Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

toksyczna matka i święta. .

Polecane posty

Gość gość

Doradzcie mi cos bo zwariuje... Mam toksyczna matke , ciagle mnie wyzywa poniza krytykuje , obgaduje i wymysla do ludzi niestworzone historie o mnie. Ja jestem teraz ciezko chora bo mam najprawdopodobniej nowotwór zlosliwy. Jestem w trakcie badan matka o wszystkim wie a i tak potrafi sie nade mną znecac. Moi rodzice nie mieszkaja razem. I teraz tak matka zrobi wigilie byle jak 5 min i po wszystkim .. a ja chciałam zeby bylo tak prawdziwie swiatecznie.. Ona mi odgraza ze mam zdechnac i wypierd na święta bo ona sobie doskonale radzi. Nie chce byc w swieta bez niej nie chce byc sklocona ale nie chce zmarnowac sobie kolejnych swiat.. nie chce w wigilie płakać. Co roku to samo.. rok w rok klotnie i wojny. Mam opcje zostac i zmarnowac sobie swieta, jechać do ojca na wigiie, jechac do przyjaciol na wigilie. Nie wiem co robic jestem wykonczona ..

Na 100% nie zostawaj z matką. Jeśli masz dobre kontakty z ojcem, to jedź do niego. Byłoby nie było, święta to rodzinny czas. Jednak jeśli z ojcem masz takie kontakty jak z mamą to jedź do przyjaciół. :) Mimo wszystko ja spróbowałabym z ojcem. ;)

Gość gość
I tak chyba zrobie, pojade do taty . On jest przekochanym czlowiekiemm... Tylko obawiam sie ze zjedza mnie wyrzuty sumienia ze matka będzie sama z mlodszym bratem i ze sobie cos zrobi bo juz nie raz sie odgrazala. A ile będzie opowiadania po ludziach jaka ma wredna córkę. ..

To ona powiedziała, że masz sobie iść. Nie zapominaj tego. A skoro tata jest kochany, to dlaczego z nim nie zamieszkasz? Bardzo współczuje Ci choroby, tych badań i uważam, że powinnaś zadbać o swoje zdrowie psychiczne... Wydaje mi się, że gdybyś zamieszkała z tatą to lepiej byś się czuła. :)

Gość gość
18:11 też tak myślę. Weź brata ze sobą. Powinnaś mieć spokój. Jeśli Twoja matka ma gdzieś Twoją chorobę to Ty też miej ją w d***e.

Gość gość
Nie moge zamieszkac z tata bo ja na razie nie pracuje a on polowe swojej wypłaty wydaje na dlugi które narobila mu matka.. Nie utrzymal by nas we dwoje. Chociaz strasznie mi go brakuje. Ton kiedys duzo pil, teraz pije jedno piwodziennie z tego co wiem i troche sie zmienil Byl tydz temu u mnie i mam wsparcie przynajmniej od niego bo od niej nie mam wgl.

Gość gość
Trzymaj się kochana:* Życzę Ci miłych, rodzinnych Świąt z tatą.

Gość gość
Brata nie wezmę. On jest mlody i za bardzo zapatrzony w matkę, tak jak ja kiedyś. . Nienawidzi mnie i wyzywa tak jak ona. Nie chodzi do kosciola ani sie nie chce uczyć. . Wiem ze z ojcem mialabym lepiej tylko tak jak mowie kwestia finansowa no i sumienie by mnie zjadlo bo moja matka jest strasznie nieporadna.. Chyba tylko obgadywac potrafi.. Wiem ze jestem nerwowa, lekarze mowia ze przez nerwy może mi sie ppgorszyc . Myslalam ze ons sie teraz zmieni a tu jest jeszcze gorzej.

Gość gość
Dlatego musisz przestać oglądać się na matkę. Myśl o sobie.

Dokładnie. W tej sytuacji (biorąc pod uwagę zachowanie matki i Twoją prawdopodobną chorobę) egoizm jest nawet wskazany. Dlaczego tak bardzo myślisz o mamie, wiedząc jak Cię traktuje? Przepraszam, ale nie rozumiem. Ja całkowicie bym się odsunęła od niej. I niech sobie gada po ludziach. Inni nie są głupi, pewnie wiedzą, że sobie ubarwia historie, więc nie przejmuj się. ;)

Gość gośćg
Dziewczyno , Ty jesteś najważniejsza i Twoje samopoczucie. Jeśli jesteś chora potrzebna Ci stabilizacja psychiczna , stres żle wpływa na walkę organizmu z chorobą . Co gorsza niektórzy nawet twierdzą że przyczyną rozwoju nowotworów jest stres i przeżycia . Ty jak widać wciąz żyjesz w stresie . Matkę ma się jedną i trzeba ją szanować ale skoro ona Ciebie nie szanuje i nie chce , ba nawet nie próbuje wesprzeć w tym trudnym dla Ciebie okresie to i ty nie przejmuj się tym że nie będziesz z nią w święta. Nie będzie sama bo ma syna a i tak jak już wspomniałaś zbyt wielkiej wagi nie przywiązuje do celebrowania Wigilii więc pewno nawet nie zauważy że Cię nie będzie przy stole. Jedź przed wigilią , złóż jej życzenia i spędź swięta tam gdzie będziesz czuć się dobrze i bedziesz mieć spokój. Tego teraz najbardziej Ci potrzeba , Zdrowia Ci życzę i siły do pokonywania wszelkich przeciwności losu które kładą Ci kłody pod nogi. Niech ten świąteczny czas bedzie dla Ciebie ukojeniem . Trzymaj się i walcz o siebie .

Gość gość
Kochana, poproś Pana Jesusa nawet w myślach o prezent na te święta - o miłość w rodzinie. Mów Jemu jak najlepszemu przyjacielowi o wszystkim co Ciebie dotyczy. O trudach i radościach. Codziennie nawet leżąc już w łóżku myślami mów do Niego. Zobaczysz cuda w swoim życiu. Módl się na Roozzancu za mamę. Zobacz na youtub kanał: Dotyk Boga Mnie te filmiki bardzo budują wiarę.

Gość gość
maja matka też jest toksyczna i się od niej odseparowałam niestety nie może człowiek pozwolić się krzywdzić raz no może 2 ale cały czas nie nigdy

Gość gość
A ja mam córkę toksyczną i też się od niej odseparowałam, bo chcę mieć spokój. Niech sobie idzie gdzie chce, ale z tego co mi wiadomo to wszędzie jest jej źle.

Gość gość
Wszystko sie lateo moei ale nawet nie wiecie jak mi trudno podjąć jakakolwiek decyzję tak zeby nikogo nie zranić i zeby byc szczesliwym

Gość gość
Nawet ksiądz dzis moeil zeby pojednac sie przed Wigilia a nie na oststnia chwile i tylko na jeden dzień. Ze swieta to nie zakupy.. to milosc w sercu. A ona robi tone ozdob w calym domu i zyje nienawiscia i gardzi wszystkimi .

Gość gość
Dziękuję wam z calego serca za wszystkie rady i dobre slowa. Nie wiem jeszcze co zrobie, ciągle licze na to ze ona sie ogarnie ..

Gość gość
Witajcie. Zdecydowalam, ze jade w tym roku do taty :) tam będzie wspolna Wigilia razem z babcia itd. Poinformowalam na spokojnie o tym mamę a ona wpadla w szał i sie obrazila. Tlumaczylam jej ze to nie ja sie rozwiodlam tylko oni i ze co roku z nia jestem na święta a teraz chce byc chodz raz tam . Powiedziala ze moge byc nawet i na koncu swiata ja to nie interesuje i mam sie jej nie odgrazac.. mjmo ze mowilam normalnie. Oczywiście za kare nie przyniesie mi choinki od lesniczego do mojego pokoju... a mnie nie stac zeby sobie sama kupic... Trudno .. Powiedzialam jej ze na pasterke pojdziemy razem ale ona wgl sie do mnie nie odzywa teraz.