Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościnny

Migacz w lewo przed rondem ?

Polecane posty

Gość gościnny

Włączać czy nie włączać migacz w lewo przed rondem? Dla mnie to głupota ale prawo jest innego zdania.

w lewo ? to przecież oznaczałoby ,że jeśli potraktować taki sygnał dosłownie ,ze wjedziesz na rondo pod prąd ?:)

Gość gość
Sąd w gdańsku uznał że należy sygnalizować zawczasu zamiar skrętu na krzyżowaniu, tyle że będąc już na rondzie z włączaonym kierunkiem w lewo w końcu trzeba go przełączyć na prawy a to wprowadza w błąd innych kierowców. Kiedyś było wiadomo że jak nie włącza kierunku to nie zjeżdża

Migacz już na rondzie doskonale sygnalizuje innym wlączającym sie do ruchu, żeby przyhamowali, bo będziemy rondo objeżdżać. Ale matołki, którzy nie mają pojęcia i sa mało inteligentni nie są w stanie pojąć tego zachowania. Ja np nie raz rozpędzony chce wjechać na rondo i nie wiem czy jakiś ciołek, będzie z ronda zjeżdżał, bo ma w doopie i nawet nie wlącza migacza, wtedy muszę przyhamować, a tak widzę wcześniej co się dzieje X tu też się zgodzę. "Jak kierunku nie ma wlączonego, to wiadomo, że jedzie np w kółko"

Kiedy ja się uczyłem (wiele lat temu) tłumaczono mi (i wg mnie słusznie), że rondo to nic innego niż prosta (jeśli chodzi o zachowanie sie, sygnalizowanie itp). A więc jadąc po rondzie nie używamy kierunkowskazów chyba, że zmieniamy pas lub skręcamy (opuszczamy rondo. I konsekwentnie idąc tym tokiem rozumowania nie skręcamy z lewego pasa (bliższego środka ronda) w prawo, żeby z ronda wyjechać.

to mnie podobnie uczono :) i używam na rondzie tylko migacza " w prawo " . i szczerze powiedziawszy to większy problem upatruję w kierowcach " chcących wjechać rozpędzonym na rondo " którym sie wydaje , że zdążą czmychnąć przed samochodem już będącym na rondzie :) no ,ale jak kto woli i lubi .

Gość gość
Tylko ułomy używają lewego kierunku przed wjazdem na rondo. :classic_cool:

Gość gość
a mnie uczono ze sa inne zasady na rondzie z sygnalizacja swietlna a inne na tym bez sygnalizacji swietlnej.

jak zjeżdżasz z ronda, prawy migacz. Przecież jak wjeżdżasz na rondo, to obowiązuje jeden kierunek. Lewy migacz włączasz na rondzie, które ma wiele pasów - wtedy, kiedy będziesz wykonywać zmianę pasa na lewy.

Gość gość
Czy jedziesz w prawo czy w lewo to używaj kierunkowskazu. Ułatwisz życie sobie i innym kierującym!! Do tych którzy piszą że ich uczono by jechać bez kierunkowskazu. Dawno i nieprawda. Kiedy ktoś ma włączony kierunkowskaz przynajmniej sytuacja jest klarowna dla wszystkich. Tak trudno potem przy zjeździe przełączyć na prawy?

Gość gość
a wiec misie kochane powiem wam jak mnie uczono w 2006 r. 1) na rondzie bez sygnalizacji swietlnej - kierunek dajemy dopiero przed opuszczeniem ronda 2) na rondzie z sygnalizacja swietlna - od razu wjezdzamy z kierunkowskazem x dobrze pamietam czy chuyowo, bo nie jezdze od kilku lat?

Gość gość
gość dziś Klarowne to ty masz kaku w głowie :P Migacz służy do sygnalizowania SKRĘTU, czyli ZMIANY pasa ruchu. Idąc twoja głupią logiką, powinieneś włączać migacz na każdym zakręcie drogi. Na rondzie włączasz migacz TYLKO PRZED ZMIANĄ PASA (jak chcesz z ronda wyjechać, to pas zmienić musisz). Tak więc włączasz migacz przed zmianą pasa ruchu.

Gość gość
dziś no ale dobrze to napisalam czy nie?

Gość gość
Na zachód europy włączają lewy kierunkowskaz przy wjeździe, czy jest to wymagane? z pewnością ułatwia wjeżdżającym na rondo. Mają za to też inny gorszy zwyczaj,włączają prawy kierunkowskaz do zjazdu a dalej się kręcą na rondzie przez co kilka razy mało co nie rozwaliłem samochodu.

Gość gość
a jak na rondzie jedziesz prosto to tez przy zjeździe włącza się prawy kierunkowskaz?

Gość gość
a jak na rondzie jedziesz prosto to tez przy zjeździe włącza się prawy kierunkowskaz?