Gość gość Napisano Grudzień 19, 2016 Witam mam 19 lat od 16 roku życia mecze sie z choroba raynauda. Jestem po sympatektomii piersiowej która odbyła sie w wielu 16-17 lat oraz lędźwiowej w tym roku. Po pierwszych operacjach stan dłoni sie poprawił. Moje stopy były w bardzo kiepskim stanie brzydki kolor straszne rany zima nie mogłam założyć butów, po operacjach również widoczna zmiana. Niestety od pierwszych operacji minęły 3 lata przyszła zima a dłonie wyglądają strasznie. Brzydki kolor spuchnięte palce problemy z zginaniem oraz małe widoczne odmrożenia, które strasznie bolą przy najprosztyszych czynnościach. Miałam robione badania krwi oraz badanie by wykluczyć zapalenie stawow( zostało wykluczone) badanie ANA dodatnie. Teraz reumatolog skierował mnie na wymaz ANA oraz kapilaroskopie. Nie wiem co robić stan wciąż sie pogarsza przyjmuje leki plofilin oraz maść z nitrogliceryna, niestety nic nie pomaga, a palce z dnia na dzien bolą coraz mocniej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach