Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miasto Namysłów woj opolskie

Czemu ludzie na wschodzie polski to podludzie dzikusy ciemnogród i są gorsi?

Polecane posty

Od nas na zachodzie polski ka mieszkam na bogatym Śląsku na zachodzie polski (Śląsk opolski) czemu oni są gorsi co na to wpływa ja patrzę na tych osobników z góry tak samo jak rodowici warszawiacy patrzą na przyjezdnych

Miało być nie ka mieszkam tylko ja mieszkam

Gość gość
Przynajmniej mamy ładne dziewczyny, a nie wymieszane z Niemcami :P Ja pochodze ze wschodu Polski, dokladniej w podkarpacia i sie tego nie wstydze bo teraz mieszkam w Warszawie. Ale lubię wracać na Podkarpacie czasami, pomimo ,ze tu jest faktycznie biedniej niż na mazowszu czy zachodzie to jednak te rejony maja swoj urok. Powiem wiecej od strony babci mam rodzine na Ukrainie ( taka prawdziwą, bo moja babcia jest Ukrainka) i tez sie wcale tego nie wstydze :P wiele sławnych osob pochodziło z prowincji, no i co?

Ale Warszawa dla Śląska w tym dla Opolszczyzny to też wschód (Warszawa jako tako jeszcze wygląda jest w miarę normalnym miastem ale wystarczy 20-40 km za warszawe wyjechać i Juz jest bida z nędzą syf domy drewniane oraz rozlatujące się i zaniedbane bida z nędzą bezrobocie ps na Mazowszu w powiecie szydłowieckim jest najwyższe bezrobocie w Polsce wynosi 25 procent bądź 30 (na rzekomo bogatym Mazowszu haha ps w Radomiu bezrobocie wynosi 17 procent Mazowsze jest rzekomo bogate bo Warszawa zawyża gdyby nie Warszawa to Mazowsze było by biedne jak podkarpackie

Ps i skoro się nie wstydzisz Podkarpacia to czemu wyjechałeś? Co za paradoks ps gdyby wydzielić warszawe z Mazowsza bo ona dane zawyża to Mazowsze było by biedne jak podkarpackie bądź biedniejsze :P

Gość gość
No racja Mazowsze oprocz Warszawy nie jest najpiekniejsze, ale cóż, ja tam lubię Warszawe :) A Podkarpacie jeszcze bardziej, gdybym tylko miała lepszą pracę w moich stronach to bym tam bardzo chetnie została bo to piękne rejony. Zresztą to już nie był zabór rosyjski , tak jak Mazowsze czy Lubelszczyzna, ale to była Galicja, zabór Austracki :) Co widać bo starym budownictwie, też mamy np stare budynki z cegły takiej niemieckiej, jak u was na zachodzie

Gość gość
09:33- no to chyba proste, nie wstydze się, ale ze wzgledow finansowych sie przeprowadzilam. U podkarpaciu sie jednak zarabia sie gorzej... Ale nie ukrywam tego wcale skad pochodze, w Warszawie tez nie udaje, ze jestem jakas rodowita Warszawianka, jak to niektorzy robia bo uwazam to za smieszne.

Gość gość
U nas na zachodzie jest lepiej, ja mieszkam na Opolszczyźnie która jest wiele wiele razy bogatsza od Podkarpacia i się od Podkarpacia szybcjej rozwija i bardzo szybko się bogaci bo należy do bogatej części Polski czyli polski A a Podkarpacie to polska B i podkarpackie województwo to drugie po Lubelszczyźnie najbiedniejsze województwo w Polsce

Gość gość
Ps a u mnie w Namysłowie Śmieciarz zarabia 4-5 tysięcy miesięcznie a 20 km od mojej miejscowości która jest blisko Namysłowa jest zagłębie stolarskie w sąsiednim województwie Wielkopolskim bo ja mam blisko do Wielkopolski i tam jest mnóstwo ogromnych zakładów stolarskich gdzie zarabia się po 7 tysięcy miesięcznie serio ps i tam bezrobocie wynosi tylko uwaga 2 procent

Gość gość
No ja wiem, ze po lubelszczyznie podkparpacie jest najbiedniejsze, dlatego stamtąd wyjechałam, tak samo jak nie chcialabym mieszkać na Ukrainie, ale mam do niej sentyment bo jako dziecko czesto tam przyjezdzałam... Ogólnie to jak porownuje Mazowsze do Podkarpacia pod względem krajobrazów to nie ma żadnego porównania, Podkarpacie jest o wiele ładniejsze i miasteczka są dużo bardziej urokliwe, bo na Mazowszu to nędza z rozpaczą. Tylko Warszawa jest tam fajna . A u was na zachodzie przyznam, ze mi się nawet podobało bo swojego czasu często jeździłam do Kotliny kłodzkiej do Lądka ZDroju i nawet spoko było :P Koło opola tez przejeżdzałam

Gość gość
O i Wrocław też zwiedzilam i mi sie podobal :P Z opola do KOtliny Klodzkiej z tego co pamietam juz nie bylo daleko. Pamietam jak przejezdzałam przez Nysę, Kłodzko, eh to byly czasy :P Ale i tak wole Podkarpacie choc jest biedne i w ogole :)

Gość gość
Czytałaś powyższy komentarz że w Namysłowie Śmieciarz do 5 tysięcy może zarobić i o tych zakładach stolarskich powyżej pisałem ps Namysłów to 16 tysięczne miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 3 galerie handlowe i jest 45 km od Opola i 60 od Wrocławia wpisz sobie w Google Namysłów i oceń czy ci się podoba

Gość gość
Namysłow też moze byćz tego co wygoglowałam bo nie bylam , w sumie to przejeżdząłam przez podobne miasteczka np. jakiś tam Niemodlin itd. i nawet mogly byc, to poniemieckie budownictwo mi sie u was podoba.

Gość gość
mam prośbe obejrzysz cały filmik o Namysłowie bardzo ciekawy a słyszałaś wcześniej o Namysłowie czy nie wiedziałaś ze on istnieje???

Gość gość
Oj Mati! co Ty znowu wymyśliłeś?

Gość gość
Jestem z Białegostoku, kocham moje miasto i ludzi tu mieszkających dobrze oceniam. Nie jesteśmy dzikusami. Studiowałam w W-wie,później mieszkałam kilka lat, ale jednak tęsknilam, wróciłam. Jest spokojniej, ciszej, bliżej natury. Mam las na wyciągnięcie ręki i błogi spokój. Dużo miast ma swój klimat, ale Białystok jest najpiękniejszy dla mnie.

Gość gość
A dla mnie Bieszczady są piękne i wlasnie Ukraina, okolice Lwowa... Jednak docenia się najbardziej te strony z których sie pochodzi, szczególnie jak krajobrazy piękne... Owszem, jest biednie, ale wiele biednych regionow jest piekniejszych od tych bogatych. może do mieszkania to nie są dobre strony bo są niskie zarobki i bezrobocie, ale to nie znaczy, ze nie czuje do nich sentymentu. jedyne co mi sie nie podoboba, to taka malomiasteczkowa atmosfera (bo ja wlasnie pochdoze z malego miasteczna na Podkarpaciu), ze kazdy o kazdym mowi itd, tylko tego nie lubię w mniejszych miastach. A duze miasta też lubię, ale jak siedze dluzej w tej Warszawie to tęsknie w moje rodzinne strony