Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Różne żródła różnie podają i dlatego mamy tyle wątpliwości.

Gość gość
To to czego sa w tym zestawie 3 myjki?

Gość gość
1 myjka do twarzy, konczyny górne,klatka piersiowa, plecy, 2 myjka do posladków i kończyn dolnych,3 do umycia krocza o ile będzie lub do wymiatania okruchów

Gość gość
w zestawie są 3 myjki : 1 do mycia twarzy, kończyn górnych, klatki piersiowej i brzucha, 2 do mycia pleców i pośladków, Mycia krocza nie będzie bo w zestawie nie ma basenu, stad moje pytanie do czego myjka 3 ?

Gość gość Kasia
1 myjka kończyny górne i klatka piersiową 2 myjak brzuch plecy pośladki 3 myjka do szpary pośladkowej

Gość gość
w zestawie podane są również 3 gazik, do czego je użyjemy ?

Gość gość
Egzaminatorzy kazali przygotować taki zestaw: miskę, dzbanek, miskę nerkowatą, nożyczki, 3 myjki jednorazowe, 3 gaziki, Stąd moja sugestią, że będzie mycie (1) - twarzy, uszu, szyi , (2) kończyn górnych (4) klatki piersiowej i brzucha (4) mycie pleców i pośladków, Plan działania: najpierw gazikami myjemy oczy (tu zużywamy dwa gaziki), pierwszą myjką myjemy - twarz, uszy, szyje, kończyny górne , klatkę piersiową , później zmieniamy ręcznik i bierzemy drugą myjkę - myjemy brzuch, plecy i pośladki, - trzecią myjką myjemy szparę pośladkową , Nie wiem do czego ma służyć trzeci gazik. Jeżeli gdzieś popełniłam błąd w opisie to proszę mnie poprawić. :)

Gość gość
Witam ,trzeci gazik może do posmarowania ust wazeliną?

Gość graza74
A dzbanek do czego potrzebny

Gość gość
1.Po myciu twarzy i szyi po podciągnięciu troszkę do góry kołdrę. 2.Wkładasz duży ręcznik tak,żeby jego kawałek wystawał ponad poziom kołdry i robisz mankiet z tego ręcznika(po prostu go zawijasz na kołdrze) 3.Namydlasz myjkę i myjesz klatkę,osuszasz cienkim ręcznikiem,który wisi CI np. na oparciu krzesełka,bądż na boku łóżka. 4.Z brzuchem robisz tak samo (oczywiście w trakcie mycia lewa ręką podnosisz delikatnie kołdrę ręcznikiem do góry;P

Gość gość
Skoro jest trzeci gazik to może do usunięcia resztek jedzenia z jamy ustnej przed myciem zębów???

Gość gość
Dzbankiem nalewamy wodę z wiadra do miski bo przynosimy ja do pacjenta w wiaderku tak nas uczyli lub dzbankiem spłukujemy krocze.Z tym kroczem jest taki myk że potrzebny jest podsówacz ale tu nikt o tym nie pisze żeby miał być przygotowany więc nie wiadomo. Trzeci wacik może być potrzebny tak jak tu ktoś napisał do posmarowania ust i nosa po umyciu twarzy ponieważ nie bierzemy nigdy wazeliny czy kremu na palec ale właśnie na waciki i smarujemy tym wacikiem.

Gość gość
Dzbanek może jest po to,żebyś mogła zmienić wodę (w razie czego)jakby była brudna,albo zbyt spieniona...

Gość gość
Trafna uwaga z tym usunięciem resztek z jamy ustnej gazikiem ale do tego będzie jeszcze potrzebna szpatułka bo na niej trzeba owinąć gazik i tak wtedy można usunąć resztki.

Gość gość
U mnie bierzemy wodę bezpośrednio do miski i do pacjenta,a dzbankiem faktycznie polewamy krocze po myciu.

Gość gość
Masz rację z tą szpatułką.To jesteśmy znowu w punkcie wyjścia:(

Gość gość
Kiedy zakładacie rękawice???U nas dopiero po przygotowaniu pacjenta,siebie i otoczenia,a myjemy higienicznie zaraz po przygotowaniu pacjenta,co dla mnie jest trochę nielogiczne,bo dotykam wszystkiego i dopiero rękawiczki.

Gość gość
Faktycznie,że ten gazik CHYBA będzie do posmarowania ust po myciu zębów:))Z tego co pisze GOSĆ z wczoraj,co szanowna komisja kazała przygotować.

Gość gość
Faktycznie,że ten gazik CHYBA będzie do posmarowania ust po myciu zębów:))Z tego co pisze GOSĆ z wczoraj,co szanowna komisja kazała przygotować.

Gość gość
Zestaw: miska dzbanek, miska nerkowata, 2 ręczniki, mydło w płynie, 3 myjki jednorazowe, 3 GAZIKI, oliwka w butelce, nożyczki, szczoteczka. MOŻE KTOŚ NAPISZE CO Z TYM MAMY ZROBIĆ. Pacjenta leżąca w pozycji pół wysokiej na lewym przedramieniu opatrunek z gazika.

Gość gość
LUDZIE CO BYŁO NA EGZAMINIE?

Gość gość
Spokojnie pierwszym termin egzaminu praktycznego jest 17.06. Musimy poczekać do jutra na wiadomości.

Gość gość aga
jutro jest 1 egzamin ( chyba Żnin) nie ma co panikować, jeśli ktoś chodził na zajęcia to zaliczy ...może nie na 100% bo są nerwy itp ale zaliczymy dziewczyny; Trzymam kciuki za zdających od jutra ( Toruń ja mam 29 czerwca) i czekamy na wiadomości ..pozdrawiam

Gość gość z wielkopolski
ja jutro zdaje praktyczny o 16.00 dam znać co będzie

Gość gość
Nie stresujcie się najważniejszy jest spokój i pozytywne myślenie. Damy radę i zdamy to :) Będzie dobrze :)

Gość gość
Miał ktoś juz testy ?

Gość gość
Testy są w całej Polsce 20 go o godzinie 14:00

Gość gość Gdańsk
Witam .Wielkopolska liczymy na was piszcie po egzaminie .

Gość gość Gdańsk
trzymamy za Was kciuki

Gość gość
Czytajcie co w zestawie i przestancie wymyslac? Przeciez nie bylo szczoteczki ani pasty !!! 3 gazik do oliwki przeciez nie posmarujesz rekawiczka ani gola reka?