Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktoś pomoże zinterpretować badania krwi i wymazy mojej 3latki??

Polecane posty

Gość gość

Hej. Córka ma 3l2m.Nigdy nie brała antybiotyku-nie miała zapalenia oskrzeli płuc i innych angin i tego typu atrakcji. i OD września(od sierpnia przedszkolak) ciągle gile zielono-przezroczyste tak tydzien ma trzy dni nie potem tydzień znów tydzień bez itp. Laryngolog stwierdziła powiekszony migdał i niedosłuch (badanie było) ale kazała spróbować wyleczyć i dała: lasery na ucho (10razy) krople nasonex inhalacje wg potrzeb. Na własną rękę wykonałam wymaz z nosa: s. peumonie obfity i h.influenzae Poszłam do pediatry sie jesszcze skonsultować-powiedziała że na bakterie z nosa nie daje sie antybiotyku bo 80% dzieci je ma (czy to prawda?) Nie wiem. Teraz mała ma katar zielono/przezroczysty od 3 dni-dzisiaj z polecenia pediatry zrobiłąm(wypisze to co wyszło nieprawidłowo) : OB: 33 3-15 LYMPH% 25 35-60 MXD% 14,4 0-8 Rozmaz krwi obwodowej: Gran obojęt. podziel. 62% 35-60 granulocyty kwasochłonne 7% 1-5 Limfocyty 24% 35-60 No i D3 27,97 gdzie to mieści sie w wartości niskiej (20-30) bo normalna to 30-50 i No i na koniec 30stego grudnia mam wizyte u laryngologa. Dodatkowo od 3 dni córka ma upławy zielone-zauwazyłam dopiero wczoraj-wczesniej myślałm ze pobrudziła kupą (dwa razy ostatnio był incydent w przedszkolu ze zrobiła rozwolnienie w majtki i panie dokładnie nie umyły-dopiero w domu wyczyściłam jej cipke z kupy (wkurzona byłam na maxa) wiec obstawiam ze to wina nadkażenia kałem. Zaraz dałąm jej citrometazolum i kropelki sulfacetamidum (krople jej na wierzch tak podnosze nogi aby troche wpadło) i przeszły upławy. Ale boje sie ze bakteria jest i w poniedziałek dzwonie do ginekologa swojego co mam z tym robic czy pobrac jej wymaz. Od czego mogą być te wyniki? Od migdała? Kataru? Może od bakteri albo tej infekcji z upławami? Ktoś kto wejdzie poświeci czas-będę bardzo wdzięczna.

Gość gość
Dodatkowo pediatra powiedziałą ze niedosłuch to pierwsze wskazanie do wycięcia migdała. Ale zeby spróbować go obkurczać skoro nie ma wysięku z ucha (czysto i nigdy zapalenia ucha nie było)nie chrapie i nie ma bezdechów. Dodatkowo nie dopisałąm-daje jej krople Imupret N zamówiłam z niemiec ale daje dopiero 13nasty dzień . Po 14 dwa tygodnie przerwy i znów. W końcu z tego wszystkiego nie wiem co mam robić.

Gość gość
Nie pomogę bo się nie znam ale podwyższone OB świadczy chyba o stanie zapalnym . Co do uplawow to moja córka też miala. Pomogło tamtum rosa - sadzalam ja w roztworze z 4 dni pod rząd plus wypralam jej majteczki w wyższej temperaturze oraz zminilam proszek do prania na płyn dla dzidziusiow. Też smarowalam clotrimazolem ale u nas pogorszylo sprawę. Pisze co nam pomogło. Ale uplawy nie byly zielone tylko lepkie i żółte.

Gość gość
Dzieki chociaż podbiłaś:)

