Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z podejściem faceta do Świąt.

Polecane posty

Gość gość

Co byście sobie pomyśleli, gdyby facet 28 letni,z którym jesteście już ponad 3 lata, w kolejną wigilię nie chciał jechać do Waszych rodziców? Do moich rodziców jest 150 km. Wielkanoc 2014 r. - Nie był u moich rodziców, ja poniedziałek wielkanocny spędziłam u jego. Boże Narodzenie w 2014 r. - Wigilia u jego rodziny, połowa 1 dnia świąt też, potem pojechaliśmy do moich. Wielkanoc 2015 r. - Niedziela u jego rodziców, do moich pojechaliśmy dopiero w poniedziałek wielkanocny. Boże Narodzenie 2015 r. - do moich rodziców przyjechał dopiero po 23 w Wigilię, bo nie chciał nie spędzić jej u swoich. Nie przeszkadzało mu, że ja w akcie złości, że w kolejny najważniejszy świąteczny dzień olewa moich rodziców, pojechałam sama. Wielkanoc 2016r. - nie dotyczy, jego wyjazd służbowy. Boże Narodzenie 2016r. - moją sugestię, by teraz w końcu spędzić normalnie wigilię u moich rodziców i wrócić w Pierwszy dzień świąt późnym popołudniem, nazywa "olewaniem jego rodziny" i "chorymi pomysłami". Co myślicie o takiej postawie? Czy mam powody do złości?

Gość Hrabia Valcutascu
Jeśli jego rodzina to wyższa klasa średnia a twoja to wiochmani to się nie dziwie.

Gość gość
Trollowanie mnie nie interesuje.

Gość gość
a ja uważam ze strasznie się czepiasz. Jak będziecie małżeństwem to będziecie spedzac wigilie razem, teraz to normalne ze on chce wigilię spedzac u swoich rodziców. Co ci rpzeszkadza ze on przyjedzie w pierwszy czy drugi dzień swiat cos ty się tak uwzięła na wigilie??? sama tez chce spedzic wigilię ze swoją rodziną a nie swojego faceta- to normalne:-(

Gość gość
popieram wpis powyzej. dopoki mój mąż był moim chłopakiem a potem narzeczonym, wigilie każde z nas spedzało u swojej rodziny.

Gość gość
Żyjemy jak małżeństwo, papier nic by tu nie zmienił, więc argument tu nie pasuje.

Gość gość
Mi to raczej pachnie tym, że tak z jego strony będzie już zawsze. Będzie się liczyło to, by jego rodzicom było dobrze.

Gość gość
to mądralo sama spędzaj wigilię u jego rodziców :-D jesteś straszną egoistką i do tego strasznei czepiasz, co za problem w tym ze wigile spędzacie osobno a spotkacie się w kolejne swiateczne dni? możesz mi to wytłumaczyć? ja rozumiem twojego faceta sama nie wyobrażam sobie spedzac wigilii u jakby nie było obcych mi osób. wigilia jest wyjatkowa i w wiegilię chce się być z najbliższymi.

Gość gość
Spędzałam już u jego rodziców Wigilię, spędzałam też wielkanoce, wtedy było ok, a jak oczekuję wzajemności po 3 latach, to znaczy, że się czepiam?

Gość gość
"wigilia jest wyjatkowa i w wiegilię chce się być z najbliższymi. " no więc właśnie, a czy to nie ludzie, którzy żyją razem są dla siebie najbliższymi? Jak widać tutaj, to nie i najważniejsze święto można spędzić osobno.

Gość gość
Ja myślę, że powinniście osobno spędzać wigilię, bo się nie dogadacie. Ty nie chcesz u niego, on u Ciebie. Może, gdy pojawi się dziecko się dogadacie co do tego, żeby zostać w swoim domu. Znam pary, które były i mieszkaly razem, ale nie spędzały razem wigilii, jedynie odwiedzaly nawzajem swoje rodziny w pierwszy i drugi dzień świat.

Gość gość
chcesz go zmusic do spedzenia wigilii u ciebie wbrew jego woli? ja bym się zle czuła z taka świadomością

Gość gość
"Ja myślę, że powinniście osobno spędzać wigilię, bo się nie dogadacie. Ty nie chcesz u niego, on u Ciebie." To nie o to chodzi, że ja nie chcę. Chcę. Ale chcę, żeby było uczciwie i sprawiedliwie wobec obu rodzin. Chciałabym, żeby było więc na przemian.

Gość gość
Żyjecie jak małżeństwo...chyba jednak nie do końca, bo małżeństwem nie jesteście. Ja z moim obecnym mężem do czasu ślubu też nie spędzałam świąt. On zawsze jeździł z rodzicami do dziadków a ja byłam z moją rodziną. Przeważnie w drugi dzień świąt przychodził do nas, ja wcale nie odwiedzałam jego rodziny w święta, w zwykłe dni czasami na kawę/ciasto zachodziliśmy razem. Nawet świeżo po zaręczynach każde spędziło święta ze swoją rodziną.

Gość gość
Nie mogę każdej wigilii spędzać u jego rodziców, bo źle mi będzie, że nie jestem z moimi każdego roku. Nie chcę też spędzać wigilii bez niego. Jesteśmy razem, żyjemy razem, dzielimy wspólny dom, wspólne życie, wspieramy się, jesteśmy razem gdy ląduje któreś u lekarza z poważnymi podejrzeniami lub zwykłymi pierdołami, rezygnujemy z pewnych opcji zawodowych, gdy kolidowałoby to z naszym wspólnym życiem i planami, dzielimy wspólne konto bankowe, ale w wigilię mamy się rozstawać i to będzie ok? Bo on nie potrafi wyczuć sprawiedliwości w podziale świąt na 2 rodziny? Mi też jest przykro, że wszyscy nie są w jednym mieście, ale na to nic się nie da poradzić.

Gość Monopoly
Ten problem można bardzo łatwo rozwiązać: kazdy czlonek rodziny, ktory: pije -2 pkt kupuje w Biedronce -1 pkt ma wiecej niz jedno dziecko -1 pkt nie ma ukonczonych studiow -1 pkt mieszka na wsi -2 pkt mieszka w malym miasteczku -1 pkt zarabia wiecej niz 500 zl na reke +3 pkt zliczacie punkty i docydujecie, ktora rodzina jest lepsza. ta gorsza po prostu olewacie bo i ch/uj z nimi...

Gość gość
bylam 4 lata w zwiazku i zawsze spedzalismy wigilie osobno,natomiast reszte swiat razem.a tez nas dzielilo ponad 100km,dodam ze to byl zwiazek powazny,bez papierka,ale jako maz i zona.

Gość gość
Mam wrażenie, że nie do końca mnie zrozumieliście. Nie chodzi o spędzanie świąt osobno czy razem. Mogłam była napisać, że chodzi o męża, może wtedy wyraźniejszy byłby problem. Problemem jest jego stawianie swojej rodziny na pierwszym planie. Brak poczucia równowagi. Stwierdzanie, że gdy nie będziemy w tym roku na wigilii u jego rodziców, to będzie to olewanie, ale jak nie byliśmy na wigilii u moich rodziców, to jego zdaniem nie było to olewaniem. Chodzi o moje obawy, jak to rzutować może na przyszłość, że to podejście nigdy się nie zmieni i okres przedświąteczny zawsze będzie horrorem.

Gość gość
Boziu dziewczyno wyluzuj trochę,zachowujesz się jak jakiś bluszcz. Co ci się stanie jak wigilię będziecie spedzac osobno?? ja te swieta spędzam z moja rodziną a mój facet ze swoją i super.

Gość gość
Jedyne rozwiazanie jakie widze to wigilia pol na pol. Troche u Ciebie i troche u niego. Moze on woli spedzac u siebie, bo czuje sie swobodniej i woli jedzenie u siebie w domu. Ty piszesz, ze bylas u nich na wielkanoc itp czesciej, chociaz wg kosciola to sa wazniejsze swieta, to jednak ludzie wola boze narodzenie i te maja wiecej uroku, dlatego jesli ktos ma swoje tradycje i swoje przyzywczajenia to woli siedziec u siebie w rodzinnym domu. Nie wiadomo tez jakie sa relacje jego z Twoimi starymi, moze zwyczajnie sie nie lubia.

Gość gość
według mnie to ty jesteś dziwna ze w 2015 spedziłas wigilie u niego a nie byłaś u siebie w domu. dla mnie to nie do wyobrażenia żeby w wigilie nie być w rodzinnym domu, co innego pierwszy i drugi dzień swiąt- to sa dni do odwiedzin rodziny swojego partnera.

Gość gość
Relacje z moimi rodzicami są bardzo dobre, od samego początku. Nigdy nie było problemu na tym tle. O jedzenie raczej też nie chodzi ;P Podobne jest, a i ja przygotowuję 1/3 potraw do niego do domu. Nie prosili by o to, gdyby było złe ;)

Gość gość
Tu nie chodzi o to, że jednej wigilii nie spędzę z nim. Tu chodzi o problem tego typu przy okazji każdych świąt. I nie wygląda, jakby ten problem miał się kiedyś skończyć.

Gość gość
my w ogóle nie spędzamy świąt razem, ale w twoim wypadku możesz tupnąć nogą i powiedzieć, ze czas się zamienić.

Jest jakaś przyczyna, może źle się czuje w ich towarzystwie, może jego wyznanie na to nie pozwala? A może nie lubi tego całego blichtru świątecznego?Ja bym nie nalegała.Skoro taka jest jego decyzja.Należy to uszanować.

Gość gość
Nic z tych rzeczy, zwyczaje i wyznanie obydwu rodzin są takie same, z moimi rodzicami potrafi sobie gawędzić przez telefon na co dzień...

Gość gość
U mnie jest tak że nie zmuszam faceta żeby przychodził do moich rodziców i on też mnie nie zmusza, dlatego nie ma żadnych wspólnych wigilii z rodzicami. Odpusc sobie i dorosnij a nie zmuszać kogoś i robić wielki problem.

Gość gość
widocznie dla Ciebie to nie jest problem isc do niego a dla niego to jednak roznica, zaakceptuj ten fakt. A nie - ja sie poswiecam to i on musi dokladnie w tej samej sytuacji. Ciebie chyba tez nie zmuszal bys tam szla tylko poszlas z wlasnej woli na jego wigilie a nie swoja. ps. ja tez sobie nie wyobrazam isc do kogos na wigilie, tak juz mam przyjete

Gość gość
Wasze podejście wspaniale wróży na przyszłość. Żyć razem i nie spędzać z sobą Wigilii. Wspaniałą rodzinę byśmy tak tworzyli.

Gość gość
Skoro twierdzisz, że żyjecie jak małżeństwo, to może Wigilię spędźcie tylko we dwójkę, a I dzień świąt u Twoich rodziców, a drugi u jego.