Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tu jakaś księgowa?

Polecane posty

Gość gość

Wybaczcie że akurat na tym forum, ale wydaje mi się, że tu siedzą ludzie tacy najbardziej na poziomie niż na innych podforach. Może mi ktoś wyjaśnić bo ja czegoś nie rozumiem. Załóżmy, że mam swoją firmę albo płacą ubezpieczenie zdrowotne dobrowolne (około 400zł miesięcznie). I podobno te składki na ubezpieczenie można potem odliczyć od podatku i wtedy większość zwracają, czyli tak naprawdę płaci się jakieś grosze. Więc ja tego nie rozumiem, kto i kiedy może odliczyć te składki od podatku? Bo chyba nie wszyscy? No bo jaki sens by było płacić składkę skoro potem większość oddają? Gdzieś na necie czytałam, że żeby móc odliczyć składkę to trzeba nieźle zarabiać, ponad 4000zł i wtedy większość składki zwracają. Ale jak ktoś zarabia np 2000zł to wtedy już nie ma tego odliczenia i płaci się pełną składkę? Byłabym wdzięczna na wyjaśnienie. Z góry dziękuję :)

Gość gość
Składki zdrowotne (7,75 %- składka podlegająca odliczeniu)odlicza się od podatku - dlatego płacisz mniejszy. Każdy może odliczyć składkę, ale nie zawsze całą (jeśli składka zdrowotna przewyższa podatek, to odlicza się wtedy tylko równowartość podatku).

Gość gość
czyli, idąc tym tropem, jeśli nie płacisz podatku, to wtedy nie możesz odliczyć składki zdrowotnej, bo nie masz od czego jej odjąć (nie może wyjść wartość ujemna)

Gość gość
czyli jaką minimalną kwotę trzeba zarabiać żeby odliczyć większość składki?

Gość gość
Mogę ci podać przykład jednego mojego pracownika (sama robię księgowość)- przy pensji brutto 5650 zł, netto 4003,60 zł (w tym jeden miesiąc miał mniej, bo był kilka dni na L4). W jego przypadku zapłaci 4 zł podatku, czyli odliczył całą składkę zdrowotną (oczywiście tą część podlegającą odliczeniu, bo nie całą składkę można odliczyć, tylko 7,75% z "podstawy zdrowotnej". Zobaczyłam jeszcze z ciekawości jak to wygląda przy zarobkach innego pracownika - 3494 zł brutto, netto 2500,63 zł (w tym też jeden miesiąc miał troszkę mniej z powodu L4)- on ma nadpłatę 3 zł, czyli także całą składkę mógł odliczyć. W obu przypadkach nie ma "zwrotu" składki zdrowotnej, jest tylko obniżenie podatku poprzez odliczenie składki.

Gość gość
Aha, dzięki za wyjaśnienie :)

Gość gość
Ja polecam kontaktować się z biurem księgowym bo na własną rekę to trochę strach. Ja korzystam z biura księgowego i jestem zadowolona.

Gość gość
Może zwróc się w tej kwestii do jakiegoś biura rachunkowego.Mogę polecić Ci www.prawoipodatki.com - to księgowość z Lublina, może Ci pomogą.

Gość gość
Możesz odliczyć, ale musisz mieć jakiś podatek odprowadzony w ciągu roku. Ja np. miałam stratę w pierwszym roku działalności więc zwrot dostałam tylko za dziecko. Tak mi to tłumaczyła moja księgowa wówczas.