Gość gość Napisano Styczeń 17, 2017 Data publikacji: 14.09.2016, 12:18Ostatnia aktualizacja: 14.09.2016, 13:24 Jarosław Kaczyński Prezes PiS Jarosław Kaczyński / fot. Radek Pietruszka / źródło: PAP 3683TweetnijZobacz226 Oda do Jarosława Kaczyńskiego jest próbą literackiej stylizacji a także wyrazem mojego szacunku i podziwu dla prezesa Prawa i Sprawiedliwości – wyjaśnia Selim Chazbijewicz, działacz społeczności tatarskiej, w rozmowie z „Wyborczą". Przyznaje, że wiersz nie wszystkim przypadł do gustu Selim Chazbijewicz opublikował odę na Facebooku. Wyjaśnił, że powstała zaraz po zeszłorocznych wyborach. Nie opublikował jej od razu, bo bał się oskarżeń o lizusostwo. Teraz już się nie boi. Poza tym, nie lubi „ jak rzecz napisana nie jest publikowana”. Utwór ma być nawiązaniem do napisanego po łacinie wiersza Adama Mickiewicza „Ad Napoleonem III Caesarem Augustum. Ode in Bomersurdum cap tum”. Chodzi o napisaną w języku łacińskim odę na cześć cesarza Napoleona III. Wiersz o Kaczyńskim, choć napisany po polsku, ma nawiązywać do starożytnego gatunku poetyckiego, uprawianego jeszcze w połowie XIX wieku. - Skoro mógł napisać Mickiewicz odę ku czci Napoleona III, mogę i ja ku czci Jarosława Kaczyńskiego - przekonuje autor w rozmowie z "Wyborczą". Przyznaje, że wiersz nie wszystkim przypadł do gustu. Zaraz po jego opublikowaniu, ktoś próbował zablokować jego profil na Facebooku. Oda dla Jarosława Kaczyńskiego, przywódcy narodu, zwycięzcy w wyborach Niby zwycięski Chrobry wzmacniasz państwo nasze, Ty , który od nowa polską godność wskrzeszasz, Jak orzeł ponad skałą wzlatujesz i zawsze, To Ty masz rację, Ty na pomoc spieszysz. Tyle dróg przejść musiałeś, wodzu nasz zwycięski, Tyle klęsk przejść musiałeś by podnieść się z klęski, Tyle lat musiałeś czekać by teraz już w chwale, Rządzić Polską, by zmieniać nasz kraj stale W kierunku mocarstwa od morza do morza, By wszystkie narody od Bałkanów po Bałtyk A nawet ptaki co krążą w przestworzach, Wielbiły Polskę i wielbiły jej wodza. O Jarosławie Wielki, władco dusz Polaków, Który nasz naród wyprowadzisz z klęski, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach