Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
Proszę wyślijcie mi na email problemy działania itd bo chyba 4 rubryki są z zestawu 1 będę bardzo wdzięczny za to cancer204@gmail.com

Gość gość
proszę o dokładny opis zestawu nr 2 cele działania problemy plus algorytmy , egzamin jutro o 12 aldonakowalik@wp.pl

Gość gość
co z tymi poduchami? bo tez sie zastanawiałam czy wyciągać:(

w zestawie 2 jest rozedma pluc więc myślę że przy dusznościach płasko jej nie kładziemy....ale ja jeszcze nie zdawałam więc to tylko moje wywody

Gość gośćAnuska
LUDZIE.! COFNIJCIE SIE DO BODAJZE 15 STRONY I PRZEGLADAJCIE STRONA PO STRONIE TAM ZNAJDZIECIE WSZYSTKIE OPISY PROBLEMY CELE ITD. A co do pytania o poduszki w zestawie 1 z dusznością poduszki wyciągamy ale nie opuszczany wezgłowia tylko wykonujemy czynności w pozycji polwysokiej a po wykonaniu zadania ustawiamy manekina w pozycji wysokiej z udogodnieniami. A w zestawie 2 normalnie wyciągamy poduszki i opuszczamy wezgłowie.

Ło matko to jak jej te plecy myć ,odwracać na bok w takiej pozycji na wysoko bo już się wsio miesza :)

Gość gość
Te osoby które dzis zdawaly niech opisza wszystkie czynności przy zadaniu 1 bądźcie solidarne z tymi co sa jeszcze przed egzaminem prosimy

Gość EveEvelinda
W każdym zadaniu jeśli masz do umycia plecy wyciąga poduszkę, ale zawsze zostawia się jaska, nie może leżeć bez żadnej poduszki.

Gość EveEvelinda
NENA386 W zestawie drugim są problemy kardiologiczne, nie rozedma.

Gość gość
plecy nacieramy spirytusem 70% czy oliwką? bo to starsza osoba to nie wiem:(

Gość gość
Chyba mamy więcej strachu niż ten egzamin jest wart oblał ktoś praktyczny słyszeliście coś o tym? Ja jutro o 16 mam zobaczę jak to będzie

Gość EveEvelinda
ZESTAW DRUGI Pani ma problemy kardiologiczne. Potrzeby: -potrzeba samodzielnosci -potrzeba ruchu -potrzeba informacji -higieny -zmiany bielizny osobistej -zmiany poscieli -konsultacji z psychologiem -konsultacji z ditetykiem -rozmowy -wsparcia psychicznego -usmiezenia bólu -unormowania ciśnienia CELE *zapewnienie komfortu psychicznego - >DZIAŁANIA : konsultacja z psychologiem, rozmowa, wsparcie psychiczne, zaaranżowanie czasu wolnego, ćwiczenia oddechowe *dostosowanie diety do problemu wrzodow żołądka - > konsultacja z dietetykiem, częstsze podawanie posiłków w mniejszych ilościach, wykluczenie z diety potraw ciezkostrawnych, tłustych, smażonych, wedzonych *zapewnienie ruchu-> ćwiczenia przy łóżku, w razie konieczności ćwiczenia że sprzętem ortopedycznym, pomoc przy wykonywaniu czynności, zachęcanie do wykonywania czynności samodzielnie, konsultacja z lekarzem. *kontrola cisnienia-> częste pomiary ciśnienia, w razie konieczności konsultacja lekarska, uświadomienie o konsekwencjach, kontrola ciśnienia. *utrzymanie higieny-> mycie włosów, obiekcie paznokci, zmiana bielizny osobistej, zmiana pościeli, mycie klatki piersiowej, mycie kończyn górnych i dolnych, podmienić. NIE WSZYSTKIE MIEJSCA W TABELCE MUSZĄ ZOSTAĆ ZAPISANE! ZADANIE PRAKTYCZNE -umyć klatkę piesiowa -umyć kończyny górne i obciąć paznokcie -umyć plecy -zmienić podklad -zmienić koszule Miałam dzisiaj ten zestaw o 8 rano, egzamin zaliczyłam na 100%, przekazała mi to Pani z komisji.

Gość gość
gosiunia zdaje jutro w Solcu nad Wisłą

Gość gość
Event gratulacje

Gość EveEvelinda
Dziekuje. I powodzenia tym, którzy będą dopiero zdawać. Po prostu nie stresujcie się za bardzo, nie będzie tak źle. :)

Gość EveEvelinda
A co do spirytusu. Na egzaminie go nie miałam, była tylko oliwka i po nasmarowaniu oklepywanie I tyle.

EveEvelinda, PROSZĘ PODAJ MI KOLEJNOŚĆ ...Czy ma być klatka, kończyny i na koniec plecy? czy zmieniałaś po brudnych paznokciach wodę albo myjka do każdej czynności nowa? Gratuluję Ci wyniku

EveEvelinda, PROSZĘ PODAJ MI KOLEJNOŚĆ ...Czy ma być klatka, kończyny i na koniec plecy? czy zmieniałaś po brudnych paznokciach wodę albo myjka do każdej czynności nowa? Gratuluję Ci wyniku

Gość gość
Eve gratulacje:). Czy są dwie rubryki potrzeby i cele czy 4 jeszcze realizacja i ocena bo nas tak uczyli.

Gość gość
Eve gratulacje:). czy są 2 rubryki potrzeby i cele bo nas uczyli że 4 jeszcze realizacja i ocena