Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mama autystyka

Polecane posty

Gość gość

Chuba dołączyłam do grona mam dzieci z atyzmem. Nie mamy diagnozy ale matki przecżucia zawsze się sprawdzają. Syn ma 17 miesięcy i nie wykazuje chęci naśladowania nas w czynnościach domowych, nie pokazuje palcem na to czego chce ani na to o co go proszę, nie nasladuje zwierząt. Mówi jedynie w swoim języku i to właściwie sam do siebie lub do lustra. Poza tym jest radosny,uśmiecha się, spogląda na nas, odwzajemnia uśmiech. Pięknie sam je. Ja jednak wiem swoje. Każdy mi mówi ze ma jeszcze czas na naukę ale ja widzę dzieci które juz pięknie mówią i wszystko rozumieją.

Gość gość
Dziecko jest pewnie zdrowe ale do d**y z taka matka która chce byc trendi i robi z dziecka chorego!

Gość gość
Nie powinnaś tak mówić.

Gość gość
Moze ma leciutkie spektrum autyzmu, szybka terapia i w pol roku go wyprowadza. Ja niestety za dlugo zwlekalam i teraz juz gorzej z koim dzieckiem. Moze tez byc tak ze masz zdrowe dziecko ale jesli sie niepokoisz idz do poradni psychologiczno pedagogicznej. Wczesne wspomaganie nie zaszkodzi a na pewno pomoze.

Gość gość
Tak mi powiedziala psychiatra, że może to mieć związek z opóźnieniem mowy. Ze warto sprawdzić i wdrożyć terapię póki jest mały i ma szansę dogonić rowiesnikow

Gość gość
Nie zwlekaj tak jak ja. Ja niestety zaczynam dopiero teraz, przed 3 urodzinami. Szkoda ze czekalam az "samo"sie wyrowna.

Gość gość
Synapsis diagnozuje dzieci w tym wieku. Chociaż się zastanawiam czy temat nie jest prowokacją, w odpowiedzi na niedawno poruszany temat tego jak to matki wszędzie się autyzmu doszukują.

Gość gość
Tez uważam ze to prowo.

Gość gość
Nie wiem na czym polegają prowokacje tu na forum ale ja tylko chciałam dowiedzieć się xzy są mamy w podobnej sytuacji. Wiadomo że teraz każdy szuka wszędzie autyzmu i każde odchylenie od normy niektórzy klasyfikuje jako autyzm ale u mojego syna za dużo jest podejrzanych objawów.

Gość gość
Różne dzieci robią różne rzeczy w rożnym czasie . Mam 3-jke i wiem co mówię.

Gość gość
MAtki przeczucia to często matki przewrażliwienie. Nie prawda ze zawsze sie sprawdzają.

Gość gość
Fakt faktem że to moje pierwsze dziecko i nie za wiele wiem na temat norm rozwojowych. Jednak wiele osób które mają dzieci z autyzmem mówi ze ich miały takie same objawy.

Gość gość
A może to problem z integracją sensoryczną? Tego teraz podobno pełno, szczególnie u wcześniaków. Syn nie mówił prawie 2,5 roku (używał 6 słów), ale rozpaplał się przed 3 urodzinami. Chodzi 2 rok na terapię SI, dobra rzecz, polecam.

Gość gość
Ja u mojej córki tez zaczęłam podejrzewać autyzm... jak zaczęłam czytać fora to tez widzę pewne podobieństwa.maz uważa ze zwariowałam.umowilam sie na konsultacje i nie mogę spać i jeść od kilku dni:-( :-( Jestem teraz w drugiej ciazy i boje sie ze drugie dziecko tez będzie zaburzone.

Gość gość
Ale szczepionki w pierwszej dobie życia przecież niczego nie zaburzą... Taka ironia: mój syn szczepiony zgodnie z kalendarzem - łagodne zaburzenia neurologiczne, córka - nieszczepiona do 0,5 roku - okaz zdrowia i prawidłowego rozwoju.

Gość gość
A ci ciebie u córki martwi?

Gość gość
Moja Malutka ma za 2 m-ce skończy 2,5 roku. Mało mówi, nudzą ja książeczki dla dzieci, zdarza jej sie uderzyć dziecko w żłobku, lubi bawić sie z dziećmi ale bawi sie tez sama, nawet pół godziny, potrafi sama układać klocki czy rysować. Poza tym utrzymuje kontakt wzrokowy ale nie zawsze, np jak czegoś jej zabraniam odwraca głowę...

Gość gość
Inne rzeczy ok- dzieli pole uwagi, przytula sie, cieszy sie z naszych powrotów, cieszy sie jak przychodzą dzieci sąsiadki i z nimi gania, pokazuje nam rysunki, zabawki,poznaje dziadków, nazywa ich,nie boi sie nowych miejsc, nie ma rutynowych zachowań, slaba mowę rekompensuje wskazywaniem. Ale wiele matek pisze na forach ze autyzm na wiele twarzy i czasem wystarczy kilka objawów....

Gość gość
Potrafi tez zapatrzyc sie na bajkę w tv I wtedy musze Ja wolac kilka razy :-(

Gość gość
Wiesz, że jak zaczniesz katar diagnozować internetem to w którymś momencie dojdziesz do wniosku, że masz raka? Przestań kobieto, mówię Ci! Idź do specjalisty, niech ktoś Cie uspokoi, bo w tym, co opisałaś nie widzę NICZEGO niepokojącego, ani jednej rzeczy, z wyjątkiem tej mowy. Ale to sprawa indywidualna. Mój syn też później mówił.

Gość gość
IDE jutro do specjalisty, zobacze co powie....

Gość gość
To idź i do tego czasu nie myśl o tym, bo się nakręcasz. Jest autystykiem - tego nie zmienisz, nie jest - po kiego się tyle martwiłaś. Wychodź z tego tematu, zrób sobie kakao, zajmij się dzieckiem, praniem albo krzyżówkami i już.

Gość gość
Troche sie Moze nakrecam, skupilam sie na opcji ze moze byc autystka albo ma spectrum. Ok, zdarza sie, gdyby tak bylo nie zdecydowalabym sie na drugie dziecko. A to wszystko do kupy mine przraza.....

Gość gość
A mi powiedzieli ze jak dziecko się nie boi nowych miejsc to może mieć spektrum bo powinno się bać a mój wszędzie wpada jak szatan

Gość gość
Tak, nakręcasz się i rozumiem Cię, bo jestem sama w 8 miesiącu, wiem, jak to może siąść na głowie i jak łatwo poddać się niefajnym emocjom. A takie nerwy są szkodliwe dla dziecka. Kakałko, pozytywny film, zabawa z dzieciem i zero przejmowania się. I tak nic nowego tu się nie dowiesz. Daj sobie luz.

Gość gość
A czy to normalne że dziecko zamiast przynosić zabawkę zeby się pobawić z rodzicem to przynosi, kładzie kolo mnie i ucieka.

Gość gość
macie paranoje. podobnie jak te od napiecia miesniowego.