Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Częste obiady u teściowej

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam pytanie o częstotliwości Waszych obiadów u teściowej... Bo już nie wiem czy ja wariuje czy tylko sobie coś wkręcam. Teściowa mieszka w tym samym mieście co my, nie pracuje i zawsze wpadliśmy raz w tygodniu (wtorek) na obiad z czasem doszedł jeszcze piątek i niekiedy sobota i niedziela.... Te obiadki trwają średnio 3-4 godzinki bo jeszcze kawa itd. Ja lecę po pracy do teściowej i tam się spotykam z mężem...do domu wracamy ok 19-20 i nie mam ochoty na nic... Szału dostaje jak słyszę żebyśmy "przyszli po pracy na obiad żebym nie musiała gotowac" gdzie po pierwsze gotowanie nie stanowi dla mnie problemu a po drugie sama w domu szybciej bym wszystko zrobiła i mielibyśmy z mężem czas dla siebie...dodam że przez to że przez to czasem jesteśmy tam 3 razy w tygodniu to z moimi rodzicami widzimy się raz na 2 tyg.( mieszkają 6 km dalej) bo mojej mamie mogę spokojnie wytłumaczyć że potrzebujemy czasu dla siebie....mój mąż swojej tego nie powie.... Dodam że to trwa 3 lata...teraz spodziewamy się dzidziusia i już zostało ustalone że teściowa "wszystko mi pomoże i obiad zrobi i dzieckiem się zajmie..." jestem PRZERAZONA! Nie mam pojęcia jak się z tego wypłatac bo sugestie typu mamy plany i np o 19 kino no to zawsze jest odp że przed kinem możemy wpaść albo na kolejny dzień. Monika

Gość gość
a mąż co mówi, na Twoje obiekcje?

Jak nie masz ochoty na tak częste odwiedziny u teściowej to po prostu pogadaj o tym ze swoim facetem. Pracujesz, masz na pewno masę różnych swoich spraw ktorymi wolałabys się zająć podczas gdy siedzisz te kilka razy w tyg,po pare godz u teściów. Przecież nie urwiesz z nimi kontaktu, tylko go trochę ograniczysz. A jak teściowej będzie mało to zawsze możecie przedzwonic na 10minut, w zamian za brak odwiedzin. Dodatkowo piszesz, że nawet ze swoimi rodzicami nie widujecie się aż tak czesto. 6km dalej to nie jest tak strasznie dużo, wybierając mniejsze zlo :p już chyba lepiej raz posiedziec u tych, a raz u tych. Bo u swojej mamy na pewno będziesz czula mniejszy dyskomfort ze po godzinie idziecie do domu a z kolei teściowa nie wymysli przelozenia tej wizyty, bo przecież Twoja rodzina jest tak samo wazna jak rodzina Twojego męża. Ja bym w takiej sytuacji przedewszystkim pogadala z mężem, że przez tak czeste odwiedziny nie macie wystarczająco czasu ani dla siebie, ani dla własnych przyjemności. Dorosly facet powinien coś takiego przeciez rozumieć. Pamiętaj, że to Twoje życie i nikt nie będzie go układał pod swoje dyktanto. Bo nawet jeśli teściowa chce dobrze, a zapewne chce, to ona tez musi zrozumieć że ma prawo wkładać w nie nos (np a propos ciąży)na tyle na ile Wy na to pozwolicie :)

Gość gość
Ja bym się cieszyła gdyby mnie tak teściowa albo moja mama odciążyła z gotowania. Nie chcesz obiadów u teściowej to chyba masz język w gębie i potrafisz powiedzieć, że np od jutra nie przyjdziecie na obiad,bo chcesz sama coś ugotować . Twoje tłumaczenie jest chore, że nawet z własną mamą się tyle nie widujesz co z teściową , twoja mama ci obiadków jak widać nie proponuje więc jak wpadasz to dostajesz kawę, ew ciasto i koniec wizyty, u teściowej masz full wypas ( obiad, kawa, ciasto). Marudzisz bez powodu jakby teściowa cie siłą trzymała, nie chcesz nie musisz. Jeszcze kiedyś zatęsknisz za obiadkami jak będziesz już miała dość stania nad garami.

Gość gość
Nie doceniasz teściowej , ja u mojej a mam już 25 lat stażu , byłam na proszonym obiedzie na palcach jednej ręki można by zliczyć , moje dzieci nigdy u niej nie były same , nigdy tam nie nocowały , nie było z jej strony takiej propozycji, nigdy się nimi nie zajmowała. Mieszka tam z nią jej córka zamężna i dzieciata, kiedyś powiedziała , na żarty z naszej strony , że zostawimy nasze dzieci u nich na spanie , że ich tu nie chce. A teściowa na to nic. I co ty na to? Może docenisz swoja teściową?