Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sprawa o spadek

Polecane posty

Gość gość

Witam, otrzymałem pismo ze odbędzie się sprawa w sądzie o spadek po moim zmarłym ojcu z którym nie miałem kontaktu. Moje pytanie brzmi, czy na tej sprawie będę mógł zrzec się spadku? Czy już klamka zapadła? Nie orientuje się w prawie. Pozdrawiam :)

Gość gość
dlaczego masz sie zrzec? bierz co twoje.,.

Gość gość
pewnie żona tojego ojca będzie chciała położyć łapę na wszystkim, jak to mają w zwyczaju ludzkie materialistyczne goowna!

Gość gość
Niestety podejrzewam, że wartość spadku przerosnie wartość długów... Dlatego wolę nie ryzykować stąd też moje pytanie

Gość gość
Tak możesz się zrzec prawa do spadku tylko jest jakiś określony czas po śmierci rodzica zdaje się że pół roku.

Gość gość
Tak możesz sie zrzec, tym bardziej jeśli miał byś dziedziczyć długi.

Gość gość
Ja zrzekłam się spadku po mamie ale ja poszłam do prawnika z aktem zgonu mamy i za bodajże 270zł ( nie pamiętam dokładnie) dostałam urzędowy dokument i po sprawie na twoim miejscu poszłabym wcześniej do prawnika po taki dokument.

Gość gość
I mogę to zrobić na tej sprawie? Czy wcześniej Muszę wysłać jakiś stosowne pismo :)? Dzięki wszystkim za pomoc

Gość gość
Ja zadzwoniłam do prawnika wcześniej umówiłam się na wizytę popytaj kto zajmuje się sprawami spadkowymi, poszłam i po sprawie. Zrobiła to profilaktycznie gdyż podejrzewałam że mamusia zostawi mi w spadku długi

Gość gość
Autorze poczytaj może to, a w pierszym linku, masz możliwość zadania pytania specjaliście do spraw spadkowych, przez neta: spadek.info/odrzucenie_albo_zrzeczenie_sie_spadku,264,p.html biznes.newseria.pl/news/obciazony_dlugami,p915375373

Gość gość
Mozesz sie na sprawie zrzec sprawy. Od czasu dowiedzenia sie o smierci masz 6 m-cy na odrzucenie. A jak jest sprawa to bedzie idealny czas na to :)

Gość gość
nie ma sensu wczesniej, bo zaplacisz za to. najlepiej wlasnie na sprawie :)

Gość gość
Zawsze jeszcze mzoesz przyjac spadek z dobrodziejstwem inwentarza , wtedy odpowiadasz za dlugi tylko do wartosci tego co dostaniesz ewentualnie ze spadku...

Gość gość
Skonsultuj się z prawnikiem, np. z http://kancelaria-wylag.com/. Będziesz mieć jasno powiedziane, co powinnaś zrobić, zeby przyjąć lub odrzucić spadek, jesli go nie chcesz.

Gość Joanna38
Miałam kiedyś podobną sytuację. Dziedziczyłam długi i śmieszny majątek w stosunku do tych długów. Jedynym racjonalnym wyjściem z tej sytuacji było zrzeknięcie się. Jeżeli nie minęło jeszcze pół roku od śmierci ojca to wszystko jest do załatwienia, ale nie polecam w to brnąć bez pomocy prawnika. Mi osobiście pomagała w całej sprawie Pani mecenas Karolina Liszka z GPkancelarii i sukcesywnie dla mnie udało się sprawę zamknąć. Pani mecenas Liszka posiada duże doświadczenie w takich sprawach, dlatego mogę polecić skorzystanie z jej pomocy.

Gość gość
wiadomo, czasem kwestie spadkowe potrafią namieszać - nie zawsze się też trzeba na wszystkim znać, dobra kancelaria notarialna typu http://www.szczecin-kancelaria-notarialna.pl/ ( w moim przypadku prowadzili aż dwie sprawy spadkowe w rodzinie) na pewno doradzi i wyjaśni wszystko prostym językiem.