Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę za słabo przybiera POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Doświadczone mamusie, bardzo proszę was o pomoc. Córeczka urodziła się z waga 3200, przez pierwsze 2 miesiące ślicznie przybierala. Obecnie ma 15 tygodni, czyli 3.5 miesiąca. Gdy wczoraj byliśmy na kontroli okazało się że prze ostatnie 7 tygodni od poprzedniej wizyty przybrała tylko 800 gr. Obecnie waży 5,4 kg. Lekarz powiedział że to daje przyrost 114 gr tygodniowo a powinno być 150. Spadła z 50 centyla na 15. Córka jest na piersi. strasznie się poschizowalam że może tracę pokarm czy coś. Lekarz był bardzo gburowaty i powiedzal tylko że mam ją za tydzień zwazyc. Co robić? Co ile karmić? Budzić w nocy na karmienie? Stymulować piersi laktatorem? Pomóżcie prosze

Gość gość
To moje dziecko na 3,5 miesiąca ważyło 5200 niecałe a urodził się z wagą 3040g. W tym wieku już dziecko nie przybiera tak szybko na wadze. U mnie dziecko zawsze miało dobrą wagę i dobrze przybierało.

Gość gość
Pocieszylas mnie. Jednak córka przybiera za wolno. Pokazuje to chociażby fakt że spada z siatek centylowych. 85 procent dzieci waży więcej niż ona a jak się urodziła była w połowie skali. Będę wdzięczna za wszelkie rady co z tym zrobić. Wolałabym uniknąć wprowadzania mm

Gość gość
Może dokarmiaj modyfikowanym. Może tak być ze twoje mleko jest małokaloryczne

Gość gość
Jak mówiłam wolałabym uniknąć dokarmiania. Słyszałam że to równia pochyla do zaniku laktacji a będę na macierzyńskim rok i mam warunki żeby karmić mała jeszcze długo. Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Jak przybieraly wasze dzieci? Może ktoś był w podobnej sytuacji i maluch nadgonil? Obydwoje z mężem jesteśmy wysocy więc raczej w genach mała nie ma bycia bardzo drobniutka i malutka.

Gość gość
No to częściej przestawiaj zwłaszcza w nocy wtedy mleko jest najbardziej tluste

Gość gość
No jak nie zacznie przybierać normalnie na wadze to nie ma co się ubierac na karmienie piersią.. chyba zdrowie dziecka jest najważniejsze... na razie próbuj częściej karmiic

Gość gość
Nie rozumiem matek gotowych zagłodzić niemowlę, byleby tylko nie podać mm. Po pierwsze sprawdź, czy dziecko ssie efektywnie. Czy opróżnia obie piersi i czy przez cały czas jak ssie słyszysz odgłos połykania. Jak długo trwa karmienie, jak często mała je? Może córka nie umie prawidłowo ssać i wypija tylko mleko pierwszej fazy, a potem doi pierś jak smoczka, tak, że nic z niej nie leci? Jak się zachowuje podczas karmienia i tuż po nim? Czy jest spokojna, odprężona, czy może się złości i często wypuszcza pierś? Nie ulewa? Próbowałaś zasięgnąć porady doradcy laktacyjnego? 114 gr tygodniowo to nie jest jakiś dramatycznie niski przyrost. Możesz spróbować odciągać mleko i takim odciąganym ją dokarmiać, ale istnieje ryzyko, że jak zasmakuje butli, to odrzuc****erś. Są też takie specjalne aparaty przypinane do piersi, dzięki którym można dziecko dokarmiać bez używania butelki. Jeśli mała prawidłowo ssie, a Ty kategorycznie nie chcesz dokarmiać, to przystawiaj jak najczęściej, w nocy również, bo wtedy pokarm jest najbardziej kaloryczny, jest go więcej i dziecku łatwiej wyssać.

Gość gość
Karmiac piersia jest o tyle problem ze nie wiemy ile ml mleka dziecko przyjmuje na dobe. Wyglada na to ze je za malo. Ja musialam przez tydzien sciagac pokarm i karmic z butelki i wszystko zapisywac w zeszycie. Potem lekarz przeanalizowal co ile je, ile ma posilkow na dobe i ile ml. Ostatecznie skonczylo sie na karmianiu mlekiem modyfikowanym w dzien i piersi w nocy. Dopiero wtedy zaczela przybierac.

Gość gość
Rozumiem Cie bo tez bylam nastawiona od samego poczatku na karmienie piersia. I bardzo dobrze masz racje. Ale prawda jest taka ze nie kazda kobieta jest w stanie wykarmic piersia swojego dziecka z niewiadomych przyczyn. Wtedy TRZEBA dokarmiac mlekiem modyfikowanym dla jego ZDROWIA. Moje dzieci niestety od samego poczatku byly na butelce bo najwidoczniej moj organizm nie jest stworzony do karmienia. Po prostu bylo go tyle co kot naplakal. Nic nie pomagalo. A dzieci zdrowe jak ryba po modyfikowanym :-) Jak maja chorowac to beda bez wzgledu na pokarm.

