Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to cukrzyca ciazowa?

Polecane posty

Gość gość

Wynik na czczo 96,po godzinie 178,po dwoch 149. Nie zgadza sie wartosc na czczo, bo norma do 92, nie wiem, co robic, bo wizyta u lekarza dop za 3 tyg.

Gość gość
Nie masz cukrzycy.

Gość gość
"Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów: -stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l) -stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l) -stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)" http://www.mp.pl/cukrzyca/lista/104976,zmiana-kryteriow-rozpoznania-cukrzycy-ciazowej

Gość gość
Na objasnieniu bylo napisane, ze jesli choc jeden z parametrow sie nie zgadza, to jest cukrzyca.

Gość gość
Czekac do wizyty, czy isc w srode do poloznej. W srody jedynie moja lekarka przyjmuje. Wynik wczoraj odebralam, a robilam badanie przed swietami. Czytalam, ze trzeba jesc to co zwykle dzien przed, byle 12 godz przed badaniem byc na czczo. No to zjadlam kawalek sernika, bo pieklam. No i w nocy nie moglam spac, mam problemy ze snem w ciazy. A z kolei na innej stronce bylo napisane, by dzien wczesniej nie jesc slodyczy i dobrze sie wyspac przed badaniem.

Gość gość
Jesli nie masz mozliwosci zadzwonic do lekarza wczesniej to idz do poloznej w srode. Moim zdaniem cukier jest podwyzszony, na czczo przekracza norme. Powinnas dostac skierowanie do poradni, a tam diete i glukometr. Pomierzysz troche cukry i bedzie wiadomo.

Gość gość
oficjalnie masz cukrzycę, na czczo przekroczyłaś normę choć niewiele. powinnaś wprowadzić dietę. niektórzy lekarze kierują tylko do diabetologa, inni do szpitala na badanie profilu glikemii. ja bym poszła wcześniej do ginekologa, bo położna skierowania chyba ci nie da, im wczesniej to załatwisz tym szybciej bedziesz miała z głowy. i nie martw sie, dieta i glukometr to nie jest takie straszne jak sie wydaje. i nie tłumacz sie tym, ze przed badaniem jadlas slodycze, nawet jesli jadłas to skoro norma jest przekroczona, tzn. ze Twoja trzustka sobie nie radzi z nimi tak jak powinna. bedzie dobrze, nie martw sie.