Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dajecie prezenty na swieta tesciowym i szwagierkom

Polecane posty

Gość gość

Ja dobrze zyje z tesciowa , ze szwagierką tez ale rzadko ja widzę bo studiuje w obcym mieście , zbliżają sie święta i zastanawiam się czy cos im kupowac no i co by to mialo byc

Gość gość
Kosmetyki biżuteria świecznik

Gość gość
To zależy od tego jakie zwyczaje panują w rodzinie. U nas prezenty kupuje się tylko dzieciom, i to w miarę uzgodnione, coś symbolicznego typu dobry alkohol jedynie w ramach podziękowania dla gospodarza. Więc pomimo dobrych stosunków, gdyby ktoś przyszedł raptem z prezentami dla dorosłych, to byłoby niezręczne. No i prezenty tylko pod choinkę, więc to istotne czy spędzacie wigilię razem, czy może "spóźnialskim" daje się kolejnego dnia. Ale jak już będziesz zdecydowana żeby kupować- to również zależy jak blisko z nimi jesteś, na ile znaz ich upodobania, w jakiej kwocie prezenty. Są niektóre miłe i bezpieczne, typu bon do empiku, zestaw ulubionych kaw albo herbat dla amatora, jeśli chodzi o inne prezenty lepiej kogoś dobrze znać. Bo książka dla mola książkowego czy pachnące kosmetyki dla nastolatki to mogą być tylko pozornie miłe drobiazgi- trzeba znać czyjś gust żeby trafić z takim prezentem, tak samo jak z wyposażeniem domu i elementami garderoby. Moja teściowa np. lubi wszelkie rośliny i wiem że każdą chętnie wita, nieraz dostawała od nas doniczkę z czymś nietypowym, moja mama z kolei też lubi, ale ma swoje wyznaczone miejsca, lubi mieć rośliny odpowiednio dobrane i w ograniczonej ilości, a nie dziką dżunglę, więc jej nie wyskakujemy z niespodziankami.

Gość gość
Zależy czy masz kasę, czy jesteś z nimi blisko i czy inni tez im dają, tzn. cała reszta rodzeństwa i ich małżonków. Jeśli tak to daj, jeśli nie to nie wyskakuj przed szereg.

Gość gość
Szwagierce kupiłam wózek Anex Sport

Gość gość
W zeszlym roku dostaliśmy od tesciwej perfumy , w tym roku wiem ze cos szykuje bo pytala mnie o rozmiar koszuli imarynarki mojego meza , dlatego sie zastanawiam czy jej cos kupowac , a szwagierka jeszt chrzestna mojej córki i non stop jej cos kupuje .. Dlatego o niej pomyslalam

Gość gość
A no i jeszcze szwgierka zapronowala żebyśmy sie dorzucili do tabletu dla teściowej , ale dla mnie to za drogi prezent i malo swiateczny

Gość gość
Teściowa kupuje wam obojgu perfumy, a ty uważasz że dołożenie się we dwójkę do tabletu dla niej to za drogo? I jaki niby ma być ten "świąteczny" prezent- kubek z Mikołajem czy obrus w bałwanki? Jeśli rzeczywiście z tabletu będzie korzystać, to bardzo fajny pomysł i lepiej jedną,solidną rzecz niż kilka niepotrzebnych d**ereli. Skoro teściowa kupuje wam prezenty to owszem, wypada się odwdzięczyć. Zwłaszcza jeśli gościcie u niej. A co do szwagierki- jednak jak nie ma wymiany upominków między pozostałymi dorosłymi to ja też bym nie wyskakiwała z prezentem dla niej, niezręczne i zobowiązujące na przyszłość, prezenty dla dzieci to zupełnie co innego, zwłaszcza jeśli nikt jej niczego nie sugeruje i kupuje takie i tyle ile sama uważa za słuszne. Najwyżej jak uważacie że przesadza to powiedzcie wprost że nie chcecie przeginac, że dziecko i tak ma za dużo i prosicie raczej o coś drobnego.

