Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola11383

problem z pracodawca

Polecane posty

Gość ola11383

Witam. mam pewien problem juz od jakiegos czasu. Myslalam ze sie rozwiaze. jednak tak sie nie stalo. o co chodzi... w polowie lipca zaczelam prace jako kosmetyczka normalnie na umowe o prace (3 msc umowy). jednakze po jakims czasie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. we wrzesniu po wizycie u lekarza porozmawiałam ze swoja szefowa jaka jest sprawa. Ona powiedziała ze sie cieszy i wogole (prorodzinna Pani). Jednakze miała w planach wziac mnie na stanowisko refundowane co miało stac sie 1 pazdziernika. Miszkam w innym wojewodztwie, wiec zeby wziac mnie na to stanowisko musialaby mnie przemeldowac do siebie i tam musialam isc do biura pracy, zzgodzilam sie bo nie chcialam odchodzic na zadne L4. ale musialam podpisac wymowienie z Pracy zeby podpisac nowa umowe. (Tyle ze ona nie jest Prawną szefowa salonu tylko jej partner). Wiec podpisałam wypowiedzenie i pech chciał ze akurat zachorowałam i to powaznie. Lekarz dal mi antybiotyk i kazal siedziec w domu conajmniej tydzien bo jak nie to mnie polozy do szpitala. a ze moja praca polegała na kontaktach z klientami to rad nie rad musialam siedziec w domu. I tu jest problem. Szefowa powiedziała ze ok. ze da mi kilka dni wolnego (juz nie mialam umowy). miedzyczasie poklocila sie z pratnerem na ktorego stal zaklad i zamknal jej salon z dniem 30 wrzesnia. ja zostałam na lodzie. W kazdym badz razie... Powiedziała ze ona na nowo otworzy salon lecz chciała otrzymac dotacje. i tak sie sprawa ciagnie od 1 Pazdziernika. Miala dostac dotacje w polowie listopaada- podobno odrzucili. Teraz 1 grudnia tez miala dostac dodatcje i cisza. Pwoiedziała ze nie zostawi mnie na lodzie. Ze mnie normalnie zatrudni i bede pracowac a tu jak widac zrobila mnie w balona. teraz mi napisała ze dopiero od polowy litego wszystko ruszy. A ja mam termin porodu na 21 marca. takze jestem bezrobotna w 25 tc nikt mnie nie zatrudni, brak jakichkolwiek perwpekltyw na prace u tej Pani. Moje pytanie: 1.Czy jest mozliwosc zeby narobic smrodu temu Panu po takim czasie? 2.czy jak urodze to jest szansa na jakies pieniadze z UP? 3. Czy jest wogole jakas mozliwosc zeby zrocib cokolwiek w tej sprawie? Wiem ze moja wypowiedz nie jest spojna bo troche w tym wszystkim poplatania. Ale chciałam temu Panu i Pani nabruzdzic. Zeby wiedzieli jak ja sie czuje.

Gość gość
Ale i co ty mu chcesz smrodu narobić? Złożyłaś wypowiedzenie i tyle. G****o przepracowałaś, odprowadziłaś malutkie podatki i teraz myślisz, że będziesz ciągnąć nie wiadomo ile kasy jak długo. Mąż niech n was zarabia, a za 9 mcy możesz rozocząć nową pracę.

Miałam 3 pytania. zero odpowiedzi na ktore kolwiek pytanie. Tylko umoralnianie. Po prostu spytałam czy jest mozliwosc zeby dostac jakies pieniadze z UP. A jezeli ktos chce sobie pogadac bez zensu to lepiej nie gadac wcale. Szukam odpowiedzi na te 3 pytania. Tyle.

Gość gość
jesteś bezczelna :O zaszłaś w ciążę zaraz po podpisaniu umowy i teraz masz problem :O oni mieli prawo zrobić ze swoim biznesem co chcieli i nawet go zamknąc. Nie musieli się zastanawiać co jakaś idiotka teraz pocznie bo zamiast najpierw zadbać o stabilizację to się radoście rozmnaża :O:O i jeszcze chcesz się na nich mścić??? a za co?? za to, że nie wiesz co to odpowiedzialność i antykoncepcja?! Kretynka :O

Gość gość
1. Nie 2. Nie 3. Dostałaś odpowiedź: urodź i do roboty.

Gość gość
Nie nie dostaniesz zadnych pieniedzy z ubezpieczenia, bo juz nie jestes pracownikiem i jest rozwiazana z toba umowa o prace a pozatym pracowalas 3 mies ,to byl okres probny i na okresie probnym rowniez moga rozwiazac umowe z toba.

Gość gość
Dostaniesz zasiłek macierzyński, tzw. kosiniakowe, 1000 miesięcznie przez rok, plus becikowe- ale to nie z UP tylko zależy kto tam u was wydaje, zwykle MOPS albo UM. Nie należy ci się zasiłek jeśli w ciągu ostatnich 18 mcy nie przepracowałaś 12. Pracodawca jak najbardziej mógł wręczyć wymówienie- albo przyjąć je- przed upływem 12 tc (zakładam że było mniej skoro pracowałaś od lipca, a we wrześniu rozwiązałaś umowę), jedynie w innym przypadku mogłabyś się powoływać na ciążę i domagać przywrócenia. Ale skoro zamknęli zakład, to i tak nie ma racji bytu. Swoją drogą, gdybyś od razu poszła na L4 i nie miała przerw, to mogłabyś je ciągnąć do tej pory, również po ustaniu zatrudnienia. Nie wiem jakiego "smrodu" chcesz narobić i za co, nawet gdybyś była zatrudniona to mają prawo zwolnić cię nawet miesiąc przed porodem jeśli zamykają działalność.

Gość gość
Zadnych pieniedzy nie dostaniesz, mozesz dostac jedynie za przepracowane dni a nie wiem ile dni tam pracowalas i zadnego syfu temu babsztylowi ani facetowi nie mozesz zrobic .Oni sa na prawie ,bylo trzeba tak szybko nie zaciazac, no tak ale pipe masz wygodna myslalas ze bedziesz siedziec i doic kasY? Umowa jest rozwiazana, kobiet w ciazy sie nie zatrudnia.

Gość gość
Bylo trzeba tak szybko nie zaciazac a co ty myslalas ze co jestes ksiezniczka i ci sie kazda umowa o prace nalezy .To jest ich firma ,ich interes a tobie wara od tego, kiedy beda miec dotacje .Kobiet w ciazy nikt nie chce w pracy a o zatrudnieniu nie ma mowy. pieniedzy z up nie dostaniesz, wlascicielka salonu na prawie. Teraz czekaj na porod.