Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość30
czyli w zestawie 1 było 1.mycie i nacieranie oklepywanie pleców -bez zmiany koszuli 2.mycie kończyn dolnych z obcięciem paznokci 3.ułożenie pacjentki wpozycjii wysokiej 4.profilaktyka przeciwodleżynowa

Gość gość
Myslowice my zdajemy praktyczny w chorzowie w srode o 12 -dziekuje za wczesniejsze posty szczegolnie kolezance ze znina stres jest wielki dlatego badzcie dla siebie zyczliwi a nie zlosliwi. Mimo wszystko wszystkie wpisy bardzo przydatne.

Gość gość
W pierwszym zestawie jak kobieta się poci ,to raczej wypada zmiana koszuli.

Gość gość
Mam jeszcze pytanie do zestawu z myciem rak i obcinaniem paznokci. Kiedy je myje i obcinam przed czy po umyciu klatki piersiowej to dla mnie wazne choc moze dla innych oczywiste i glupie pytanie. Jak zdezynfekowac nozyczki i szczteczke do paznokci. kolejnosc czy wystarczy spryskac plynem dezynfekcyjnym i pozostawic do wyschniecia tego nas nie uczono i po prostu nie wiem. No i odkladam je na miejsce skad je wzielam przed zabiegiem czy gdzies indziej. Prosze o podpowiedz bede wdzieczna.my pracownie mielismy tylko 4 razy wiec mamy braki .

Gość gośćAS
Witajcie, startuję z egaminem o 8:00 Stres przeokrutny choć wiedza i przygotowanie jest. Trzymajcie kciuki towarzysze niedoli a ja po egzaminie w miarę możliwości dołożę cegiełkię wiedzy od siebie. Uwierzcie, że cierpliwe tłumaczenie i życziwość dają mnóstwo spokoju ducha w ej sytuacji, ponieważ człowiek w stresie panikuje zamiast skupić się na posiadanej wiedzy. Do zobaczenie po "drugiej stronie mocy" I powodzenia wszystkim zdającym. Tylko spokój może nas uratować ;)

Gość Lilaaa11
Najpierw są ręce,później klatka piersiowa i później plecy

Gość Lilaaa11
myjesz reke,czyli wkladasz dlon do miski i myjesz od czystego do brudnego a nastepnie odstawiasz miske i wycierasz rece ,nastepnie wkladasz miske nerkowata,albo lignine pod dlonie i obcinasz paznokcie i wkladasz lignine do czerwonego worka..takie samo dzialanie jest z konczynami dolnymi.no i oczywiscie nie zapominasz o wyczyszczeniu tych paznokci szczoteczka w misce.

Gość gość
nożyczki po...wystarczy spryskać, a jak postąpić ze szczoteczką?? (my też tego nie mieliśmy, ktoś wcześniej też o to pytał) Proszę napiszcie. Jesteście bardzo pomocni i życzliwi. Dzięki.

Gość gość
Wystarczy robić w takiej kolejności jak pisze w zadaniu i nie kombinować

Gość Mysza01
Ewelinaaaa dzieki za info.pozdrawiam

Gość PZG
Witam serdecznie, nasuwa mi się jedno pytanie, czy w trakcie mycia pacjenta, muszę w jakimś momencie wymienić wodę na czystą? Czy myję wszystko, tj. plecy, kończyny dolne (zestaw 1) i klatka piersiowa, ręce, plecy (zestaw 2), w tej samej wodzie? Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość gość
KTÓRE ZADANIE BYŁO O 8 ???Napiszcie przoszę.

Gość gość
MI przekazano,że wodę ZAWSZE zmienia się przed myciem krocza,ale jest wyjątek ,gdy woda jes brudna ewentualnie jest bardzo"namydlona".

Gość gość
Super, że jesteście

Gość kindel123
Witam . Duzo mozna się od was dowiedzieć. na pewno będę się uczyła z tego co nie którzy zdawali. Ja zdaje praktyczny 22 o godzinie 8 rano. Ciekawe jaki zestaw bedzie czy jakiś z tego co był dzisiaj czy ze srody jak będzie,

Gość Lilaaa11
nie zmieniasz wody.myjesz w tym samym i pamietajcie,ze jesli w pozycji wysokiej to podlozyc musimy ,krazki i walki pod posladki krazek i pod uda walek i pod piety krazki .

Gość gość
słuchajcie, a z tymi problemami, potrzebami to POTRZEBY, to chodzi o te Maslowa?