Gość gość
Ale ona kupuje cos za ok 50 zl , przynajmniej mi , więcej nie wyda nigdy w życiu a tablet nie kosztuje 100 zl żeby na pol sie zlozyc ze szwagierka

Gość gość
Nawet jeśli- kupuje prezenty wam obojgu, dwa razy po 50- to już 100. (chociaż nie wiem gdzie masz perfumy po 50 zł, zwykle jeszcze z czymś słodkim, opakowaniem). Naprawdę szkoda wam tyle na prezent dla mamy? Nie mówiąc o tym że wcześniej niczym się nie odwdzięczaliście. I że zapewne to teściowa gości was na święta, nawet jeżeli pomagacie to wkłada w to więcej pieniędzy i wysiłku niż wy. Po prostu odwdzięczenie się solidnym prezentem wydaje mi się na miejscu. Pewnie że możesz jej kupić kawę i czekoladki, ale po co ten temat w takim razie?

Gość gość
Nie świętujemy u teściowej tylko jedziemy do babci meza i tam ja spotkamy, pierwszy raz obchodziliśmy święta jako rodzina w zeszlym roku i nas zaskoczyla tymi perfumami z AVONu , tam można kupic i za 30 zl perfumy , jakby nam kupowala drogie to co innego , poza tym jak jedziemy do niej w gości to zawsze bierzemy cos ze soba , chociażby glupie ciasto piekę , w tym roku przydaloby się jej cos kupić ale nie stać mnie dać 500 zl na tablet , dlatego pytam co jej kupic , juz ustaliliśmy ze wypada jej dać prezent wiec przestań teraz na mnie najeżdżać , nie zauważyłaś w poście pytania co kupić ?

Gość gość
Więc kupujesz prezent w podobnej wartości w jakiej ona kupuje tobie (przy czym wypada kupić jeden wspólny, lepszy od was obojga). A co- to zależy czy ma jakieś konkretne upodobania, skoro lubi kosmetyki z Avonu to można jej kupić taki zestaw. Tablet nie musi kosztować 500 zł. Nie pytałaś jeydnie o to co kupić, ale czy w ogóle i za ile. A perfumy- to perfumy, a nie woda perfumowana albo toaletowa, i takie stwierdzenie sugeruje raczej droższy prezent. A w takim wypadku jak jedziecie do babci- faktycznie, dziwnie to wypada. Babcia cokolwiek dostaje? Nie spotykałam się z takimi zwyczajami, zwykle dorośli sobie kupują nawzajem, albo się kupuje tylko dzieciom, ale co rodzina to inne tradycje \

Gość gość
jedziemy do babci na drugi dzień świąt i jest tam ok 20 osób , nikt nikomu nie daje prezentów bo tam nie ma dzieci , no w tym roku będzie moja córka ale to niemowle , teściowa tylko nam dała w zeszłym roku , byliśmy zaskoczeni , w tym roku też tak będzie no i jak , mamy dać coś tylko teściowej ? nawet do niej nie jedziemy , a głupio tak przy innych jej dać a innym nie , to samo ze szwagierką , przeczytaj jeszcze raz post , napisałam czy kupić i co by to miało być :) a nie za ile

Gość gość
my jesteśmy młodzi , ja mam 21 mąż 22 , może ona nas jeszcze traktuje jak dzieci , w końcu syn dopiero wyfrunął z gniazda , w każdym razie ja mało znam teściową i nie chce się bawić w " prezenty dla dorosłych " kupie coś nietrafionego i sama dostaje takie rezenty , wolałabym nie zaczynać tradycji z dawaniem jakichś prezentów i później co roku coś kupować , a nie wiem co , sama też nie oczykuje upominków , ale głupio mi że teściowa nam kupuje a my jej nie , no i właśnie , my dostajemy od teściowej , a jak jej kupimy to teściowi też ? on nawet z nami nie rozmawia bo ma konflikt z synem ale głupio mu nic ie kupić a teściowej tak , bez sensu ..

Jednej szwagierce dam, drugiej nie będzie na święta. Teściowa też dostanie. Szwagierce kupiłam torebkę i sukienkę, teściowej książkę i jedwabną apaszkę.

Gość 3mi
Pewnie ze daje, szczegolnie mojej tesciowej ktora bardzo lubie. Przepadam za robieniem prezentow wiec swieta to dla mnie idealny czas. Ja znalazlam dla mojej tesciowej przepiekna bizuterie i na dodatek w niezlej cenie. Zajrzyj na strone www.cozacena.pl i przegladnij oferty, sa tam ekstra rzeczy na prezent a na dodatek mozesz sprawdzic gdzie produkt bedzie najtanszy