Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kompletów ubranek i w jakich rozmiarach potrzeba na pierwsze 3 mies?

Polecane posty

Gość gość
Ja mialam po 8 body z krotkim rekawem i 4 z dlugim, pajacyki 8 sztuk i spioszki 4 sztuki. Do tego 2 pary dresow. Rozmiary mialam dla noworodka ale moje dziecko urodzilo sie z waga 2.2 kg i musialam dokupic dla wczesniaka

Gość gość
Tu autorka. Ja mam 3 pajacyki na rozmiar 50, 3 pajacyki na rozmiar 56, 2 pary body, 2 pary polspiochow na 56, na rozmiar 62 mam 3 pary polspiochow, 2 pajacyki na rozmiar 62, 4 pary body na 62. Myślałam, że to wystarczy. A ubrania na rozmiar 68 beda potrzebne ?

Gość gość
Na razie nie będą ci potrzebne. Swoją droga w necie jest duzo informacji o tym,co jest potrzebne na początek, poczytaj sobie, spisz listę. Ja mam bardzo dużo ubranek bo babcie się tak ciesza, ze nakupowaly, kartonami to stoi :\ moja corka pewnie nie zdazy wszystkiego założyć.

Gość gość
Wiem co trzeba mniej więcej ale ile sztuk tego wszystkiego?

Gość gość
Jak ci dziecko będzie ulewało to i ze 30 sztuk body ci się przyda. Tego rozmiaru 50 to być może nawet nie założysz dziecku. Nie kupuj narazie za dużo, zawsze może ci mama czy mąż wyjść do sklepu i dokupić te kilka ciuszków.

Gość gość
Według większości list wyprawkowych potrzebne jest ok. 5 kompletów w każdym rozmiarze. Wiadomo że w lecie np. ubierasz inaczej, ale w zwykłej temperaturze, tak jak teraz mamy w domach, dla mnie komplet to było np. - spodenki, body z krótkim rekawkiem, bawełniana bluzeczka i skarpetki - body z krótkim rękawkiem i pajacyk bawełniany - body z długim rękawkiem i śpiochy/ogrodniczki Na początek głównie pajacyk, ale róznie w sumie ubierałam. Do tego ze 2-3 cienkie czapeczki i zimowy/polarowy kombinezon, zależy jaka temperatura na zewnątrz. Na ogół dbałam po prostu żeby na klatce piersiowej miał dwie warstwy, zwykłe,bawełniane, ale nóżek i rączek nie "ocieplałam" dodatkowo. A ile- hm, dla mnie te 5 kompletów to było zdecydowanie za mało. Tu się dziecku uleje, tu przesika pieluchę... raczej miałam kilkanaście kompletów w każdym rozmiarze. Na początek 56 i 62, chociaż też rozmiarówki bywają bardzo różne, musisz przetestować. Bywają też wcześniaki czy dzieci z hipotrofią które potrzebują mniejszych ubranek, a bywają tak spore że 56 nie noszą w ogóle, te które podałam są raczej dla przeciętnego malucha. Większe rozmiary lepiej dokupić w razie potrzeby, zwłaszcza jeśli to pierwsze dziecko, jak przetestujesz już co lubisz, bo niektórzy np. wolą body kopertowe niż zakładane przez głowę, albo śpioszki zamiast pajacyków. Poznasz też rozmiarówkę i będziesz wiedziała czym się kierować. Na pewno są ciuszki kompletnie do bani, typu sztywne spodnie (jeżeli już jakieś dla dzidziusia, to z szeroką gumą i miękkie), sukienki z koronki, z kokardami, albo bluzy/sweterki z kapturem (poza tymi na spacer kiedy kaptur zakładasz).

Gość gość
Autorko, weź pod uwagę, że czasem potrzeba 3 komplety na 1 dzień, bo dziecko ulewa i przesikuje, więc lepiej kup jeszcze parę ciuszków w rozm. 56-62, zależy, jak duże się urodzi. Mój synek miał prawie 4 kg a w 62 się topił po urodzeniu. Za miesiąc natomiast 56 było już za małe. Jeśli Twoje dziecko z USG nie jest bardzo małe, to 50 być może nawet nie użyjesz. Jeśli chodzi o 68, to może po 3 miesiącach się przyda a może jeszcze nie.

Gość gość
Moje dziecko raczej nie będzie za duże. Z usg wychodzi raczej male. Lekarz ma nadzieje, że będzie ważyło po porodzie chociaż 2,5 kg. Mysle, że powinno zmieścić sie w ubranka na 50 cm. Może jeszcze kupie po 3 komplety ubranek 56 -62 cm.

Zależy jaki urodzi się maluszek ;) na 56 kupowałam wszytskiego po 3 sztuki: pajace, body z długim rękawem, śpiochy, półśpiochy i kaftaniki ;) i wystarczało spokojnie ;) potem na 62 już po 5-7 szt