Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Czy na 16 byl ten dam zestaw co na 8?

Gość gość
Tak na 16 godzinę był ten sam zestaw co na 8. Pamiętajcie żeby osłonić się parawanami i duża poduszka ma być podłożona w pozycji wysokiej.

Gość gość
Koniecznie poczytajcie o potrzebach pacjentki , celach i działaniach opiekuna.

Gość gość
Wiecie moze gdzie znajde 1 caly zestaw bo fb nic nie ma

Gość gość
Czyli jutro o 8 będzie ten sam zestaw który dzisiaj był o 12, tak?

Gość gość
Profilaktykę przeciwodleżynową trzeba było zastosować? Czy tylko opisać ?

Czy mozecie napisac zestaw 1 praktyczny i opis przypadku w calosci z godz. 8. Zdaje jutro. Pomozcie mi prosze.

Gość gość
Nikt konkretnie nie napisze tylko jakies haotyczne wypowiedzi... Szkoda

Gość gość
Przykre jest to ze nikt nie chce nic napisac tym co jeszcze nie zdawali 2 zadanie jest cale a 1 tylko zdzebko

Gość gość
bo nie ma nigdzie dlatego jest takie po trochu

Gość gość
Na fb jest okolo 50 stron opiekun medyczny,jak znaleźć wlasciwa z opisanym pierwszym zadaniwm praktycznym z dzisiejszego egzaminu.

Gość gość
Jak to jest?Wszędzie w każdym mieście są takie same zadania rozumie,ale zestaw z 8.00 powtarza sie o 16.00 ?

Gość gość
Tak na 8 jest ten sam co na 16

Gość gość1980
tak,ale napiszcie czy była zmiana poszewek na jaśku i poduszce?

Gość gość
Niebylo zmiany poscieli

Gość gość
1 zestaw dokładny opis o odlezynach męczący kaszel plwociny

Drogi Gościu możesz coś więcej napisać z zestawu 1 co było. Dzięki.

Gość Żnin
Miałam zadanie 2. Treść macie podaną powyżej. Wykonałam ją następująco: -wstępna rozmowa z pacjentem (przedstawienie się i uzyskanie zgody na wykonanie poszczególnych czynności) -poinformowanie pacjenta ,że zamykam okno po wywietrzeniu sali oraz ustalam czas że za 5 minut przyjdę go umyć i przebrać a póki co idę uszykować sobie zestaw -higieniczne mycie rąk -szykuję:ręcznik,podkład płócienny,podkład jednorazowy foliowy, ligninę na obcięte paznokcie, koszulę ,nożyczki, szczoteczkę do paznokci, mydło o ph 5,5, termometr do pomiaru temp.wody, 2 pary rękawiczek (w razie gdyby jedna się uszkodziła), fartuszek, dzbanek z wodą, miskę i układam to na tacy a tą na wózku na górę na dole będę odkładała brudny sprzęt i bieliznę brudną -teraz dezynfekuję ręce -podchodzę do chorego informuję go co będę po kolei robić przy nim zakładam rękawiczki i zapewniam mu intymność parawanem -dostosowuję łóżko do swojego wzrostu -obniżam wezgłowie -zdejmuję koszulę -myję klatkę piersiową delikatnie ocieram i sprawdzam czy pod piersiami nie ma odparzeń-ciało balsamuję -myję ręce pacjentki,czyszczę paznokcie i obcinam na ligninę (ligninę zwijam odkładam na dół wózka) -ręce balsamuję -obracam pacjentkę na bok myję i balsamuję plecy -gdy jest w tej pozycji zsuwam podkład do środka i układam czysty -obracam pacjentkę na drugi bok wyciągam brudny podkład kładę go pod wózek na półkę ,rozwijam czysty podkład i ścielę wszelkie zagniecenia pamiętam o tym aby pacjentka była przykryta kołdrą gdy już mam czystą pościel zakładam koszulę zaczynając od ręki z wenflonem, głowa i druga ręka -poprawiam nierówności -zabezpieczam łóżko -zmieniam pozycję na pół wysoką lub wysoką kwestia tego co wam pacjentka powie w zależności jak woli moja poprosiła o pół wysoką pozycję -odstawiam parawan porządkuję i dezynfekuję sprzęt i idę umyć i zdezynfekować ręce. -przechodzę do teorii i tu wam nie pomogę bo tu poległam był problem-potrzeba jedna tabela oraz cel i działanie druga tabela na koniec karta pielęgnacji uzupełnić Mam nadzieję że nic nie pominęłam w pisaniu bo tak szybko szybko opisuję. Grunt to dużo gadać do fantomu. Powodzenia i na luzie bądźcie. Macie lepiej bo znacie zadania my szłyśmy w nieznane.

Gość gość1980
PROSZĘ WAS napiszcie co było w 1 zestawie.Z góry dziękuję

Gość gość
Gość o 16:51 prosi ...”chodzi mi o zadanie jak ktoś ma proszę napisać z toaletą całego ciała" ...odpowiedź masz wcześniej - gość 2017.06.15 - Nie mogę przesłać wprost, bo link uznawany jest za SPAM.....jak tu: -> opiekunblog(kropka)blogspot(kropka)com -> algorytmy ( po prawej str) ->temat 15 – toaleta całego ciała w łóżku.

