Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamusie,poczytajcie co dla nas szykują!

Polecane posty

Gość gość
tak przywiążą i zakneblują, normalne jesteście? :D

Gość gość
gość dziś No dobra, ja rozumiem, że to wkurzające dla personelu taki plan porodu, ale chyba od tego jest ginekolog prowadzący, aby porozmawiać z ciężarną i parę rzeczy wyjaśnić. To raz, a dwa, nawet jak masz ten plan porodu i się personel dostosuje, to jak się coś tobie stanie, bo pęknie ci po całości tylna ścianka razem z o******cą, to możesz mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie. A tak zawsze będziesz psioczyć, że cię nacięli, a ty nie chciałaś, że cię na siłę ogolili, a przecież ty chciałaś tak naturalnie. To już będzie pikuś, ze mogłaś drastycznie popękać, bo twoje mięśnie pochwowe nie są jednak tak elastyczne, a golenie to głównie ze względów higienicznych.

Gość gość
chcialyscie dobra zmiane to macie. idzcie sie teraz pomodlic za prezesa. ja tymczasem mam to gdzies, bo w pl mnie nie ma.

Gość gość
i tak bedziecie rodzily, nawet w najgorszych warunkach, instynkt p/i/e/p/r/z/e/n/i/a silniejszy jest niż zdrowy rozsądek :) i jeszcze to 500 plus ech na otarcie łez po możliwym bestialskim traktowaniu

Gość gość
Wlasnie chodzi o wybor, przed operacja tez sie ciebie pytaja czy wyrazasz zgode bo jesli nie zoperuja to mozesz umrzec a jak zoperuja mozesz byc sparalizowany. Ty decydujesz. Tu tez ktos moze byc swiadomy tego ze peknie ale nie chce byc naciety. Nacinanie jest na prawde koniecznie w niewielu przypadkach, zzo tez jest niewskazane w niewielu przypadkach a i tak w kazdym planie porodu masz napisane np: prosze chronic krocze w miare mozliwosci chyba ze naciecie jest absolutnie konieczne ze wzgledu na zycie i zdrowie moje i dziecka czy prosze o zzo jesli nie ma przeciwskazan. Dlaczego wy caly czas piszecie ze lekarz lepiej wie bo ma wiedze. Lekarze robia jak im latwiej, naciecie= szybciej sie urodzi, zzo = trzeba wezwac anestezjologa, wszystko sie przeciaga. Pozycja lezaca = poloznej latwiej porod odebrac. Myslicie ze oni radza nacinac bo tak jest dla kazdej rodzacej lepiej. Nie! Im jest lepiej. Jakby cos sie dzialo zlego to powiedza: na pewno nie chce pani naciecia bo dziecko sie dusi, czy zaraz pani peknie. I wtedy tez decydujesz. Bo to jest twoj wybor i twoje konsekwencje.

Gość gość
Niezależnie od wszystkiego jak świat światem kobiety i tak będą zachodzić w ciążę i będą rodzić.

Gość gość
gość dziś Celnie i punkt.

Gość gość
Niepodważalna prawda jest taka, ze poród to jest tak specyficzne i nie dające się poddać żadnej teorii zjawisko, że błędy wśród rodzących kobiet, lekarzy, położnych... są i będą się zdarzać jak świat światem, bo często to jest presja czasu, lekarz źle zadecyduje, bo np. ma mało doświadczenia, jest niedouczony (niestety ale to się w kazdym zawodzie zdarza). I te ewidentne zaniedbania, to jest mały odsetek! bo nikt normalny z personelu nie chce się narażać...to jest czysto logiczne i nie ma w tym żadnej filozofii.

Gość gość
Tak naprawdę jeśli chodzi o porody, rządzący mogą sobie robić co chcą. Kobiety nie zastrajkują i nie przestaną zachodzić w ciążę i rodzić. Jakkolwiek złe byłby warunki do rodzenia i tak to będą robić. Akurat PIS potrafi sobie kupić głosy inaczej - rozdając nasze pieniądze :-(

Gość gość
Wreszcie pis naprawia bledy i zniszczenia dokonane przez po :) Fajnie ze to wszystko bedzie teraz prostsze.

Gość gość
No, i tak jest nienajlepiej, to czemu nie może być jeszcze gorzej? Jak wam się tak podoba, że nie możecie o.niczym decydowac, to nie uzalajcie się potem na forum, jakie to ciężkie porody mialyscie.

Gość gość
Rodziłam pod rządami platformy i nie miałam prawa wyboru pozycji (przypięli mnie do ktg i kazali leżeć), odmówiono mi znieczulenia (brak anestezjologa na dyżurze), personel był opryskliwy i traktował kobiety przedmiotwo. Naprawdę myślicie, że "rodzić po ludzku" miało jakiś realny wpływ na jakość opieki okołoporodowej? Papier wszystko przyjmie. A teraz mi już wszystko jedno, bo nie planuję kolejnych dzieci.

