Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona___

Co to za robak na ścianie? Bardzo proszę o pomoc

Polecane posty

Gość zmartwiona___

Cześć. Mam małe dziecko, dlatego często w nocy włączam światło (gdy się budzi). Przez to zauważyłam dwa razy na ścianie robaka (niedaleko łóżka), który wygląda jak w poniższym linku: https://zapodaj.net/e550a876ae469.jpg.html Co to jest, czy to gryzie? Jak się tego pozbyć.

Gość gość
Zdjecie dosc ciemne, ale na mone oko to karaluch. Bardzo ciezko sie tego pozbyc. Karaluchy nie gryzą, ale niestety wszędzie wejda. Ja kiedyś znalazlam na koldrze

Gość zmartwiona___
Obejrzałam zdjęcia karaluchów i to chyba jednak nie to. Ten robak w przybliżeniu jest bardziej brązowy i ma takie paski. Obrzydliwy temat. Aż mam ciarki, jak oglądam te zdjęcia tych robali. Bardzo mnie takie tematy brzydzą a tu takie coś. Ale znalazłam w necie informację, że mogą to być jakieś gryziki. I tak zastanawiam się, czy to są gryziki czy pluskwy.. :( Może ktoś wie?

Gość zmartwiona___
Tzn gryzki

Gość gość
wyglada jak karaluch albo prusak, kup taką pułapkę prusakolep na owady biegające, trzeba sie tego pozbyć bo sie rozmanażają jak pojepane i dokładnie zamykaj wszelkie jedzenie bo to dziadostwo wszelkimi okruszkami żyje, gryziki to coś innego, żywią się drewnem, czesto je mozna ze sklepu przynieść w płytach wiórowych, ale one są maleńkie i człowiek zasadniczo w ogóle ich nie interesuje, tylko to drewno jedzą i ciepłych miejsc szukają

Gość zmartwiona___
A czemu myślisz, że to nie gryzki? W pokoju mam panele, łóżko z jakiejś sklejki drewnianej, listwy przypodłogowe, komodę. I to jakby wyłazi chyba zza łóżka na ścianie? Nie wiem za bardzo, ale dwa razy widziałam to na ścianie w podobnym miejscu.

Gość gość
Ale rozumiem ze zabilas to coś? Kup coś na robaki

Gość gość
To nie sa gryzki bo ja mam w domu gryzki, są jasne i mniejsze niż łepek od szpilki. Siedzą własnie za biurkiem ze sklejki i nic złego nikomu nie robią, jak zapalam lampke to maszeruja po scianie do swiatła i ciepła, zupełnie nieszkodliwe.

Gość gość
najlepiej RAID kup, jest dość skuteczny na wszelkie robactwo chodzące i fruwające. Powiększyłam zdjęcie, to chyba prusak. Goń dziadostwo z domu, zanim będzie dezynsekcja potrzebna. Dobrze, że nie pluskwa, bo plukswa gryzie, to krwiopijca. Poczciwy prusak nie gryzie, ale jest obrzydliwy i wejdzie nawet do szafek kuchennych i do ubrań. Nic się nie martw, kup RAID i tęp paskudztwo

Gość zmartwiona___
Tak, zabiłam. No oglądam te zdjęcia, ale nie wiem co to. Obawiałam się pluskwy, ale to chyba nie to jednak. Jak myślicie? Tutaj kształtem jest podobny robak, ale nie wiem, czy on jest tak jasny. http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=4023

Gość gość
a to nie świerszcz dupę i wąski ma podobne

Gość zmartwiona___
Nie wiem, czy to widać, ale robak jest w takie poziome, brązowe paski.

Gość gość
ach, może to te cholerne gryzki jednak. Prusak nie jest w paski. Psikać jakimś środkiem owadobójczym, pełno tego w sklepach. Nijaka przyjemność mieć takie coś w domu

Gość zmartwiona___
A i chcę dodać, że ten robak jest malutki. To jest po prostu duże powiększenie i w sumie tylko dzięki zdjęciu ta wyraźnie go mogę obejrzeć. Ledwo udało mi się zrobić te zdjęcie, bo nie mogłam złapać ostrości. I nie jest to świerszcz na pewno. Hmm więc co innego?

Gość zmartwiona___
Do gościa 22:23: Czy wg Ciebie mogę wykluczyć pluskwy? Bo tego obawiam się najbardziej.. Czy raczej nie mogę wykluczyć po tym zdjęciu?

Gość zmartwiona___
Co za obrzydlistwo. Będę spać przy zapalonym świetle :P

Gość gość
wy to chyba karalucha nie widziałyście :D a pluskwa jest maleńka :D ten owad to jakiś żuk, na pewno niegroźny

Gość gość
To na pewno nie pluskwa, jakieś inne plugawstwo, pluskwy raczej w meblach tapicerowanych się trzymają i zawsze kogoś pogryzą, w ten sposób się dowiadują o ich istnieniu w domu ludzie

Gość entomolog Anatol
to jest tasiemiec uzbrojony w formie imago czyli dorosłej dojrzałej, ten który żyje w człowieku jest w postaci larwalnej. Pewnie wydostał się z o***tu Twojego dziecka i przepoczwarzył w dorosłą formę, zrób badanie dziecku na pasożyty

Gość gość
Nie masz przypadkiem otwartego okna?

Gość zmartwiona___
Słuchajcie. On jest malutki. To tylko zdjęcie tak go powiększyło - z bliska robiłam. Widziałam kiedyś żuka i on jest chyba z 10 razy większy. No nie wiem hehe dokładnie jak wielki jest żuk, nie pamiętam, ale to jest malutki robaczek.

Gość zmartwiona___
Słuchajcie. Ten robak jest malutki jak pluskwa. Pytanie, czy kształtem ją przypomina?

Gość gość
Ja cię rozumiem, jak mało kto, bo strasznie brzydzę się robactwa. Pluskwy były raz w schronisku i koleżankę pogryzły, to nie pluskwy u ciebie i myśl pozytywnie, nic was nie pogryzie. Jak się boisz, śpijcie przy świetle

Gość gość
dla bezpieczeństwa owiń dziecko maksymalnie a sobie założ kryty strój, rękawiczki, na twarz jakąś przewiewną apaszkę,żebyś mogła oddychać a zarazm by robak nie wszedł CI w nocy do buzi

Gość gość
To jest głuziec z afryki

Gość gość
czy małe dziecko powinno się wychowywać w domu, którym są robaki? :O

Gość gość
I jak nocka? Udalo sie pospac w spokoju? Ja bym nie zasnela po takim widoku brrr

Gość gość
A i rozne sa rodzaje karaluchow. Nie wszystkie sa te brazowe skorupiaste z dlugimi wasami