Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawictwo pospolite 114

do wszystkich katolików

Polecane posty

co sądzicie o Auchwitz , epidemi dzumy , cholery , trzesieniu ziemi na Haiti ? Czy te zdarzenia osłabiają waszą wiarę w Boga ?

Gość gość
Nie osłabiają. Twórcą obozów koncentracyjnych był człowiek. Trzęsienia ziemi, tsunami można postawić obok wypadków, chorób, a nawet starości. Nasze życie jest kruche, a my sami jesteśmy grzesznikami ( poczytaj o skutkach grzechu pierwszych ludzi ). Zamiast obwiniać Boga pamiętaj, że ten świat przeminie ( czy to nie dowód na Jego miłosierdzie? ) i zastąpi go nowy. Śmierć, starość, cierpienie, choroby, tsunami itd. zostaną usunięte. Nawet dzikie zwierzęta nie będą stanowiły zagrożenia. Tutaj jesteśmy tylko na chwilę. Mamy duszę, której nic nie może zabić. Ktoś kto ufa Bogu inaczej patrzy na życie.

epidemie dzumy też stworzył człowiek ?

Gość gość
Jesteś nieudacznym trolem, a nie ateistą.

Gość gość
A religie kto stworzył? Też ludzie. I wszystko jasne.

Gość gość
kto umie patrzeć, to zauważy taką prawdę, że to cierpienie, ból i i inne nieszczęścia tak naprawdę zbliżają do Boga. Kiedy już nie ma nadziei, kiedy wydaje się nam, że wszystko zawiodło- wtedy pozostaje modlitwa. Bo człowiek w szczęściu nie jest w stanie zauważyć i docenić tego szczęścia ani dziękować za nie. Ba, nie jest w stanie nawet zauważyć innych w potrzebie... postępuje źle, grzeszy. A to dobra droga do zatracenia swojej duszy. Czy więc Bóg kara nieszczęściem? A może to właśnie zsyła łaskę nieszczęścia po to, by człowiek się opamiętał? Po to, by uratować w jakiś sposób jego duszę, skoro szczęście i pomyślność nie pomaga, a wręcz szkodzi? Za wszystkie rzeczy trzeba dziękować w życiu, bo tak naprawdę nie jesteśmy w stanie z naszej perspektywy ocenić, co jest dla nas dobre, a co nie. Mogę się modlić o coś, a potem złorzeczyć, że nie zostałam wysłuchana przez Boga. A za X lat może się okazać, że Bóg mnie uchronił, bo gdyby się spełniło to, o co prosiłam, 100 razy bardziej bym cierpiała w przyszłości itd. Bo skąd my, ludzie, możemy mieć wiedzę, by oceniać, co jest dla nas dobre, a co złe?

Gość gość
Prawictwo naucz się czytać :D