Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość mama 00

Ząbki mleczne i próchnica

Polecane posty

Gość gość mama 00

Witam córka ma 2,5 roku. Mamy problem od 1 roku zycia z ząbkami, po kilku krotniej antybiotykoterapi u córki wystąpiło zwapnienie szkliwa co ułatwiło pr*****cy zaatakowanie. Wszystkie ząbki są bardzo słabe. Dbamy o nie, szczotkujemy córka nie ma złych nawyków żywieniowych. Mamy rozwiercone obecnie dwie przednie górne jedynki po zapaleniu i spchnięciu dziąsła (w tym jedynego zabka przerosło dziaslo). Zwapnienie szkliwa na przednich górnych dwójkach. I tak po wkaldaniu co jakiś czas lekarstwa z tlenkiem cynku które zaraz wypada i znów jest otwarty czyścimy wydlubujemy resztki jedzenia byle nie zatkały się przetoki i znów nie doszło do stanu zapalnego . Dodam ze mała nie chętnie odwiedza dentyste mimo wybrania z kilku, poradni przyjaznej dzieciom. Każda wizyta zaczyna się płaczem ,kopaniem,biciem i histerią i tak się kończy. Jednym słowem na siłę próbujemy zrobić cokolwiek aby ząbki nie bolały i dotrwaly do wymiany chodź to wątpliwe. Oprócz tych przednich jedynek dentysta zauważył kolejne ubytki pr*****cy zaczynające się w zębach trzonowych. Lecz twierdzi ze córką nie współpracuje więc trudno coś zrobić. Nawet podanie gazu rozweselajacego sie nie udaje. Ostatnio rozważam wyleczenie ząbków pod narkoza z klinice uśmiech dziecka w Warszawie. Ale bardzo się boję ponieważ córka jest malutka. Dlatego proszę Was o pomoc i radę. Nie piłam nie paliłam itp. w ciąży.

Gość gość
Gdy moja córka była w tym samym wieku co Twoja to praktycznie nie miała już przednich zębów przez pr*****ce na Nowym Zjeździe za 600zl proponowali usunięcie pod narkozą ja się nie zgodziłam i bardzo dobrze bo dwa tygodnie później było głośno że dziecko nie wybudzilo się z narkozy bo nie mieli jakiegoś leku.Ja jeździłam na Stare Miasto ul: Miodowa jak dobrze pamiętam to jest Stomatologia Dziecięca,dr. przepisała na hydroksyzyne na uspokojenie by dać tak godzinę przed wizytą i tam usunęli jej te skrawki zębów by nie zarazić tych zdrowych zalazkow stałych już zębów długo czekaliśmy na to by jej wyszły stałe ale było warto niż córka miała się męczyć.

Gość gość mama 00
Droga mamo dziękuję za odpowiedź a jak córka zachowywała się podaniu leku jak wyglądał przebieg usunięcia tych resztek ząbków. My tez mamy już skruszone te jedynki górne. I co z reszta zabkow ? Są zdrowe ? A nie była konieczna protezką dziecięca aby ząbki prawidłowo rosły? Pozdrawiam.

Gość gość
Może udaj się do dr. Kaszy Kołodziejskiej w klinice u Zbigniewa Kowalika? Jest specjalistką od leczenia zębów u dzieci. Prowadzi nawet bezpłatne przeglądy dla maluchów i warsztaty na temat dbania o zęby w przedszkolach. Ma naprawdę do nich podejście i cała klinika jest przyjazna także najmłodszym. No i mleczaki trzeba leczyć, a nie czekać dopiero na pojawienia się stałych ząbków. Powodzenia!