Gość gość1980
duże podziekowania dla żnin, bardzo fajnie opisałaś.

Gość gość
Czyli byly dwa różne przypadki czy nie?Bo już nie rozumiem.Jedyna ,może dwie osoby napisały coś konkretnego.Podzielcie się proszę z egzaminami co było,,ale konkretnie.

Gość gość
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Przecież jest napisane,

Gość gość
Czy duża poduszka w pozycji wysokiej, to znaczy podnieść przednią część łóżka? ale już po wykonaniu zabiegów pielęgnacyjnych?

Gość gość
Jak pacjentka ma lewą rękę chorą, to do mycia pleców przewracam ją na prawą rękę - zdrową, czyli jest zwrócona przodem do mnie. Czyli, żeby umyć jej plecy, to musze przejść na 2-ga stronę łóżka, prawda?

Gość gość
Gościu z21:57 nie irytuj się,wydaje mi się że czytam ze zrozumieniem,ale zadania 1-ego jakoś nie mogę wydedukować.

Gość gość
Słuchajcie, a co do mycia nóg, to na you tubie jest, że od ud, a nam mówia, że najnowsza książka każe podobno, że od stóp zacząć...

Gość gość
gdzie ta strona z fb bo nie umiem znaleźć ?

Gość ŻNIN
pierwszego dobrze nie znam z treści ale były chyba duszności odpluwanie plwociny zaniedbana higienicznie pacjentka z zapaleniem płuc -umyć plecy z oklepywaniem, umyć nogi z obcięciem paznokci zmienić pozycję na semi flower wysoka+udogodnienia itd... -podejść do pacjentki poinformować że zamykasz okno i uzyskać jej zgodę na mycie - przygotować 2 ręczniki (jeden do pleców drugi do nóg) mydło szczoteczkę do paznokci nożyczki do paznokci no i ligninę do paznokci(spirytus 70% +oliwka-do oklepywania pleców) może choć nie musi być czysta koszula (bo nie ma napisane żeby ją zmienić można ubrać starą ale skoro się poci to bym przebrała na czystą) -miska+ dzbanek z wodą+termometr do zmierzenia temperatury wody -rękawiczki i fartuszek -miska nerkowata+ fartuszek do odpluwania plwociny -podchodzisz do pacjentki ubierasz rękawiczki zasłaniasz parawanem -zmieniasz pozycję pa płaską ale pozostawiasz jej poduszkę bo ma problemy z oddychaniem chyba -układasz pacjentkę na boku podkładasz jej miskę nerkowatą z ligniną na odpluwanie plwociny -myjesz plecy osuszasz nakładasz oliwkę oklepujesz -układasz ją w pozycji pół-wysokiej bo ma duszności i myjesz nogi (wkładasz stopę do miski niech się moczą paznokcie-po czym jak umyjesz nogę to czyścisz paznokcie i obcinasz je kładąc na ligninę)-to samo z drugą nogą odkryta jest tylko ta noga która myjesz -poprawiasz łóżko i pacjentkę układasz w pozycji wysokiej informujesz ją że idziesz odłożyć sprzęt i zaraz wrócisz do niej w celu zmiany pozycji -układasz sprzęt do dezynfekcji segregujesz odpady idziesz zdjąć rękawiczki do czerwonego myjesz i dezynfekujesz ręce -ubierasz czysty fartuch i na wózku układasz nowe rękawiczki oraz dwie poszwy na koce klin wałek dwa krążki małe dwa średnie i jeden duży podchodzisz do chorej -ubierasz rękawiczki -podnosisz wezgłowie do pozycji wysokiej -pod plecy podkładasz płaską poduszkę pod głowę duża aby sylwetka była pochylona lekko do przodu -duży krążek pod tyłek -wałek pod ugięte nogi pod uda -dwa małe krążki pod łokcie dwa duże pod pięty -poduszka lub klin pod stopy aby nie stykały się z łóżkiem dwa koce ubrać w poszwy i zwinąć w wałki pod ręce -poprawić łóżko aby było schludnie -odsłaniasz parawan pytasz czy dobrze jej w tej pozycji i mówisz że jakby co to niech dzwoni a ty przyjdziesz uśmiechasz się na dowidzenia i wychodzisz uporządkować sprzęt myjesz i dezynfekujesz ręce i idziesz pisać część pisemną -tu nie pomogę bo nie pisałam z tego egzaminu nie znam jej potrzeb i problemów -tabeli takie jak w drugim zestawie. mam nadzieję że pomogłam.żnin pozdrawia i powodzenia

Gość Mysza 01
Dzięki sliczne osobie ktora w całoaci opisala tresc z poleceniami jednego zadania poprosze drodzy i kochani szcześliwcy po praktycznym egzaminie dzisiaj o konkretną treść drugiego zadania.pozdrawiają opiekunowie centrum Polski.z gory serdeczne gratulacje i wielkie dzieki.