Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość ucieszony

Wlasnie obejrzalem film jak Sobieski spuscil wpiertal muzulmanskim skurfysynom:)

Polecane posty

Gość gość ucieszony

Az serce mi roslo gdy patrzylem na najlepsza jazde na swiecie - polska husarie, jak pieknie wbijali ostrza w ciapate muslimskie mordy :D

Gość gość
To byly piekne czasy. Jak sie film nazywa?

Gość gość
pt. "Wiedeń. 1683"

Gość gość
Jako posiadaczka duszy nie zrozumiem 'ludzi', których cieszy zabijanie, sprawianie bólu. Żyjesz w matriksie.

Gość gość
Może historia znów się powtórzy.

Gość gość
Jako Niemiec podziwiam króla Sobieskiego który uratował całą Europę przed musułmańskimi Osmanami. W telewizji kilka lat temu oglądałem dokumentację o wojnie pod Wiedniem w dniu 12.09.1689. Brało w nim udział 16.000 ułanów i 10.000 piechoty polskiej. Kawaleria polska z potężnym rozmachem i ze zdecydowaniem ruszyła w stronę Osmanów, że ich ogarnęła trwoga i groza i ich żołnierze były zparaliżowany, tak twierdzili kronikarze osmanscy. Sobieski znał Osmanów z którymi walczył nie raz. Uważam go za największego Polaka wszechczasów. Szkoda tylko, że Polacy go nie doceniają. Chwała Tobie bohaterze, któryś nas uratował.

Gość gość
W Polsce królem Sobieskim nikt się nie interesuje. Cały interes kierują na syna oficera austriackiego papieża Pawła Jana II.

Gość gość
Przez głupotę Sobieskiego wzmocniły się Austria i Rosja czyli późniejsi nasi zaborcy.

Gość gość
Zabór nastąpił dopiero 83 lat póżniej, a nie przez bitwę pod Wiedniem a przez zdradę Targowicką.

Gość Turkuć
Szkoda że film kiepski. Do dziś pamiętam wilka zrobionego na poziomie smoka z filmu Wiedźmin i scenę ze zgniłym cyckiem Alicji Bachledy Curuś. :(

Gość gość
Ja widziałem inną wersję, gdy polska kawaleria z góry Kahlberg z wielkim rozmachem i zdecydowaniem zaatakowała Osmanów. Aż serce się radowało z dzielności Polaków.

Gość gość
Zainteresowanie Sobieskim w Polsce jest znikoma. Każdy Polak jest dumny gdy jakiś rodak odnosi sukcesy, a w tym wypadku największego bohatera Europy Polacy nie doceniają. Zainteresowani są papieżem austriackim JP II. Którego ojciec był oficerem austriackim.

Gość gość
Szkoda że w Polsce nikt nie ceni Sobieskiego i jego zasług dla Europy.

Gość gość
Królu Sobieski, to przykre, że Twoi rodacy nie doceniają Twoim zasług. A ja jako Niemiec bardzo Cię poważam i cenię. Jesteś bohaterem Europy i największym Polakiem wszechczasów. Bist der größte Pole Allerzeiten. Wir werden Dich ewig gedenken.

Gość gość
Polacy gdzie wasza duma z tego wielkiego bohatera!