mbc 0 Napisano Styczeń 16, 2017 Wraz z nadejściem stycznia, wielu z nas, aby dotrzymać postanowień noworocznych, przechodzi na dietę. Dbanie o zdrowie jest bowiem jedną z najczęściej deklarowanych zmian, którą chcemy wprowadzić w nowym roku. Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, ale czy wiesz, że sok może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, co więcej jest źródłem wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie? Dowiedz się, jakie zalety mają soki i jaką rolę pełnią w codziennej diecie! Nie od dziś wiadomo, że prawidłowe żywienie jest jedną z najważniejszych kwestii, które wpływają na zdrowie. Dieta bogata w wartościowe i różnorodne produkty doda nam energii, poprawi samopoczucie w ciągu dnia i może pełnić rolę profilaktyczną w walce z chorobami i infekcjami. Zasady prawidłowego żywienia określa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z którą podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, można zastąpić szklanką (200 ml) 100 % soku. Sok jest łatwym i szybkim sposobem na uzupełnienie cennych dla naszego zdrowia elementów, gdyż soki podobnie jak owoce i warzywa, z których się je robi, stanowią cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu oksydacyjnym. O jakich konkretnie elementach mowa? PO PIERWSZE WITAMINY Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, co więcej zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Chcąc zapewnić sobie dawkę witaminy C, wypij szklankę (200 ml) 100 % soku pomarańczowego, taka ilość zapewnia ok. 50%-60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina E może spowalniać proces starzenia, gdyż zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie powodowanym przez procesy utleniania. Pijąc szklankę soku z marchwi lub żurawiny, dostarczamy organizmowi dawki tej witaminy. PO DRUGIE POLIFENOLE Polifenole to związki, które mogą wykazywać różne aktywności w organizmie, na przykład związki polifenolowe, które są zawarte w soku z aronii mają zdolność do obniżania zawartości cukru we krwi i obniżania ciśnienia, a z kolei te zawarte w sokach z jagód wpływają pozytywnie na wzrok. PO TRZECIE KAROTENOIDY Są związkami, z których najbardziej znane to: Beta-karoten, czyli prowitamina A, odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Jedna szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Likopen, jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni przed chorobami układu krwionośnego, a nawet posiada działanie prewencyjne w przypadku, na przykład raka prostaty. Duże ilości likopenu znajdują się w sokach pomidorowych. WAŻNE! Warto wiedzieć, że polifenole i karotenoidy, które zawarte są w owocach i warzywach, są naturalnymi źródłami antyoksydantów. Zadaniem antyoksydantów (inaczej przeciwutleniaczy) jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek, przyspieszając starzenie się organizmu i prowadząc do wielu chorób. PO CZWARTE SOLE MINERALNE Pierwiastki, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, to właśnie sole mineralne. Strawione owoce czy warzywa, mają odczyn zasadowy, w związku z czym pełnią ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, która może być zachwiana przy diecie bogatej w produkty mleczne, zbożowe i mięsne, które dają odczyn kwaśny. Potas, reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów, a także stabilizuje ciśnienie krwi. Dobrym źródłem potasu są buraki i soki z nich pochodzące. Wapń i magnez, są składnikami kości i zębów, biorą udział w procesach kurczenia mięśni i przewodnictwie bodźców nerwowych. Soki owocowe i warzywne zawierają te pierwiastki w ilościach podobnych do tych, jakie zawierają wody mineralne. PO PIĄTE BŁONNIK Pozytywne działanie błonnika jest powszechnie znane, reguluje on pracę układu pokarmowego, poprawiając pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik zawarty w sokach ogranicza szybkość wchłaniania cukrów, regulując wahania poziomu glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie, pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie oraz inne niekorzystne dla zdrowia składniki. Błonnik można znaleźć w sokach, które zawierają miąższ owocowy lub warzywny, czyli w tych naturalnie mętnych lub przecierowych. Szczególnie bogate w błonnik, są przecierowe soki warzywne i warzywno-owocowe. „Stosując się do zasad prawidłowego żywienia, wpływamy na ogólny stan zdrowia, jak również wspomagamy odporność. Dlatego właśnie dieta powinna być bogata w owoce, warzywa i przetwory z nich pochodzące, takie jak soki i musy, gdyż są one łatwym sposobem na dostarczenie organizmowi tego, co niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.” mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS. Zatem planując menu nie zapominajmy o sokach, gdyż są łatwym i szybkim sposobem na wzbogacenie naszej codziennej diety. Więcej informacji na stronie: fruitjuicematters.eu (Polska wersja strony w przygotowaniu). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach