Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek dla bezrobotnych czy ktoś jest zorientowany

Polecane posty

Gość gość

W dniu 20 lipca zakończyłam współpracę z moim ówczesnym pracodawcą (sama się zwolniłam). Potem miałam nową pracę, z umową do końca 2016 roku, umowa nie została przedłużona. W pierwszych dniach stycznia poszłam zarejestrować się w UP, Pani z UP powiedziała, że skoro w ciągu pół roku wstecz sama się zwolniłam to zasiłek należy mi się dopiero po 3 miesiącach od zarejestrowania (tj. od kwietnia) i tylko na 3 miesiące. Od koleżanki dowiedziałam się, że gdybym poszła po pól roku i jeden dzień od czasu kiedy sama się zwolniłam (tj. 21 stycznia) to zasiłek miałabym od razu i to przez pół roku ( bo ostatnia umowa skończyła się, nie zwolniłam się sama). Czy mogę iść do UP wyrejestrować się "bo tak" ( na własne zyczenie) a potem iść 21 stycznia i zarejestrować się ponownie to wtedy zasiłek otrzymam od razu? To moje pierwsze zarejestrowanie jako bezrobotna i nie wiedziałam, że gdybym poszła 21 stycznia to zasiłek miałabym od razu.

Gość gość
Hmm nie wiem czy kolezanka ma racje, ale dziwne, ze kobieta wziela pod uwage poprzednia prace, ta z ktorej sama sie zwolnilas. To akurat prawda, ze w takim wypadku zasilek jest przyznawany po 3 mcach na 3 mce, ale skoro w ostatniej pracy nie przedluzono Ci umowy, to nie wiem, moim tokiem myslenia powinnas dostac normalnie na pol roku. Dopytalas w ogole dlaczego tak postanowila ta pracownica? Nie wiem jak jest z wyjerestrowaniem na wlasne zyczenie, ale wiem, ze przy wykreslaniu bezrobotnego z jego winy jest dlugi okres karencji (kilkaset dni) i w tym przypadku koze byc tak samo, wiec wyjerestrowanie i zaraz powtorne zajerestrowanie moze nie przejsc.

Gość gość
O nic nie dopytywałam bo to moje pierwsze "bezrobocie" i nawet nie wiedziałam, że jest taka możliwość, żeby zasiłek dostać od razu, myślałam że zawsze (niezależnie czy sama się zwolniłam czy mnie zwolnili czy skończyła się umowa - tak jak w moim przypadku) czeka się 3 miesiące od zarejestrowania. W UP Pani obejrzała świadectwa i powiedziała, że sama się zwolniłam w przeciągu 6 miesięcy wstecz i zasiłek będzie od kwietnia. Nie wiedziałam, że jakbym przyszła 2 tygodnie później to zasiłek miałabym od razu bo minęła karencja 6 miesięcy.

Gość gość
Teraz szukam na necie i rzeczywiście jest tak, że jesli samemu się zwolnisz i w ciągu 6 miesięcy zarejestrujesz w UP to jest oczekiwanie na zasiłek 3 miesiące (nawet jeśli tak jak w moim przypadku zwolniłam się bo dostałam lepszą pracę ale nie przedłużyli mi umowy bo podobno firma wpadła w kłopoty finansowe i nie stać ich na dodatkowego pracownika).