Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wigilia godz 14 dzwoni dzwonek i ktoś prosi o coś do zjedzenia, co robicie ?

Polecane posty

Gość gość

Trzaskacie drzwiami, mówiąc nie mam, czy dajecie, kawałeczek ciasta lub cokolwiek innego ? Bo, abyście poprosili tą osobe do stołu na wieczerzę w to nie uwierzę... Proszę, napiszcie poważnie, co zrobilibyście w tej sytuacji.

Gość gość
prosi o coś do zjedzenia - daję coś do zjedzenia.

Gość gość
Napewno bym dala czy to wigilia czy nie

Gość gość
Prosi o jedzenie, daję. To po ludzku i chrześcijańsku.

Gość gość
Lewak czy ateista trzaśnie drzwiami, bo oni obchodzą święto Gwiazdora, natomiast każdy chrześcijanin wie, że to pamiątka urodzin Pana i nikt nie ma prawa czuć się głodny i samotny...

Gość gość
Jak jakaś dziewczyna to zapraszam do środka i potem walę za kromkę z mortadelą :D

Mądrze ktoś to powyżej napisał, w tym dniu, nikt nie powinien być głodny z resztą, fajnie jest pomóc komus kto na prawdę tej pomocy potrzebuje, gdy jest w wyjątkowo trudnej sytuacj życiowej, cierpi ubóstwo z powodu bezdomności, czy choroby. Kiedyś dalem jakiemuś Panu 20 zł i widziałem, że miał lzy w oczach, wtedy wiedzialem, że nie chcial na wódkę.

Gość gość
Kat0wice dziś Ja kiedyś dałem piątkę i widziałem łzy w oczach faceta, gdy otwierał upragnionego bełta. Dla niego był cenniejszy od zdrowia i życia.

Gość gość
No to mamy jasność w temacie: czym różni się polski katolik od ateisty. x Polski katolik pomaga innym tylko w wigilię (ponoć zwierzęta też mówią wtedy ludzkim głosem :P ), x a ateista świąt nie obchodzi, więc pomaga innym przez cały rok :D.

Gość gość
Miałam kiedyś taką sytuację, że do drzwi zapukała staruszka i poprosiła o coś do jedzenia. Kazałam jej poczekać. Zapakowałam jej prawie całą zawartość mojej lodówki i produkty suche typu mąka, kasza, ryż. Nie umiem odmówić gdy ktos prosi o jedzenie. Innym razem znalazłam ogłoszenie. Rodzina z chorym dzieckiem prosiła o artykuły dla niemowlaka i jakieś jedzenie. Mieli chwilowy dołek. Dziecko poważnie zachorowało a mąż w tym czasie stracił pracę. Całe życie im się posypało. Razem z koleżanką wysłałyśmy tej rodzinie paczkę z ubrankami, mlekiem, pampersami itp. Pięknie dziękowali. A kilka miesięcy później napisali że wszystko u nich się poukładało. Pomagam choć sama nie mam wiele. Nie ma to nic wspólnego z wiarą bo jestem ateistką. Staram się po prostu w miarę możliwości być dobrym człowiekiem.

Gość gość
17.56 i skomentował to ateista, bo chrześcijanin nie manipuluje i nie poniza innych ludzi, widząc w drugim człowieku Chrystusa.

Gość gość
Czy wigilia czy nie. Daję jedzenie ile mogę

Gość gość
gość dziś Pudło. Za to nie lubię chodzić do kościoła. W pierwszej ławce siedzi tam zawsze gnój, który ma na koncie gwałty na nieletnich dziewczynach, a pieniądze zbiera znany mi kościelny. Gdy był milicjantem zabił po pijaku cała rodzinę (nie swoją). Zmienili mu nazwisko i do końca komuny robił za szpicla. Teraz donosi księdzu. I żeby cię zaskoczyć dodam, że mam zaprzyjaźnionych księży, w tym jednego biskupa. Na święta składamy sobie życzenia i spotykamy się od czasu, do czasu. Ateistą nie jestem z pewnością, a i dla dobra Kościoła (nie konkretnych księży), trochę w życiu zrobiłem.

Gość virriel
Dziele się tym co moge. Nie mam Świąt Bożego Narodzenia. Nie jestem chrześcijanka, jestem zydówka . Nie ma znaczenie wiara ani naród tylko człowiek i charakter.

Gość Olga18
daję, niezależnie od tego czy to wigilia czy nie

Gość gość
nie robie wigilii.jestem niewierząca.

Gość dfgjjdstuggwtuh
Jakby ktos prosil o jedzenie, jaki to by dzien nie byl, cos bym znalazla. W wigilie byloby latwiej, gdybym obchodzila, bo wtedy kupa zarcia wszedzie.