Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przygotowania do starania

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny! Podjęliśmy z mężem decyzje, że chcemy zacząć starać się o maleństwo :) Ale zanim to nastąpi, chcemy, a szczególnie ja, przygotować się do tego. Może są tu dziewczyny, które chcą się przygotowywać ze mną? Razem raźniej :P

Gość gość
A na czym będą polegać te przygotowania?

Gość gość
A co tu się przygotowywać? Robisz co trzeba i czekasz czy zaciazylas czy nie. Zresztą zastanów się czy na pewno chcesz miliony nocy nie przespanych i zero wyjść o każdej porze dnia i nocy żebyś później nie pisała jak to ci ciężko i w ogóle

Gość gość
Na czym mają polegać? A chociażby na wyleczeniu zębów, przyjmowaniu kwasu foliowego i wizycie u lekarza czy poprawie jadłospisu i ilości aktywności fizycznej ... naprawdę wszystko zostawiacie przypadkowi? Co do narzekania ... nie mam w zwyczaju narzekać na forum więc na pewno nie będziesz musiała czytać moich postów jak to mi źle i niedobrze.

Gość justa_haghaga
"Zresztą zastanów się czy na pewno chcesz miliony nocy nie przespanych i zero wyjść o każdej porze dnia i nocy żebyś później nie pisała jak to ci ciężko i w ogóle" łojoj nie wiesz co to instynkt macierzyński??? Autorko ja rozpoczynam pomału przygotowania, tzn jakiś czas temu robiłam morfologię, wyszedł niedobor żelaza, więc biorę żelazo, zrobiłam sobie ostatnio usg piersi i cytologię, starania rozpoczniemy koło maja(chciałabym urodzić dziecko na pocz przyszłego roku)

Gość gość
łojoj nie wiesz co to instynkt macierzyński??? xxx Wiem. To burza hormonów, czyli totalne zaćmienie umysłowe. Macica częściowo przejmuje funkcje mózgu.

Gość gość
ile masz lat? pierdzielisz jak 12 latka, to u ciebie z hormonami cos nie tak, po chuj siedzisz na tym dziale jak nie masz zieci, a jak masz to wspolczuje... dziecku nie tobie

Gość gość
do czyli na pewno po twoim wpisie pomyśli "aha zastanowiłam się, dzieci mieć nie będe" :D

Gość gość
Ja bym wyluzowała, im więcej przygotowań tym bardziej się nakręcisz, zafiksujesz, zestresujesz i może być problem. Bierz koniecznie kwas foliowy, najlepiej 3 mies. przed staraniami. Idźcie na żywioł. Jaki jadłospis? Kobieto nie życzę Ci tego absolutnie, ale jak będziesz miała mdłości i wymioty to nie będziesz mogła patrzeć na jedzenie. Nie wszystko da się zaplanować.

Gość gość
I po co się wściekasz? Tak jakbyś hormonów nie miała i nie wiedziała, że człowiek to takie samo zwierzę jak wszystkie inne. Kotki mają ruję, suczki cieczkę, kobiety dni płodne i "instynkt macierzyński", który jest niczym innym jak właśnie burza hormonów. Przecież to parcie na dziecko nie z logicznego myslenia się bierze a z biologii. To czy mam dzieci czy nie tego nie zmieni.

Gość gość
więc po co każesz się zastanawiac, instynktu nie oszukasz

Gość gość
Właśnie z mężem postanowiliśmy rozpocząć przygotowania do przygotowań do starania o staranie się o dziecko. Chcecie się przygotowywać z nami?

Gość gość
Z takim przygotowaniem to pare lat zajmie Ci staranie o dziecko,trzeba isc na zywiol i najlepiej nic nie planowac

Gość gość
Im więcej przygotowań tym więcej rozczarowań że nie wychodzi. A później jest lament że trzeci cykl a ciąży brak. To że jedna pani chce zajść w ciążę w maju żeby urodzić na początku roku nie znaczy że tak się stanie. Przestrzegam przed takim myśleniem gdyż później można się bardzo rozczarować.co do przygotowań to jeśli się dba na codzień o odżywianie,żeby,ciało to nic więcej nie potrzeba. Kwas foliowy można łykac ale.jak się zacznie po pozytywnym teście też je st ok

Gość gość
Jak juz justa powiedziała ... nie wiem po co siedzisz na tym forum i udzielasz sie w moim temacie skoro chcesz mi prawic kazania o tym jaka to będę nieszczęśliwa. Nie przyszłam tu pytać o radę czy zajść czy nie, a jakbyś nie zauważyła to ja już decyzję podjęłam dlatego daruj sobie i idź gdzie indziej. Justa ja właśnie też chcę zacząć starania kolo kwietnia maja. Na razie umówiłam sie do dentysty na piątek i szukam ginekologa, za pięć dni biore ostatnią tabletkę anty i zaczynam brać Folik. Zastanawiam się czy mężowi nie kupić jakiś witamin. Co do nastawiania sie... nie nastawiam się że jak w maju zacznę to od razu zajde. Sądzę że starania zajmą nam min. 6 miesięcy. Ale mimo wszystko chcę się do tej ciąży jak najlepiej przygotować, żeby nie tylko moja psychika była gotowa ale organizm też. Jeżeli są tu dziewczy, które też chcą niedługo zacząć starania to zapraszam :)

Gość gość
A do gościa z 21:29 chodziło mi o jadłospis na czas starań a nie samą ciąże. Na codzień pracuję z ciężarnymi więc wiem jak przebiega ciąża i jak kobiety reagują dlatego nie robie wielkich planów, że z brzuszkiem będę jadła super zdrowo i biegała w maratonach. Na razie chciałabym poprawić kilka nawyków, jeść wiecej owoców, warzyw, ryb no i mniej fast food bo niestety w pracy często zdarza mi się tak jadać a i z mężem lubimy czasem gdzieś wyjść i zjeść na mieście.