Gość gość
Nie rozumiem waszego toku rozumowania. Piszecie, że obecnie jest źle, standardy często nie są przestrzegane. Czy to jest powód, aby je w ogóle zlikwidować? Nie, wręcz przeciwnie, władze powinny dążyć, aby było lepiej. Pewnie zdarza się, ze kobieta po traumie porodowej nie chce już więcej dzieci, więc rzad powinien to zmienić, skoro zależy im na przyroście naturalnym. Nie widzę absolutnie żadnego uzasadnienia dla tych zmian. Przecież powinniśmy równać w gorę, a nie w dół do standardów trzeciego świata.

Gość gość
Kobiety bardzo szybko zapominają o traumie porodowej i z reguły nie przeszkadza im to w zachodzeniu w kolejne ciąże. Te, które nie decydują się tylko z tego powodu na kolejne dzieci to wyjątki.

Gość gość
"Nie, wręcz przeciwnie, władze powinny dążyć, aby było lepiej." Władze robią to co leży w interesie władz. A głosy zawsze można kupić, co stało się podczas ostatnich wyborów.

Gość gość
Władze robią to co leży w interesie władz. xxx A jaki władze mają w tym interes? Myślę cały czas, co stało za tym pomysłem i nic nie przychodzi mi do głowy. Oszczędność dla szpitala?

Gość gość
Nnależałoby zapytać Naczelna Izbę Lekarską o powód dla tych zmian...czyje tyłki i interesy tą nowelizacją ustawy chcą chronić.

Gość gość
- Nie ma jak "dobra zmiana".... kobieta , to gorszy sort i nie ma nic do powiedzenia...

Gość gość
Jeszcze zanim ustawa weszła w życie w coniektórych szpitalach traktują nas źle.Rodziłam pierwsze dziecko rok temu i praktycznie w szpitalu rodziłam sama położne miały mnie gdzieś po urodzeniu nie pokazały jak karmić totalna olewkadobrze że dziecko odrazu po porodzie mi dali i się nic nie zmieni.Juz teraz traktują nas jak psy przecież niedawno w Polsce urodziła na podłodze martwe dziecko mimo próśb męża piguły i lekarze się ta panią nie zajęli.Dali 500+ a teraz chcą zabrać zniechecajac kobiety do rodzenia co nam zostało wyprowadzić się zagranicę tam kobiety są w bardzo dobrej opiece i pieniążki na dziecko bez problemu a tu 10 gr przekroczy i zabierają te śmieszne parę groszy rodzinnego. POLSKA TO KRAJ KWITNACEJ LIPY:-)

Gość gość
Piszecie,że standardy i tak są niskie i nieprzestrzegane...a przez kogo? Przez opór lekarzy,ich niechęć do wprowadzenia zmian ,nie chcą by patrzono im na ręce. Chcą swobodnie działać i Naczelna Izba Lekarska właśnie im to umożliwia. W styczniu mam termin porodu,to moje pierwsze dziecko i już wiem,że nie będzie łatwo. Na szkole rodzenia już słyszałam opowieści o tym wspomnianym ''współpracowaniu'' i że mam nie myśleć o sobie i bólu a skupić na dziecku, że jeśli skupię się na dziecku to wszystko będzie dobrze a na porodówce moje jedyne zadanie to :''karmić,karmić,karmić''. Boję się bardzo. Co będzie po 2018 roku? myślę,że szpital nie będzie miał powodu by obniżyć jakość dotychczasowych usług ale nie podoba mi się,że ja już nie będę mogła powiedzieć ''mam do tego prawo'',za to oni będą mogli każdą decyzję uzasadnić tym,że to ''oni mają prawo''. To jakieś odarcie kobiety z godności, nieludzkie i zastanawiam się czy w ogóle zgodne z prawami człowieka.???

Gość gość
Dobrze że już dwa porody mam za sobą... Teraz będzie terror jak nic "zamknij mordę i przyj!" Na standardzie będzie :/ współczuję wam ,pewnie na porody rodzinne też będzie trudno coś załatwić.

Gość gość
j9eśli naprawdę ma być tak,że te standardy staną się jedynie wytycznymi dla lekarza to oni będą mogli zrobić dosłownie wszystko na co mają ochotę ;-/ jeśli obecność męża czy douli będzie przeszkadzała /a zazwyczaj tak jest/ to wyprosi go/ją z sali...jeśli będzie miał ochotę wyciskać dziecko z brzucha tak tak jak to robili kiedyś żeby tylko nie robić cesarki to też tak zrobią a kobieta nie będzie nawet mogła złożyć skargi. To już weszło w życie więc nie wiem czy zdecyduję się na kolejne dziecko po 2018