Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spedzacie swieta u rodziny ktora mieszka w innym miescie zawozicie jedzenie

Polecane posty

Gość gość
Nawet w innym kraju. Oczywiscie jest to do uzgodnienia. Jestem przeciwna temu,zeby zwalac cala robote na głowe gospodarzom.

Gość gość
Spędzam święta u rodziny w tym samym mieście, nie zawożę jedzenia. Raz przyjeżdżałam pomagać w gotowaniu, kiedy nie było siostry która mieszka z rodzicami, ale tak poza tym- uszami mi wychodziły te przygotowania świąteczne, gotowanie i sprzątanie całymi dniami, jeśli nie tygodniami, nerwówa, pogananianie i robienie wszystkiego pod czyjeś dyktando. Przyjeżdżam na gotowe, bo tak jestem zapraszana- mama nie tylko nie prosi o pomoc, ale wręcz jej nie chce, kupuję rodzicom skromny prezent pod choinkę i tyle. Nie dam się wpędzać w poczucie obowiązku, zwłaszcza że nie jesteśmy z mężem katolikami i świąt nie celebrujemy.

Gość gość
To jest chyba oczywiste ze cos sie przywozi, zwłaszcza jaj jedziesz do rodziców rencistów, kg świątecznego ciasta typu makowiec to wydatek ok 50-60 zł a co dopiero reszta. Mam kolezanke , ona ma dwie siostry i tam co roku święta sa u innej wg kolejności a i tak każda jest od czegoś i to przywozi. Np ta robi pierogi dla wszystkich, druga garmażerkę a kolejna ciasta. Każda mężatka i dzieci wiec jest tych osób trochę . Nie wiem jak z prezentami ale mi sie to podoba .

Gość gość
Gosc 23:46 a rekompensujesz mamie w jakikolwiek inny sposób te gonitwe,przygotowania,wydatki? Ja pomagam mamie u której spędzam święta,robię też od siebie 2-3 sałatki,kupuje lepszy alkohol typu dobre wino plus whisky. Moja siostra daje kasę mamie na przygotowania.to jednak spory wydatek

Gość gość
23:46 nie jestes katoliczka, ale na wyzerke jedziesz... fajnie ;-)

Gość gość
Czasem jade do mamy z mezem, czasem do tesciow U nas zawsze kazdy cos robi do jedzenia. Nigdy nie jest tak ze wszystko gotuję jedna osoba

Gość gość
A temat dotyczy całych świąt czy tylko np 2 dnia?

Gość gość
Ja przywożę. Robimy już tak od lat, więc nawet nie trzeba uzgadniać kto i co robi. Trudno, aby jedna osoba sie narobiła, poniosła koszty, a reszta przyjechała na gotowe. I tak najwięcej robi mama, ale ona nie pracuje, więc ma najwięcej czasu.

Gość gość
gość wczoraj nie dasz się wpędzać w harówę ale z czyjejś harówy chętnie korzystasz, dobre :D Mama nie chce twojej pomocy, bo pewnie widzi twój skwaszony ryj i słucha filozofii jak to wy nie jesteście katolikami (ale katolickie święta obchodzicie -przynajmniej jeżeli chodzi o wyżerę :P) a mama jak to mama zaprasza cię, bo mimo wszystko cię kocha natomiast ty masz wytłumaczenie dla swojego leserstwa i jest ci wygodnie więc teoretycznie wszyscy są zadowoleni. Kobieto masz serce z kamienia i jesteś zwyczajnym pasożytem!

