Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość kloc123
i dla mnie też proszę pięknie :) kloc123@vp.pl Dziękuję!

Czy ja też mogę prosić o przesłanie bo jutro zdaję o 12.00 podaję adres mikodan@wp.pl Z góry dziękuję.

Gość gość
Jutro zdaje o 12 wiecie ktory zestaw bedzie ?

Gość gość321123
KasCzy Dla mnie proszę również wyślij to co masz boss96@onet.pl z góry dziekuję!

Gość gość
ja miałam zest. 2. Do mycia pleców obróciłam pacj. od siebie . Cofnij się o kilka stron tam masz opisane oba zestawy

Gość gość
od str 19 prześledź, a znajdziesz raczej wszystkie odp. Powodzenia

Gość gość
KasCzy mogę też prosić na ludowa28@gmail.com ?

Gość gość
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) Zestaw 1. Pacjentka lat 74 z POChP. Umycie oklepanie i nasmarowanie plecow oraz konczyn dolnych wraz z obcieciem paznokci. Profilaktyka p. Odlezynowa (ułożenie wysokie z udogodnieniami, Pani z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością krążeniowo-oddechowa i stanem podgoraczkowym pani Krystyna lat 74 wczoraj przywieziona na oddział wewnętrzny z pochp spowodowana rozedma pluc przez długo letnie palenie tytoniu,ostatnio nasiliły się duszności i kaszel napadowy po wysilku pacjentka zaniedbana higieniczne ma brudne i długie paznokcie u stóp leżąca ale będzie ur**********.pisało jeszcze chyba ze jest nie wydolna krążeniowo-oddechowa, ma nadciśnienie tętnicze i jest podane tylko nie pamiętam jakie i stan podgoraczkowym 37.3. trzeba wykonać mycie pleców masowanie i oklepowanie i mycie kończyn dolnych z szorowania paznokci i obcieciem następnie ułożyć pacjentka w pozycji wysokiej i zastosować udogodnienia krążki ,dwa koce i dodatkową poduszke )/// Odma płucna ..niewydolność oddechowa_krazeniowo,kaszel podwyższona temperatura,podwyższone ciśnienie..profilaktyka przeciwodlezynowa...pacjentka w pozycji wysokiej Rozedma płuc Zestaw 2. 53-lenia kobieta Zofia Małecka od kilku dni przebywa na oddziale intensywnej terapii kardiologicznej, z powodu zaburzeń rytmu serca, jej stan się pogorszył po odtrzywaniu informacji że rozwiązano z nią stosunek pracy, zdenerwowała się. Występują zaburzenia rytmu serca podczas wykonywania czynności samoobslugowych i wysiłku fizycznego. Skarży się na ból całego ciała, spowodowany leżeniem. Lekarz poinformowal panią że za kilka dni będzie ur*******ne poza łóżkiem. Pani zaniedbana higieniczne ma długie i brudne paznokcie u rąk. Z wywiadu choruje na chorobę wrzodowa żołądka i nerwicę. Ma zgagę i odbija się jej, skarży się na ból w nadbrzuszu, godzinę po spożyciu posiłku. Kontakt słowny zachowany, chodź rozmowy z panią często kończą się jej płaczem. Ciśnienie tętnicze 150/100, temp ciała 36,8. Podczas spożywania posiłku, wylała na siebie zupę budząc koszule i podkład polcienny. Wykonaj mycie klatki piersiowej, rąk z obcienciem paznokci i mycie pleców. Zmień koszule nocna i podkład polcienny.

Gość gość
KasCzy mogę i ja poprosić ? ewe_3@o2.pl

Gość gość
jeśli chodzi o to obracanie na bok w czasie mycia pleców, to czy pacjentka nie ma czasem założonego wenflonu na rękę lewą? i czy w takim przypadku nie trzeba przekręcić jej na prawą stronę?

Gość gość
venflon ma znaczenie przy zakładaniu koszuli, ale przy obracaniu na bok nie. nam tak mówili wykład. i ja obracałam na bok z venflonem tylko zwracałam uwagę na venflon przy obracaniu.

Gość gość
pacjentka z zestawu 1 i 2 na egzaminie ma założony gazik na lewym przedramieniu imitujący venflon, to może być jakaś wskazówka i tak się zastanawiam o co może chodzić? wiadomo, że przy zdejmowaniu i zakładaniu koszuli ma to znaczenie a nie wiem jak będzie z przekręcaniem na bok:(

Gość gość11111111
Mozesz pacjentke na chwile polozyc na bok z odwiedziona reka z wenflonem

Gość gość
a to już nie szukam dziury w całym, dziękuję za rozwianie moich wątpliwości:)

Gość gość
myjemy używając wody? czy raczej udajemy że mamy wodę ?

Gość gość
23 VI o godz, 12:00 powinien być II zest. / lepiej umieć dwa zestawy, komisja może zmienić/

Gość gość11111111
Z tego co wiem sa trzy podejscia dziennie do praktycznego o godz 8 12 i16

Gość gość
Było tak i tak. Na początku jak techniczni będą objaśniać można zapytać. Jeśli z wodą to proponuje mało nalać. /moja pani fantom była bardzo sztywna hi hi i można łatwo rozlać przy wkładaniu dłoni.

Gość gość
UWAGA ! UWAGA ! 24 sob. o godz. 12 :00 powinien być zest I PIERWSZY !!! Ktoś kilka dni wcześniej o to pytał i "machnęłam"się w obliczeniach, bardzo przepraszam. Ale to jeszcze jeden argument, żeby uczyć się obydwu zest. (my tak robiliśmy).

Gość gość
!!! Komunikat dla zdających w sob 24 VI UWAGA ! UWAGA ! 24 sob. o godz. 12 :00 powinien być zest I PIERWSZY !!! Ktoś kilka dni wcześniej o to pytał i niechcący "machnęłam"się w obliczeniach, bardzo przepraszam.

Gość gość
Zestawy są w każdej szkole wyciąganą po kolei, naprzemiennie. U nas było tak W pierwszym dzień 1-2-1 Drugi dzień 2-1-2 Trzeci dzień 1-2

Mam pytanko do tych,którzy już są po części praktycznej, czy w obydwu zestawach należy wypisać : 1)problemy i potrzeby pacjentki 2)opracować plan opieki zawierający cele i działania opiekuna Czy może jakoś inaczej np.opracować plan opieki zawierający profilaktykę przeciwodleżynową. Pozdrawiam opiekunów z całej Polski, dziękuję za odpowiedz w imieniu Małopolski :)

Gość gość
dziewczyny ja rowniez prosze o pomoc ,o wysłanie przykladow ktore byly na egzaminie bede bardzo wdzieczna bo egzamin mam 29.06 moj mail katwit8@wp.pl

Gość gość
Poproszę o materiały do zad 1 i 2.Z góry serdecznie bardzo dziękuję. sorlisix@gmail.com

Gość gość
Witam ,bym bardzo prosił gościa z 8:24 o przesłanie 2 przypadków ;-) delta11@onet.eu z góry Dzięki Bardzo

Gość gość
Wyslij mi, prosze, zdaje na 16... ococichodzizioms@wp.pl

Gość gość
Poproszę notatki do zad 1 i 2. Z góry serdecznie bardzo dziękuję. sorlisix@gmail.com

Gość gość
Bardzo serdecznie proszę o notatki agalipka123@wp.pl z góry ślicznie dziękuję.

Gość gość
Czy moge prosic o tabelki (problemy, potrzeby, cele, dzialanie) grudniowa7@go2.pl Z gory dziekuje