Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Klotnia z mezem o Swieta

Polecane posty

Gość gość

Co roku na wigilie i pierwszy zien swiat jeździmy do tesciow. Mezowi ich zal, bo jego siostra rok w rok wyjezdza do swojej teściowej, a babcia meza do corki i oni sa zawsze sami. Ja mam już tego dosyć, moglbysmy zostac w domu, kupic sobie lepsze prezenty, jestem w ciąży, Osczednosci mamy, ale mało. A on sie upiera, żeby jechać do nich, bo będą sami. Tyle, ze wtedy trzeba kupic prezenty teściom, babci i 3 dzieciakom szwagierki. A to już spory wydatek. Tyle razy mowilam, by nie robic podarków, tylko dzieciom cos kupic, a oni co roku kupuja nam jakies d**erele. Potem czlowek nie wie, co z tym zrobić. A maz uważa, ze skoro juz jedziemy do nich, to trzeba prezenty kupic.

Gość gość
Oj juz nie wyliczaj tych pieniążków... Trzy razy zamiast sushi na obiad zjesz makaron z serem i Ci się kasa zwróci. :-) Czasami trzeba spojrzeć dalej niż na czubek swojego nosa.

Gość gość
Mam tylko pieniadze na wyprawke, reszta poszla w remont mieszkania. Maz dostanie z pracy kase na swieta, ale nie starczy to na prezenty dla wsystkich i jedzenie. A nie chce podbierac pieniędzy. Tesciowie do nas nie przyjda, do "klatki" w bloku, oni się zle czuja tescowa ni będzie mogl być jedyna gospodynia. W ciągu 3 lat byli u nas 4 razy, oni chcą, by do nich jezdzic. Zreszta naprawdeto ziwne, ze babka i corka tez nie chcą z nimi swat spdzac. Jak my tam jestesmy, to czuje się jak dodatek do meza.

No to powiedz, że w tym roku robicie święta u Was, zaproście ich, a jak nie przyjdą to ich strata.

Gość gość
To szwagierka jest na święta u mamy, czy nie? Bo piszesz ze zostawia mamę na święta, to z jakiej racji prezenty dla jej dzieci? Ja bym tupnela w końcu noga, to nie jest tak, ze chcesz teściów olać, zaprosisz ich do siebie i wcale nie muszą spędzić świąt samotnie, ich wybór. Masz bardzo dobre powody żeby urządzać święta u siebie, jesteś w ciąży, możesz czuć się różnie, masz prawo odpoczywać we własnym domu i przynajmniej raz sobie sprawić radość, Maciej inne poważne wydatki. Chociaż wydaje mi się ze z prezentami trochę szalejecie skoro urządzenie wigilii i świat w domu traktujesz jak oszczędność.

Gość gość
ja mam ten sam problem.Co roku jezdzic do tesciow. ilekm was dzieli?

Gość SlowianskaLala
Pomysl o mezu ze chce spedzic swieta z rodzicami. Moglabys zagryzc zeby i sprawic mu przyjemnosc. Swieta sa raz w roku pokaz ludzkie oblicze.

Gość gość
"Tyle, ze wtedy trzeba kupic prezenty teściom, babci i 3 dzieciakom szwagierki. A to już spory wydatek" Nie rozumiem. Przecież napisałaś że jeździcie do nich bo szwagierki i babci nie ma, więc po co prezenty dla osób nieobecnych?

Gość gość
Może to nie na temat, ale czytając różne wątki o świętach, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że niezależnie od tego czy ma się dzieci czy nie, czlowiek i tak zostanie sam na stare lata.

Gość gość
Skoro Twój mąż taki troskliwy niech sam pojedzie do teściów.Ja bym tak zrobiła, zwłaszcza że jest Ci ciężko w obecnej sytuacji.

Gość gość
Babcia zawsze jakies upominki zostawia, szwagierka jedzie z rodzina w wigilie, ale wraca na noc, bo jej tesciowa pali papierosy i tam nie nocuja, w pierwszy dzien swiat jada znowu przed południem do niej. I wtedy dzieciaki pierwsze co robia, to leca do choinki obadac prezety. Szwagierka i teściowie dla nas zawsze tez cos kupuja, choć ciagle im mówimy, ze prezenty jak już to dla dzieciakow. Bo i tak potem wychodzi, ze czlowiek jedzie do domu z jakms gownem, z którym nie wie, co zrobić. Tesciowie na pewno do nasnie przyjadą, bo t 100 km wjedna strone, teść ma problemy z kręgosłupem i ogolnie boi się po ciemku wracac, do tego zawsze, odkad pmietam, komentują nasze potrawy, bo tesciowa się uważa za najlesza i jedyna pnia dmu idealna. Nawet mi naparapetowke swoje zarcie przywiozła...

Gość gość
Ale w święta pustaku nie są najważniejsze. Bądź pewna że prędzej czy później mąż cie zostawi. Wartościowy facet i pustak. A ty ile zarabiasz?

Gość gość
Powiedz,ze źle się czujesz i zrobisz święta u siebie. Bo jazda Cię męczy. Prezenty to inną para kaloszy i dorośli mogą się w tej sprawie dogadać. Dzieciom też nie trzeba Bóg wie jak drogich prezentów robić. Liczy się pomysł...