Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Każdy, kto jest zdolny i utalentowany, jest tym samym mądry.

Polecane posty

Gość gość

Bo to idzie ze sobą w parze. Czyli zdolny i utalentowany człowiek = mądry człowiek.

Gość gość
Zgadzam się z tym.

Gość gość
A jak tam twoja jajecznica leszczu ? wysrales juz ?

Gość gość
Nieprawda.

Gość gość
Autorze, to jest w 100% prawda. :)

Gość gość
Jeżeli ktoś jest zdolny, to znaczy, że jest rozwinięty, i z tego wynika, że jest mądry.

Gość gość
Go gościa z 21:44 Nareszcie ktoś coś sensownego napisał. :)

Gość gość
Talent ma gó/wno do inteligencji. Ludzie autystyczni często są uzdolnieni i co? Twoja teoria poszła się yebać.

Gość gość
Wszyscy zdolni są mądrzy!

Gość gość
...Każdy, kto jest zdolny i utalentowany, jest tym samym mądry. Bo to idzie ze sobą w parze... x G_wno prawda ! x Autor tematu, to kolejny NIEUK, który znaczenia podstawowych słów nie rozumie. x Mądrość to zespół cech nabytych, które pozwalają lepiej funkcjonować w społeczeństwie. x Zdolności i talent są cechami WRODZONYMI, które człowiek może, ale nie musi rozwijać. Ktoś może mieć zdolności do szydełkowania i wykazać w tym temacie prawdziwy talent. Co jednak szydełkowanie ma wspólnego z mądrością ? Na to pytanie, nigdy nie odpowiedzą potwierdzający błędną tezę półgłówki (piszące wcześniej). x Tak jak sama wiedza nie jest mądrością, tak i same zdolności, oraz talent mogą w uzyskaniu mądrości pomóc, ale same nigdy nią nie będą.

Gość gość
"Mądrość to zespół cech nabytych, które pozwalają lepiej funkcjonować w społeczeństwie". x Nie do końca się z tym zgodzę. Mądrym się człowiek rodzi albo i nie. Co prawda wiele się można nauczyć, ale jeżeli człowiek nie urodzi się z odpowiednimi predyspozycjami, to nauka mu gó)wno pomoże. X "Zdolności i talent są cechami WRODZONYMI, które człowiek może, ale nie musi rozwijać. x Jak już napisałem wcześniej: mądrość też jest w dużej mierze wrodzona, a z nią IDĄCE W PARZE zdolności i talenty. X "Ktoś może mieć zdolności do szydełkowania i wykazać w tym temacie prawdziwy talent. Co jednak szydełkowanie ma wspólnego z mądrością ? Na to pytanie, nigdy nie odpowiedzą potwierdzający błędną tezę półgłówki (piszące wcześniej)". Nieprawda, bo ja odpowiem. Umiejętność szydełkowania (ale skomplikowanych rzeczy, bo prostych może się nauczyć byle kto) świadczy o tym, że ktoś jest dobrze rozwinięty, a co za tym idzie: w innych sprawach też będzie rozwinięty i mądry! X "Tak jak sama wiedza nie jest mądrością, tak i same zdolności, oraz talent mogą w uzyskaniu mądrości pomóc, ale same nigdy nią nie będą". Wiedza nie jest mądrością, ale fakt, że ktoś potrafił ją posiąść, świadczy że jest mądry. Nie każdy ma głowę do tego, by zdobyć wiedzę, a to wiele mówi.

Gość gość
Wedlug mnie nie...Talent a madrosc to dwie rozne rzeczy.

Gość gość
"Tak jak sama wiedza nie jest mądrością, tak i same zdolności, oraz talent mogą w uzyskaniu mądrości pomóc, ale same nigdy nią nie będą". Nigdy nią nie będą, ale BĘDĄ SZŁY Z NIĄ W PARZE.

Gość gość
Wybacz, ale człowiek może żadnych zdolności nie posiadać, a jednocześnie być na swój sposób mądry. Mądrość to połączenie wiedzy, którą się posiada z inteligencją, która tą wiedzę pozwala wykorzystać. Miałem kolegę, który potrafił nauczyć się sporego tekstu w obcym języku na pamięć, ale nie rozumiał z niego ani słowa. Bezsprzecznie posiadał duże zdolności i talent do zapamiętywania. Co z tego, kiedy nie potrafił przetworzyć i wykorzystać zapamiętanych informacji. Czy wg ciebie, był mądry ?