Gość gwena
Dobrze, że zrobiłaś ten wymaz - córka ma ewidentnie przewlekłe zakażenie bakteryjne, co zresztą potwierdził wynik. Zielony gęsty katar to oczywisty objaw. Należałoby najpierw wyleczyć tę infekcję, a dopiero później zabrać się za migdał. U mojego syna (również 3-latek :-)) też tympanometria wciąż wskazywała na niedosłuch, ale badania były wykonywane krótko po infekcjach bądź tuż przed nimi, co mogło zafałszować wynik. W ubiegłym roku ciągle chorował (chodził do żłobka), zapaleń oskrzeli nie zliczę, antybiotyk mieliśmy 3 razy, bo dochodziło do nadkażenia bakteryjnego i faktycznie była poprawa, ale na krótko. Laryngolog w badaniu endoskopowym stwierdził również powiększony migdał, ale uznał, że jeśli nie występują bezdechy, chrapanie, spanie z otwartymi ustami, to wystarczy obserwacja, a na usunięcie zawsze przyjdzie pora - sugerował, że taki stan jest uznawany za fizjologiczny do mniej więcej 7 r.ż. Dlatego my nic z tym nie robimy, a większych infekcji w tym roku praktycznie jeszcze nie było, najwyżej katar i lekka chrypka, absencja w przedszkolu jak dotąd bliska ideałowi :-) Cały czas podaję synowi preparat multiwitaminowy z kwasami omega 3 (Multiomega, jest tam również wit. D, a tę trzeba suplementować bez dwóch zdań) - mam wrażenie, że przynosi to skutek, do tego oczywiście aktywność na świeżym powietrzu. Co do upławów, to z racji posiadania syna nie pomogę ;-), ale moim zdaniem najprawdopodobniej to efekt zakażenia bakterią e. coli. Może faktycznie warto zrobić ten wymaz?

Gość gość
O.B podwyższone świadczy o infekcji bakteryjnej. Być może te bakterie z nosa się rozszalaly (tak w ogóle to na Hib są szczepienia obowiązkowe a na pneumo jeśli szczepilas to szczepionka g****o dała....masz w wymazie obfity....) po drugie granulocyty kwasochlonne podwyzszone często są przy pasozytach (głos ta ludzka) powiekszone migdały często przy inwazji owsikow.

Gość gość
Moja córka miała bakterie w nosie często miała katar i prywatnie zrobiłam wymaz z nosa lekarz przepisał maść do nosa na tą bakterie której nie dostałam w żadnej aptece (cena ponad 50zł) i w zasadzie niczym nie była ta bakteria leczona ma delikatnie powiększony migdał nie kazali usuwać ale musimy znowu zbadać wymaz bo już ze 3 tygodnie ma kaszel i katar zielony

Gość gość
Tu autorka. Dziekuje za odzew. Dzisiaj prze badaniu krwi wzięłam z laboratorium 2 pojemniczki na kał . Jak któregoś dnia od poniedzialku będzie kupa (zwykle jest codziennie) od razu maz wiezie. I potem powtórzymy w razie potrzeb. No i we wtorek wysyłam mamę do pediatry na zdrowe dzieci z tymi wynikami badan bo urlopu nie mam a i tak często tak robię zeby malej nie ciągać , w przychodniach ostatnio po 40-50 osób w kolejce:/- jeszcze nie bylam po krwi u lekarki badania tylko elektronicznie odebrałam. Mama nauczycielka 50cioletnia wszystko slowo w slowo powtórzy nie to co faceci. Zobaczymy co pediatra powie. Mala od piątku do po sylwestrze nie idzie do przedszkola -1,5 tygodnia moze się podleczy i 30stego pójdzie zdrowa do laryngologa.zobaczymy. Witaminę d3 daje w tabletkach do ssania ale widac za malo-mama wezmie receptę na krople. No i dzwonie do ginekologa w poniedziałek czy cos wiecej działać-uplawow od wczoraj nie ma jak krople zakroplilam i powtorzylam jeszcze rano i wieczorem. Co do szczepionki-opoznilam szczepienie na mmr . Potem kolejne sie opoznilo. W lipcu slyszalam ze ospa jest w prze ze szkolach(w rym co poszla bylo chorych po 4-5 osob na grupę) zaszczepilam na ospe w sierpniu jak upaly przeszly. We wrześniu po 6tygodniacha miałam pneumokoki zrobić i sie rozchorowaa i juz nie zaszczepialam. Wrocilam do tematu na ostatniej wizycie i pediatra powiedziała ze dalej mogę zaszczepic ze szczepionka pomaga tylko jak mala wyzdrowieje. No ale ciągle ma gile-moze w ferie mama z nią posiedzi nie puszcze do przedszkola i zaszczepie.

Gość gość
Up. Autorka> Zapomniałam dodać CRP 6,5 Kurcze wkurzyłam sie i zapisałam dziecko prywatnie do pediatry. Może pomoże.

Gość gość
Aha i mała znów jest chora. Tzn od niedzieli wieczór 37.8-38.3 temperatura -Daje nurofen spada ładnie , przechodzi i wraca nastepnego dnia wieczorem(w dzien brak goraczki)-zobaczymy dzisiaj. Zielono-przezroczyste gile zmęczenie ogólne.

Gość gość
Moze jednak ktos sie zna czy w tej sytuacji podać np antybiotyk?? Ide w czwartek prywatnie do pediatry ale może ktos byl w takiej sytuacji lub podobnej.