Gość gość
wlasnie o tym wyzej pisalam, ze ona z mezem nie celebruje swiat, ale jedzonko swiateczne jest ok :-D

Gość gość
W tamtym roku zrobilysmy z siostra potrawy. Mamy jeszcze dwóch braci. Jeden ma 13 lat, to od niego wiadomo ze wymaga się tylko pomocy no i starszego brata ode mnie i denerwuje mnie że on zwykle przyjezdza dzień przed wigilia a jak ja z mężem przyjeżdżamy w wigilie bo zwykle pracujemy tyle to mama przy garach a on siedzi... Prezenty sobie pakuje. Ja tyle pomoge ile zdaze. A w tym roku to już calkiem nie wiem jak zrobic bo jestem w ciąży, plecy bolą straaaasznie nawet jak glupi obiad robię czy sprzątam i nie uśmiecha mi się w jeden dzień stac przy garach i kilka potraw robic. Z drugiej strony nie chce zeby wszystko bylo na glowie mamy. Pieniędzy ode mnie na pewno nie wezmie to nie wiem już co zrobic..

Gość gość
I daje skromny prezent-:)

Gość gość
No dowiem się czy nie?

Gość gość
My w tym roku nie jedziemy, zresztą nie pierwszy raz będziemy świętować tylko w naszym gronie tj. mąż, dzieci i ja. Ale jak jedziemy to jesli jest jeszcze coś do zrobienia to pomagamy/kupujemy to co zostało do kupienia. Jesli zas przyjeżdżamy na ostatnią chwilę to oprócz np. wina nie kupujemy nic i przyjeżdżamy "na wyżerkę". Mieszkamy bardzo daleko od rodzin, i rodzeństwo męża ,i moje to pasożyty na codzień cyckające rodziców z pomocy materialnej i przy dzieciach więc nie mam żadnych wyrzutów zeby raz w roku skakano kolo mnie. I tak jest gadka rodzeństwa, że dla nas to np. pierogi są, ale jak teściowa szwagrowi (żonatemu i dzieciatemu!) codziennie obiady robi i mu do domu przynosi to ok dla nich.

Gość gość
Ja mieszkam blisko rodziców i zawsze się dzielimy potrawami. W tym roku mam też zamiar pogonić męża w Wigilię rano, żeby pomógł swojej mamie bo ja i tak będę w pracy.

Gość gość
Moj maz w Wigilie idzie do pracy. Wychodzi po 13-tej, a wraca po 22-giej. O ktorej szykowac kolacje?

Gość gość
My Wigilię jemy u siebie (1sze święta na swoim, w nowym domu - strasznie się cieszę!), a w 1szy dzień świąt jedziemy do mojego taty, który mieszka sam i też na Wigilię idzie do kogoś z rodziny. Zawiozę mu ciasta i trochę jedzenia, przyjdą wtedy goście - mój brat z bratową, którzy od lat stołują się u jej matki i w życiu sami niczego nie przygotowali, więc pełny stół musi być;) Ja pracuję, mam dwójkę małych dzieci, i jestem w stanie narobić górę jedzenia i przywieźć 70 km, a bratowa księżniczka nie robi NIC. No cóż, ja tam lubię karmić ludzi, więc luz.

Gość kamilkainkaaa
Tak zawsze jak jedziemy do rodziców (nieważne święta czy np w niedziele na obiad ) zawsze mamy ciasto. Na święta będę pieklą 3 ciasta ,maź zrobi rybę po grecku . Nie rozumiem jak można jechać do kogoś bez niczego .

Gość gość
a ja nie wiem gdzie spedzimy Wigilie.

Gość gość
Dziewczyna pisze ze mama pomocy nie oczekuje a wrecz nie chce, a te jej jada ze przyjezdza na gotowe. Bo nie wypada. Pewnie, grzeczniej byloby powiedziec 'sorry mamo, mnie wlasciwie swieta nie onchodza, nie przyjezdzam'. Niektorzy to maja priorytety. W waszej Biblii nawet opowiadanie o tym jest, jak ktos traktuje wyzerke jak wazniejsza niz spedzanie czasu z bliskimi. I taka rada dla tych, ktorzy od zaproszonych gosci oczekuja rekompensaty za trud przygotowan: nic nie musicie. Ani zapraszac, ani przygotowywac, ani robic z religijnego swieta okazji do nawp*****lania sie na caly rok. Jesli to taka katorga, po prostu sobie odpusccie. Zrobcie jedno danie, jedno ciasto, idzcie do kosciola, Jezus sie nie pogniewa.