Gość gość
Dziękuję za konstruktywne rady. Oczywiście jak będzie trzeba podam mm ale nie polecę zaraz na city do sklepu, chce trochę powalczyć. Mała od 2 dnia życia bardzo ładnie ssala i też jako noworodek pięknie przybierala. Więc umieć umie :). Jednak od jakiegoś czasu jest niespokojna głównie przy jednej piersi w której czuje ze mam mniej mleka. Zaczyna jeść. Je z dwie minuty a potem zaczyna się wkurzac jakby brakowało właśnie mleka. Ale poza tym jest pogodnym rozesmianym dzieckiem. Czy dziecko które jest głodne nie powinno aby wtedy płakać? W takim żyłam zawsze przeświadczeniu :)

Gość gość
Dodam że w czasie kiedy były te niskie przyrosty przez 2 tygodnie przyjmowałam leki zaburzajace laktacje. Wydawało mi się że jest ok bo mała była pogodna po karmieniu ale może właśnie wtedy zmniejszyła mi się ilość mleka... Pytanie jak rozkręcić laktacje na nowo. Przystawiam póki co bardzo często, aż chyba za, bo mała non stop jest na piersi i w efekcie wypija tylko po troszku. Jak się dowiedziałam wczoraj ze tak mało przyrasta postanowiłam nastawiac też budzik e nocy żeby jadła 19-23-2-5-8. Pytanie czy mogę zrobić coś jeszcze :)

Gość gość
Herbatki dla kobiet kaiacyvh możesz pić nie wiem czy coś dają ale nie zaszkodzi wypić

Gość gość
Najlepiej się posraj z przejęcia

Gość gość
To nie prawda ze jak podasz mm to zaniknie laktacja.Ja podaje corce mm na noc a poza tym karmie normalnie juz 12 mscy.

Gość gość
Może Twoje problemy z laktacją były tylko przejściowe i dotyczyły tylko tego okresu, kiedy brałaś leki? Posłuchaj lekarza i zważ dziecko za tydzień. Może miałaś jakiś kryzys laktacyjny, albo coś takiego. Skoro mała je i wydaje się zadowolona, to karm ją jak najczęściej. Może za tydzień się okaże, że przybrała tyle ile trzeba.

Autorko moze sprobuj odciagnac mleko i podac butelka,wtedy bedziesz wiedziala ile maluszek wypija.I oczywiscie karm w nocy,bo wtedy mleko jest bardziej kaloryczne.Moja mala ma 5 miesiecy i w nocy karmie ja co 2h. A karmisz z dwoch piersi przy karmieniu czy z jednej?Moze z jednej jej nie wystarcza. Tez rozumiem ,ze nie chcesz podawac mm.Moja mala plakala,bo miala kolki a wszyscy wmawiali mi ,ze jest glodna.Chcialam dac jej mm,ale nie chciala pic. Moze zrob jeszcze dziecku podstawowe badania,krew,mocz.Moze to jakas infekcja i dlatego slabo przybiera

Gość gość
Kup femaltiker, przystawiaj w nocy- myślę że co 3 godziny starczy, tak żeby co najmniej 2 karmienia wyszły. Nie przejmuj się, ważne że w ogóle przybiera, jak sabo to można nadrobić bez dokarmiania mm

Gość gość
A czy lekarz zleciel w zwiazku z tym podstawowe badania dla malej- morfologie, mocz itp? Moze to byc jakas infekcja. Moje dzieci w 3 mies zycia tez spadly mocno na siatce centylowej, oboje (kilka lat roznicy miedzy nimi). Przy starszym przyczyna okazala sie nabyta cytomegalia, dowiedzielismy sie o chorobie bo doszly tez inne objawy...Cytomegalia nabyta nie jest grozna tak jak wrodzona ale jest to infekcja, ktora u nas doprowadzila do srodmiazszowego zapalenia pluc, ktore tez nie dawalo zadnych objawow (potwierdzil je wynik zdjecia pluc). Dlatego gdy pare lat pozniej mlodsze dziecko spadlo mi w tym wieku z siatki centylowej, to poprosilam od razu o badanie na cytomegalie i stety albo niestety wynik byl pozytywny. Maly nie mial na szczescie zadnych innych objawow, ale temat wagi ciagnal sie za nami, odroczylismy szczepienia. Teraz jest dalej szczuply ale mega wysoki. Pozdrawiam

Gość gość
Sprawdzalas przyrosty na siatkach dla dzieci kp czy mm?

