Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy gdyby był możliwy powrót socjalizmu to byście tego chcieli?

Polecane posty

Gość gość

Tzn. nie taki jak 30 lat temu, tylko taki bardziej nowoczesny, ale żeby wszyscy dostawali po równo niezależnie od wykształcenia?

Gość gość
primo; to co piszesz to nie jest socjalizm, a komunizm utopijny, ktory NIGDZIE nie został wprowadzony bo jest nierealny secundo; jak chcesz doświadczyć socjalizmu, prawdziwego, to wystarczy do Szwecji się przenieść

Gość gość
michał- nie zupełnie. Teraz mamy taka hybryde socjalizmu z kapitalizmem, nie wiadomo co to za ustroj

Gość gość
ale żeby wszyscy dostawali po równo niezależnie od wykształcenia równo w takim przypadku najczęściej oznacza mało dla wszystkich, więc jak ktos cos umie to ucieka z takiego kraju, albo dorabia łapówkami

Gość gość
nie, nie chciałabym. Bo dlaczego jakiś imbecyl, któremu nie chciało się uczyć, albo ma IQ 50, ma zarabiać tyle co ja jeśli włozyłam więcej pracy wykształcenie, a jemu się nie chciało uczyć? Albo nawet jeśli ja jestem bardziej zdolna, to dlaczego to ma nie zostac docenione?

Gość gość
Jaki sens wynagradzać równo ludzi, którzy nie chcą się rozwijać. Np. Człowiek od zarządzania dużym przedsiębiorstwem miałby zarabiać jak szeregowy pracownik tego przedsiębiorstwa. Nie ten poziom odpowiedzialności, wiedzy, umiejętności, żeby pensje były równe. Głupi pomysł.

Gość gość
Autorze jak chcesz wiedzieć jak by to wyglądało dziś, gdyby był komunizm to obejrzyj sobie "Pocztówki z republiki absurdu".

Gość gość
taaaak,mialbym juz 35 lat pracy i na 60lat poszedl bym na emeryture a mam 57. A przez ten kapitalizm mam gowno nie prace zadnych widokow i 270zl z mops na miesiac sram na taka demokracje a wy mlodzi przekonacie zie jak dozyjecie wieku emerytalnego ile jest wart obecny system.

Gość gość
Zresztą są też oczywiście bardziej zdolni i zaradni ludzie ode mnie i uważam, ze powinni zarabiac wiecej i należy im się to. Chodziłam do szkoły z kompletnymi leniami, którzy robili błedy ortograficzne w najprostszych słowach i nie znali tabliczki mnozenia bo woleli ćpanie i granie na kompie i oni mają zarabiać tyle co ja? Niby z jakiej racji. I tak niedobre jest to, że nie mamy równych podatków, tylko bogaci oddają wiecej, a socjalizm 30 lat temu był całkiem niesprawiedliwy

Gość gość
08:52- obecny system też ma sporo wad, ja nie twierzę, ze tak nie jest. Choć jest o wiele bardziej sprawiedliwy noż 30 lat temu bo teraz przynajmniej jest większa wolność i każdy może założyć jakąś tam swoją działalność. Okradanie przez ZUS itd. to inna sprawa. w ogóle podatki powinny być o wiele mniejsze dlatego, ze wiekszość z tej kasy ktora placimy jest rozkradana bo nie wierzę, że nie Singapur rozwinął się tak w ciągu 50 lat, że jest jednym z najlepiej rozwinietych krajow swiata, tylko dlatego, ze sa tam minimalne podatki i kazdy pracuje na siebie, ale o wiele lepiej ludzie na tym wychodzą. Gdyby tak bylo u nas to niepotrzebne by byly nawet emerytury bo kazdy by miał tyle oszczednosci ,że by sobie zapewnil byt

Gość gość
No wszyscy po równo i praca dla każdego, a pracownik szanowany, bo jak nie, to idzie do innej firmy, w której przyjmują go chętnie i dają więcej.

Gość gość
08:57- praca dla kazdego to był jakiś plus. Ale to była też utopia bo wtedy " czy sie stoi czy sie lezy 5 tys sie nalezy" - czyli prace trzeba bylo miec dla samego faktu, ale produktywnosc byla mniejsza. Bo niestety nie da sie zapewnic pracy dla kazdego i tyle.

Gość gość
No bo tak na logikę- różne firmy, przedsiębiorstwa, instytucje itd. szukają dla siebie mozliwie najlepszych pracowników. Szczególnie jesli są prywatne bo właściciel chce w końcu zarobić i trzeba pokonać konkurecję. Liczy sie tutaj też produktywność, więc jest potrzeba konkretna liczba pracowników np. 5, a nie 10 czy 15. Gdyby każdy miał mieć pracę to produktywność byłaby mniejsza bo częśc osob dostawałaby pensję na wlasciwie nicnierobienie ,albo kazdy by robił po troche i dostawałby pensję za duzą w stosunku do tego co tak naprawdę zrobił. No i wreszcie żeby kazdy miał prace znów wszystko by musiało być panstwowe, bo jak niby zmusić prywatnego przedsiebiorce, ze "musi" zatrudnic ileś tam osob, nawte kiepskich w swoim fachu bo oni MUSZĄ miec prace? Bez sensu

Gość gość
Socjalizm to utopia z takich powódów ,że- niestety nie wszyscy ludzie są uczciwi i część pieniędzy jaka zostanie przekazana panstwu zostanie rozkradziona i to spora część, także oni będą mieć najwięcej, reszta niezbędne minimum. Po drugie równość nigdy nie wypali, dlatego ,że czesc ludzie jest po prostu leniwych i jak tak czy inaczej bedą mieli pracę to oni tego nie docenią i nie będą się w niej zbytnio starać. tzn. są i tacy co oczywiście będą, ale niektórzy ze zwględu na brak motywacji w pracy sie bedą obijac bo po co maja się starac skoro i tak praca jest i będzie, a ktos inny może zrobić cos za niego? Dlatego to jest utopia, ludzie nie są zaprogramowanymi jednakowo robotami zeby takie coś mialo szanse wypalic

Gość gosckinlor
Komentujący nie mają zielonego pojęcia o socjalizmie w PRL Powtarzają propagandowe dyrdymały. Dyskusja jest więc bez sensu.