancow 20 km od miasta wojewodzkiego.

Gość Olga88
Ja mam 28 lat, maz 29. Od roku mieszkamy w wlasnym domu, maly 100m ale ja jestem bardzo zadowolona. Dzialka za gotowke, kredyt 200tys, reszte dolozona, uzbierana z wyplat, rata 900zl msc, dom w srodku wykonczony ale jeszcze nieotynkowany, brak plotu i kostki. Bralam pod uwage kupno domu, mieszkania i budowa domu okazala sie najkorzystniejsza ;) budpwa trwala 1,5 roku

Gość gość
12:57 no to popatrz! u mnie tez gmina sprzedja dzialki, i na przetargu nikt sie nie zglosil ale dzwonilam i dowiadywalam sie za ile chca sprzedac to 80 zł z m2 , i to malutka miejscowosc , jeden sklep top market, kosciol przedszkole.... do maego miasteczka 20km, do duzego 60km! mieliscie mega szczescie!

Gość gość
dziewczyny które mają domy 100-130 m2: ile kosztowała was budowa bez działki ?? ja dopiero kupiłam mieszkanie w bloku ale mam marzenie o domku. Póki co mamy kredyt 70 tys 100 tys w gotowie dalismy. Bałam sie wziasc tak duzy kredyt zeby budowac od podstaw z kredytem bo za gotówke kupiłabym tylko działke. Jak nasza sytuacja sie nie zmieni spłacimy kredyt w 5 lat i dodatkowo uzbieramy na działke, moze jakies pieniazki na początek budowy zeby zamkniety zbudowac i reszte kredyt, a wykonczenie ze sprzedazy mieszkania. Mamy dopiero 27,29 lat wiec nie jest zle

Gość gość
Jak juz pisalam my wydalismy 50 tys przed kredytem i potem 220. Dol mamy wykończony caly, tylko wiatrołap chcemy przerobic bo brzydko wyszlo. Na dole mamy salon kuchnie, wc, pokoj, woatrolap, kotlownie. Na pietrze na 3 pokoje, garderoba i lazienka. Wykonczona tylko łazienka a reszta pomoeszczen ma panele i biale sciany. Podworko nie ruszone wcale. :/ byle jaka trawa i piach takze duzo kasy jeszcze trzeba wladowac. Teraz budowalabym tylko i wylacznie parterowke mimo ze dzialka nie duza.

Gość gość
My w przyszłym roku zaczynamy budowę. Mamy swoją działkę 5 km od sporego miasta. Działka ma 2000 m wiec jest duża, wg mnie za duża, ale może jakoś to ogarniemy. Teraz mamy mieszkanie częściowo na kredyt. po jego sprzedaży będziemy mieć jakieś 100 tys w gotówce plus jakieś 30 tys oszczędności. Do tego chcemy dobrać pożyczkę na 1% od męża z pracy 120 tys. Czyli wyjdzie nam rata jakieś 1000 zł przez 12 lat. Mam nadzieje ze starczy nam na 100 m domek parterowy. Działka ma już wszystkie przyłącza. Mamy po 30 lat i dwójkę dzieci, jedno ma 2 lata a drugie 2 tygodnie :)

Gość gość
Budowa domu to bardzo duża inwestycja.... My jednak zdecydowaliśmy się na kupno mieszkania z www.pbekodom.pl . Trafiliśmy na dobra oferte cenową. Kupiliśmy większe mieszkanie

Gość gość
Przecież mamy nie budują domów! Domy budują ich mężowie - a żaba noge nadstawia...

Gość gość
Na każdej budowie przyda się tzw kontener socjalny. W takim kontenerze można trzymać dobre narzędzia, rzeczy osobiste, małe maszyny taki kontener może pełnić funkcję małego domu. My taki kontener zamówiliśmy z tej firmy www.kontener-serwis.pl.

A propos budowy domu - zastanawialiście się nad panelami fotowoltaicznymi? Ja zamontowałam takie w swojej firmie i teraz myślę na d tym, żeby zainstalować je w swoim domu. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Gość gość
gość 2016.12.29 Przecież mamy nie budują domów! Domy budują ich mężowie - a żaba noge nadstawia... Xxxxxxx Ha ja właśnie dom budowałam. Mąż nawet lopata nie zrobil nic nawet nie malowal pokoi. Wiadomo zarabiał na materiał ale ja pilnowałam wszystkiego. Oczywiście nie murowalam czy prądu nie robiłam ale panów i ekipy ja szukalam,ja ich pilnowałam ja wyplacalam należności.materiały na budowę po hurtowniach ja szukalam zamawialam i ja płaciłam faktury. Ani jedna faktura nie jest wystawiona na mojego męża. Wiec sie nie ośmieszaj ze zony nie budują.niektórzy mezowie tez nie budują bo nie wszyscy sa budowlancami . my mamy dom dzieki naszemu wspólnemu dzialaniu

Gość saska56
Ja mam zamiar budować dom , i myślę nas sprzętem do wierceń. Widziałam fajne na; http://staltechnika.pl/pl/ . Mają też tam części produkowane do takich osprzętów w razie zepsucie. Zawsze taki kontakt może Ci się przydać. Bo my np. planujemy studnie wykonać sobie.

Gość gość
Budujemy od 8 mc i na razie stan zamknięty i rozpoczęte instalacje. Najwięcej problemów - by dostosować Eko rozwiązania do naszego budżetu. A chcemy dom prawie pasywny. U nas angażujemy sie oboje, ja pewnie więcej na etapie wykańczania bo już kończę projekt wnętrz. Na razie budujemy gotówkowo. Ale zobaczymy jak pójdzie z przyszlymi kosztami np jak zamówimy kuchnie (-

Gość gość
Na budowę małą czy dużą dobrze sprawdzi się kontener socjalny. Bardzo dobre rozwiązanie jak chcemy spać na budowie z jakiegoś powodu a do m nie jest jeszcze gotowy.