Gość gość
lekarze stosuja i uznaja tylko jedna siatke centylowa

Gość gość
Najważniejsze to wierzyć ze twój pokarm jest dobry pełno wartościowy itp. Jeśli Masz pełne piersi to laktator niekest konieczny bo można tylko później cierpieć przez nadmiar pokarmu. Mój Babel budził się non stop więc też tak go karmilam . Jeśli twoja pociecha budzi się rzadko można gdy ty idziesz spać przystawic ja przez sen pokarm w nocy jest bardziej kaloryczny. Wszystko zależy od tego jak często ja karmisz i czy długo zsie bo na poczatku pokarm ma mniej kalorii.

Gość gość
Jeżeli dziecko denerwuje się ze masz mniej mleka gdy ona śpi używaj laktatora tylko ściągnij sporo tak te 120 pamiętaj z której piersi produkcja ruszy większa a dzidzia uspokoi się.

Gość gość
Moj syn w 4mz spadal z wagi i z piersi odciagalam po 20 ml. Musialam zrezygnowac z karmienia bo wiecej szkody niz pozytku. Ssal piers co 1.5 godz

Gość gość
Tu masz link do siatek centylowych dzieci kp. Spojrzalam szybko ale wychodzi, ze twoja corka rosnie idealnie wg swojego centyla.

Gość gość
Pieknie rozwijajace sie dziecko a ciebie tylko ten lekarz zdezorientowal. Twoja corka przybiera na wadze, nie gloduje. Ja tez to przeszlam, lzy, zwatpienie bo male przyrosty. A wiesz co potem bylo? Po 5 miesiacu nagle bardzo duze przyrosty. I w przypadku mniejszych i za duzych przyrostow dostalam taka sama rade, podac mm. To ma byc lekarz? Dziecko to nie robot, czy jest zdrowe czy nie nie decyduje 40 g przyrostu wagi wiecej na tydzien. Na szczescie przy drugim dziecku wyluzowalam. Synek, obecnie trzylatek tez byl na dole siatek ale juz wtedy wiedzialam, ze najada sie, nie panikowalam. Nadal jest szczuply ale zdrowy. Jak chcesz kp to karm, poczytaj np blogi, fora o kp na gazecie z ekspertami, hafije. To ci powinno rozjasnic sprawe.

Gość gość
Bardzo dziękuję za tyle porad, nie spodziewałam się. Dzisiaj dwukrotnie jak mała skończyła jeść sprawdziłam czy w piersiach cokolwiek jest i były pusciutkie. Raz po takim karmieniu kiedy w piersiach już nic nie zostało podałam swoje zamrożone mleko i mała wypila ile podałam, czyli dodatkowe 50 ml. To dla mnie jest jasny wniosek, że ma miejsce i ochotę na więcej mleka, którego po prostu nie ma. W ogóle po południu mam jakiś zanik mam wrażenie, w nocy i rano pokarmu czuje jest więcej. Postanowiłam zastosować wasze rady. Będę ją budzić w nocy. A jutro jak wydoi piersi do zera (jak jest mało pokarmu dzieje to się szybko, wystarczy 5 minut albo i mniej na jedną) będę je jeszcze stymulować laktatorem. Za tydzień zwaze dziecko i jeśli okaże się że nie przybiera tyle co trzeba rozważe jakieś sensownie zaplanowane dokarmianie. Dziękuję za pozytywne głosy które wskazują na to że dziecko to nie automat i nie musi przybierać jak w tabelach. Moja rodzina też przytacza mnóstwo przykładów dzieci mało jedzacych które wyrosły na zdrowe nastolatki i dorosłych. Ja się bardzo zdenerwowalam głównie dlatego że karmienie zawsze szło jak z płatka, mała była okazem zdrowia i nie spodziewałam się takich problemów. Wiem ze mm to nie koniec świata. Jeśli macie dla mnie jeszcze jakieś rady czy przykłady bardzo to docenie

Gość gość
Tak nie sprawdzamy ilosci mleka w piersiach, to nie butelka, ktora sie oproznia do pusta, tylko kranik. Mleko produkuje sie na bierzaco z krwi. Podaj jedna piers, potem druga a jak dziecko bedzie chcialo to podaj znowu pierwsza. Bez laktatorow, dziecko c****eknie rozkreci laktacje. Nie ma czegos takiego jak puste piersi przy tak rozkreconej laktacja, karm a pod wplywem ssania wytwarza sie wiecej mleka.

Gość gość
Są takie niemowlęta, które zjedzą ile im dasz. To, że zjadła te dodatkowe 50 ml nie musi oznaczać, że była głodna, albo że brakuj e Ci pokarmu. Maluchy kochają smak mleczka i chętnie wsuwają dodatkowe porcje. Więc nie stresuj się. Wyluzuj, bo stres jest wrogiem laktacji.