Gość gość
gość dziś ...Mądrym się człowiek rodzi albo i nie... x Nie rozśmieszaj mnie :D. Jak można urodzić się mądrym, skoro nierozłączną częścią mądrości jest wiedza ? W takim wypadku zwierzęta są dużo mądrzejsze od ludzi, bo ich podstawowa wiedza, przekazywana jest w genach. x ...jeżeli człowiek nie urodzi się z odpowiednimi predyspozycjami, to nauka mu gó)wno pomoże... x Ten, co nie jest w stanie przyjąć wiedzy, oferowanej przez szkołę podstawową i gimnazjum, to człowiek niedorozwinięty umysłowo. W takim razie, prawie wszyscy posiadamy predyspozycje do nauki :). x ...Umiejętność szydełkowania (ale skomplikowanych rzeczy, bo prostych może się nauczyć byle kto) świadczy o tym, że ktoś jest dobrze rozwinięty, a co za tym idzie: w innych sprawach też będzie rozwinięty i mądry!... x Ty na prawdę wierzysz w to, co piszesz ? Wg ciebie, jeżeli ktoś potrafi MANUALNIE obsłużyć szydełko, to może też wykładać fizykę nuklearną i doradzać prawnikom w rozwiązywaniu problemów :D ? Musisz nie posiadać żadnego doświadczenia życiowego. Wyobraź sobie, że zatrudniałem ludzi o genialnych zdolnościach w jakimś zakresie, którzy w najprostszych problemach, spoza ich zdolności, rozkładali ręce. Znam np. genialnego glazurnika, który położy kafelki idealnie i na dziesiątki lat. Spróbuj jednak nie dopilnować go w szczegółach rozstawienia wzorów, to dostaniesz na ścianie drzewa rosnące korzeniami do góry i fale oceanu, szarżujące od dołu :D. Każdy posiada jakieś zdolności i powinien je w życiu wykorzystywać. Ludzi na prawdę mądrych, jest jednak zdecydowana mniejszość i nie należy identyfikować ich, z ludźmi posiadającymi jakieś zdolności np. manualne.

Gość gość
Nie rozśmieszaj mnie smiech.gif . Jak można urodzić się mądrym, skoro nierozłączną częścią mądrości jest wiedza ? X Można urodzić się mądrym, w tym sensie, że zdolnym i dobrze rozwiniętym, a z czasem, gdy człowiek nabywa wiedzę i rozwija talenty, to staje się jeszcze mądrzejszy. Mądrość ma jednak w zalążku. X Ten, co nie jest w stanie przyjąć wiedzy, oferowanej przez szkołę podstawową i gimnazjum, to człowiek niedorozwinięty umysłowo. W takim razie, prawie wszyscy posiadamy predyspozycje do nauki X Tu nie chodzi o wiedzę ze szkoły podstawowej i gimnazjum, ale o wiedzę uniwersytecką. Jeżeli ktoś jest w stanie opanować tylko materiał z zakresu szkolnictwa niższego, to nie jest specjalnie mądry. Może być co najwyżej normalny. Nad jego intelektem nie można sie jednak zachwycać. Trzeba się urodzić z odpowiednimi predyspozycjami, tzn. tylko ten, co urodził się zdolnym, będzie w stanie skończyć studia. X Wg ciebie, jeżeli ktoś potrafi MANUALNIE obsłużyć szydełko, to może też wykładać fizykę nuklearną i doradzać prawnikom w rozwiązywaniu problemów smiech.gif ? X Nie koniecznie musi to umieć. Przecież nie wszyscy wszystko umiemy. Lekarka np. może nie potrafić wykonywać zawodu fryzjerki i czy to znaczy, że jest niemądra? Nie! Chodziło mi o to, że jeżeli ktoś potrafi robić skomplikowane robótki ręczne, to świadczy, że jest rozwinięty, a co za tym idzie, potrafi dobrze poradzić sobie w sprawach życiowych, ma mądrość życiową. X Ty "n a p r a w d ę" wierzysz w to, co piszesz ? X Pisze się "naprawdę" . X Może ty nie jesteś specjalnie utalentowany, że w ten sposób piszesz, chcąc się dowartościować.

Gość gość
"Miałem kolegę, który potrafił nauczyć się sporego tekstu w obcym języku na pamięć, ale nie rozumiał z niego ani słowa". W takim razie nie był aż tak bardzo zdolny. Gdyby jednak jeszcze rozumiał to, co się nauczył, wtedy byłby mądry.

Gość gość
W takim razie ja jestem mądra, bo jestem zdolna! :classic_cool:

Gość gość
Do czego :D ?

Gość gość
"Do czego smiech.gif ?" Do gó)wna psiego!

Gość gość
Potwierdzam to. MĄDROŚĆ TO ZDOLNOŚĆ!

Gość gość
Myślę, że w tym temacie jest dużo prawdy.

Gość gość
To fakt. Zdolność i talenty składają sie na głowę, więc każdy zdolny i utalentowany ma mądrą głowę.

Gość gość
Nie zgadzam się.

Gość gość
No to się nie zgadzaj. Autor tu napisał prawdę, która istnieje, niezależnie od tego czy się z nią zgadzasz, czy nie. :)