Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie potrafie robic zakupow spozywczych

Polecane posty

Gość gość

Zawsze kupuje nic konkretnego

Gość gość
Wiesz ze ja tez. Wydaje kase a w domu i tak nic nie ma a ja nie dojadam bo nie ma nic konkretnego...tylko jakies p*****ly.

Gość gość
xzssd

Gość gość
Po pierwsze, zrób sobie jakąś bazę, która może dłużej postać. Ryż, makarony, kasza, sos pomidorowy, puszki groszku, kukurydzy, czerwona fasola, tuńczyk itp. Ja potem sobie dokupuję mięso, warzywa i planuję tak, żeby mi ze trzy obiady potem wyszły bez latania co dIeń do sklepu. Chleb kupuję krojony i mrożę ( a właśnie, jakieś awaryjne mrożonki warto mieć). Zawsze kupuję kilka kartonów mleka, jajka, no i jakąś wędlinę, ser żółty itp. Generalnie polecam spisanie sobie karteczki z tym, co niezbędne, a jakieś zachcianki sobie dodatkowo zafundować.

Gość gość
P)rzed wyjściem z domu zajrzyj do lodówki i zobacz, co chciałabyś w niej mieć. Zapisz to sobie i to właśnie kup. :)

Gość gość
Jezeli masz mozliwosc zacznij robi zakupy przez neta. Oszczednosc czasu i nigdy nie kupujesz niepotrzebnych p*****l w styly 5 makaronu.

Gość gość
Wlasnie tak robie ale nigdy nic sensownego nie ma w lodowce a kasa leci. Ostatnie zakuoy- warzywa i owoce- marchewka,pietruszka, seler, bakłazan cukinia, pieczarki, cebula papryka i pomidory, banany. Puszkowa kukurydza, groszek,koncentrat pomidorowy w kartoniku.Mieso mielone, schab, piers z kurczaka, cos na zupe. Wedlina i ser plasterki,makrela wedzona,szpinak rozony, brokuły mrozone.Twaróg,smietana ,jogurt naturalny,sledzie w smietanie,jajka, mleka, majonez keczup.Makaron, ryz kasza. I tak zwyklewygladaja nasze zakupy.

Gość gość
Co chcesz, bardzo dobre zakupy. Trzeba teraz to tylko rozplanować na posiłki. Jedzenia masz na kilka dni spokojnie

Gość gość
A ja nie znoszę robić zakupów spożywczych, dlatego przed wyjazdem do sklepu siadam z kartką i długopisem, wypisuję dania obiadowe, które mam ochotę w tym tygodniu zrobić (też przepytuję rodzinę na co mają ochotę) i pod to robię listę zakupów plus coś na kanapki itp.I zawsze chodzę do tego samego sklepu, gdzie wiem, gdzie co jest na półkach. Szybko zgarniam do koszyka i wychodzę :D

Gość gość
150zł poleci a jedzenie w mig ubywa. Po 3 dniach patrze do lodowki i juz pusto.

Gość gość
Bo żarcie generalnie jest drogie.

Gość gość
np naleśniki ze szpinakiem, twarogiem i ebulą makaron z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, ewentualnie do tego włoszczyzna, kukurydza z puszki ryż z brokułami i kurczak smażony w panierce roladki ze schabu z pieczarkami z pietruszką zieloną, kasza, sałatka z papryki i pomidorów fajna jest zapiekanka ratatuj: masz bakłażana, cukinię, papryke, pomidory, cebule, ja daję jeszcze ziemniaki. wszystko kroję w plasterki, układam warstwami, przyprawiam pikantnie, można dodać sos pomidorowy i zapiec Z makreli wędzonej pyszna pasta na kanapki: cebulka, ogórki kiszone, groszek, majonez to tylko kilka przykładów na szybko

Gość gość
seler jako surówka: starty na tarce, jabłko, rodzynki, orzechy włoskie, jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny

Gość gość
Np. snaidanie omlet ze szpinakiem., jajecznica, pasta jejeczna. Probowalam owsianke ale jakos nie smakuje mi.,

Gość gość
polecam też prostą i pyszną zupę jarzynową, którą można zrobić prawie z wszystkich warzyw, zmiksować i w ten sposób przemycić jarzyny do menu rodziny a przy okazji wykorzystać dobrze to co jest w lodówce: baza to woszczyzna, cebula i ziemniaki przysmażone na maśle klarowanym (lub masło świeże+ trochę oleju), przyrumienione zalewa się wrzątkiem, gotuje do miękkości, przyprawia i miksuje. Pyszna z grzankami z lekko czerstwego pieczywa