...to w sumie fajnie podejście.Autorko jeśli pragniesz przygotować się od strony zdrowotnej, zacznij zdrowo się odżywiać.Owoce i warzywa nie jakieś apteczne prochy.Substytuty nigdy nie zastąpią zdrowej diety:)

Gość gość
Jaśminiówka no właśnie wiem ... ale to tak kusi :) Staram się mieć do tego zdrowe podejście a nie przysłowiowy "wściek macicy", że ja chcę tu i teraz. Zwłaszcza, że już mamy za sobą jedne "starania", które trwały 4 miesiące i wiem, że to wcale nie jest takie hop siup i nie ma co się nastawiać. Mam nadzieję, że uda mi się nie zwariować ani teraz ani gdy już zajdę w ciąże. Między innymi po to założyłam ten temat, żeby wymieniać się spostrzeżeniami i planami z innymi dziewczynami w mojej sytuacji. Kto wie może za kilka miesięcy będzie tu grupa już nie starających się ale czekających na poród :)

Gość gość
4 miesiące to jest hop siup.4 lata to jest długo...A są kobiety które jeszcze dłużej czekały Ja prawie 4 lata...

Gość gość
Eee jak to się przygotowujesz do zajścia w ciążę??? Ew. idź do dentysty, bo w ciąży nie można zneczulen niektórych brać, bierz kwas foliowy, no i uprawiaj jak najczęściej seks :D powaliło już dzisiaj te kobiety... Ja jakoś jestem teraz w drugiej ciąży i żadnych przygotowan nie robiłam, dziecko zupełnie zdrowe się urodzilo, teraz też nie ma żadnych komplikacji przy ciąży. Tylko jak mówiłam kwas foliowy i zęby wyleczyć, żeby w ciąży nie było problemu.

Gość gość
Ja planowałam ale się rozmyślilam. Ale robiłam cytologia usg tarczyca morfologia mocz toxoplazmoza cytomegalia. Jadłam więcej owocow i lykalam folik. Starania zacznę na wiosnę i powtórzę badania

Gość gość
planowałam ale się rozmyślilam....hm dziwne jak dla mnie.To tak jakby raz chce a raz nie chce Wstrzymaj się do momentu aż naprawdę zapragniesz

Gość gość Jagodka
czesc to ja jestem z toba bo tez jestem na etapie staran,w sumie to wszystko u mnie w porzadku ze zdrowiem, lykam kwas foliowy i witaminy , pije soki i podejmujemy proby w odp czasie

Gość gość
pierdzielisz jak 12 latka, to u ciebie z hormonami cos nie tak, po ch*j siedzisz na tym dziale x wszędzie to prostactwo

Gość gość
Jagodka witaj, fajnie że się odezwałaś :) Ja dzisiaj kupiłam Folik i zamierzam brać. Chcę też jeść więcej ryb i warzyw bo z tym u mnie słabo no i w końcu przestać jeść fast foody. Do gościa z 11:21 to, że u Ciebie było wszystko ok to fajnie ale nie wszystkie mają tak kolorowo ... ja mam problemy ze stawami i skłonność do anemi wiec ciąża dla mnie jest sporym wyzwaniem i właśnie dlatego chcę się przygotować. Poza tym przygotowania to także takie sprawy jak poszukanie lekarza czy w moim przypadku wynajęcie większego mieszkania. A co do seksu .... będzie go na pewno bardzo dużo ale to raczej za 3 miesiące bo tyle chcemy odczekać po odstawieniu tabletek.

Gość gość edytka
hej mogę dołączyc także ? do autorki to twoja pierwsza ciaża ile masz lat?

Gość gość edytka
ja rozpoczęłam przygotowania tzn planuje odstawić od lutego leki, zrobić badania usg, itd. od stycznia łykam kwas foliowy

Hej tu autorka od teraz będę pisać jako Agaape :) fajnie że uzbierało się nas już trochę :) Edytka w maju skończę 22 lata (wszystkim z góry dziękuję za komentarze na temat mojego wieku) a Ty? Ja jak tylko wykupie pakiet w przychodni też chcę porobić wszystkie badania, zaszczepić się przeciwko różyczce no i iść do alergologa bo zaraz zaczyna się okres pylenia a ja nie wiem czy będę mogła cały czas brać moje leki.

Gość gość edytka
ja niedługo 27 ale tez podchodzę do tematu staran bardzo odpowiedzialnie , brałam przez pare lat tab. antykon. i teraz przyszedł czas na starania o ciąże

Gość gość edytka
to fajnie że jest nas trochę w tych staraniach