Gość gość
W zadaniu 2 myjemy najpierw: - kończyny górne, - klatkę piersiowa, - plecy, - zmieniamy podkład , - ubieramy czysta koszule, chyba ze coś pokręciłam :)

Gość Nowiuski
Niektore osoby juz sa po egzaminie praktycznym, a ich liczba napewno nie jest mala. Dlatego nie moge pojac czemu nikt nic nie pisze na ten temat?!?!?! Nawet tresc zestawow nie jest kompletna i strasznie chaotyczna. Przez takie niedopowiedzenia wprowadza sie tylko zamet i dezorientacje. Prosze Wszystkich zdajacych o pomoc!

W zestawie 1 to w kolejności co robimy? 1. Myjemy plecy, osuszamy, oklepujemy i nacieramy oliwką? W jakiej pozycji jeśli pacjentka ma duszności. Poduszkę zostawiamy? 2. potem myjemy kończyny dolne i obcinamy paznokcie 3. a potem układamy w pozycji wysokiej z udogodnieniami Czy taka kolejność ma być. Proszę pomóżcie bo już tracę siły :)

Gość gość
Taka jest kolejność i tak właśnie ja będę robiła 25 w samo południe. Poduszkę też zostawiam:)

Gość gość
Kochani, Ci co już zdawaliscie , mam pytanie: czy w zestawie nr 2. mieliście dzbanek z wodą i czy były gaziki a jeśli tak to ile sztuk? Jakoś do tej pory było dużo zamieszania wokół zestawu do wykonania ćwiczenia nr. 2. Bo jeśli jest dzbanek, to sugeruję zmianę wody po toalecie tych brudnych rąk z opisu stanu pacjentki .Gazik i ilość jest wyznacznikiem czy naoliwiac pod piersiami i czy balsamowac plecy za pomocą gazika. Dziękuję za podpowiedź co do składu zestawu do żądania nr. 2 czekam na Wasze opinie i wpisy . Gdynia, my we środę

Gość gość
Byl dzbanek a gazikow bylo 3 mozna posmarowac gazikiem pod piersiami.

Gość gość
Witam. Mam pytanie czy na godz 8:00 jest zestaw 1 na godz 12:00 zestaw 2 i na godz 16:00 znowu zestaw 1 czy moze byc tak ze przemienia nam zestawy ze np na 8 rano bedzie zestaw 2. ???

Gość Lilaaa11
żnin mam pytanie.czy rano o 8 miałaś pacjentek pochp czy czy z problemami serca i zoladka?

Gość gość
Co do przygotowania do egzaminu,to chyba zaszła jakaś pomyłka... Nie miałyśmy oklepywania,podkładania krążków i wałków,jak prawidłowo wykonać masaż przeciwodleżynowy,byłyśmy poinformowane,że wolno nam tylko obcinać paznokcie u rąk,a oliwka i (i o zgrozo Sudocrem) to największe dziadostwo i trzeba używać liotonu. Ani razu nie miałyśmy zajęć z tego jak prowadzić kartę gorączkową,w jaki sposób zapisywać cele i potrzeby i jak udokumentować wykonane działania.W sumie na sali dydaktycznej "wałkowałyśmy" ścielenie,zmianę pościeli i mycie pacjenta w łóżku. To może od razu składać pismo o złe przygotowanie do egzaminów?

Gość gość
Kochani juz zdajacy jak jest zestawami o godzinie 8.00, 12.00 i 16.00 zestaw 1 czy 2 czy ktos moze mi wyliczyc ktory bedzie zestaw na 21.06 na 12.00 bo juz sie pogubilam z gory dziekuje za pomoc i czekam na odpowiedz bo na razie ze stresu jestem odmozdzona zupelnie.

Gość gość
Pacjentka z zapaleniem płuc, nadciśnieniem tętniczym, zanieczyszczona, brudne i długie paznokcie u stóp. Paląca papierosy. Leżąca w łóżku, ma kilkuminutowe napady kaszlu z wydzielina. Lekarz zlecił uruchomienie pacjentki. Jaki tu jest wykaz potrzeb i problemów pacjentki ? To 1 egzamin jc Ktoś pomoże i podzieli się wiedzą ?

Gość gość
Mam wielką prośbę z informacji wcześniej mamy na egzaminie krążki 2 małe, 2 średnie, 1 duży + wałek,2 koce i dwie poszwy jak po kolei i gdzie je układać i co do oddzielenia nóg od łóżka

Gość gość
jesli chodzi o udogodnienia to poduszka plask pod plecy jasiek pod kark i potylice, pod posladki duze kolko i walek pod uda, srednie krazki pod piety, male krazki pod lokcie z kocy zrobic walek wlozyc do poszewki i podlorzyc pod przedramiona.miedzy stopy a lozko podlozy np.poduszke by zachowac kat prosy w stawie zkokowym patrz pozycja neytralna ulozenie w pozycji wysokiej folwera