Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

zespol aspergera czy bunt dwulatka?

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie do osob znajacych sie na zaburzeniach dzieci a takze do doswiadczonych mam ktore moze mialy podobne problemy do moich ze swoimi pociechami. Mam dwuletnia coreczke jest super kochanym dzieckiem jednak mam z nia ostatnio duzo problemow. Co mnie niepokoi to glownie zmiana w zachowaniu w ciagu ostatnich miesiecy. Stala sie bardziej lekliwa niz kiedys boi sie obcych miejsc i ludzi wizyta u lekarza to koszmat jedna wielka histeria. Poza tym jest strasznie uparta jak juz sobie cos wymysli to koniec niczym nie da sie odwrocic jej uwago tylko to ma w glowie. Ma sklonnosc do rzadzenia i wydawania rozkazow typu mamo wstan mamo usiac mamo zjedz chrupka i odmowa ich wykonania to jak koniec swiata dla niej. Lubi sie bawic z kims zawsze zaprasza do zabawy no ale tez czasami gdy sie bawimy to mowi mamo tu mamo tam. Np rzucamy balonem to mowi mi i pokazuje palcem ze tam mam stanac albo tam rzucic tego balona taka ma swoja wizje na wszystko. Np gdy rzucamy pilka i sobie usiadne ona od razu zwroci na to uwagebi mowi mamo wstan. Gdy bawi sie z kolezanka np przy tablicy magnesami to tez mowi terax ja teraz kasia tutaj polozyc jakby rozdzielala role co kto kiedy i w ktorym miejscu ma robic potrafi przy tym zareagowac na drobna zniane typu ze inne dziecko zeszlo z sanek ona juz wtedy jest niezadowolona bo chce zeby jechalo z nia. Ciezko to dokladnie wytlumaczyc. Nie jest tak zawsze bo potrafi sie tez dostosowac i czesto jest otwarta na propozycje innych jednak ta dominacje widac tak to czasem wyglada jakby miala na wszystko swoj plan i chce aby go kazdy realizowal wg jej wizji i to ze szczegolami. Ma tez sztywnosci w zachowaniu typu gdy raz jej ciocia wlaczyla laptopa to przy nastepnej wizycie ona tez koniecznie chce laptopa, kilka razy zabralam ja do sklepu i kupilam lizaka to teraz tez na spacerze ciagle chce isc w strone sklepu i mowi ze chce lizaka tak samo ubzdura sobie ze idzie do kasi to juz zadna sila nie zaciagnie sie jej nigdzie indziej musi byc tam takze niesamowity upor i sztywnosc w zachowaniu. Dodatkowo objawy zaburzen si kilka razy widzialam jak kreci sie w kolko ale kilka sekund doslownie nawet nie codziennie. Zdarza sie tez czasami pochylanie glowki na bok i potrzasanie nia nie czesto ale jednak. Teraz plusy mowa rozwija jej sie normalnie mowi zdaniami mysle ze nie jest z tym ani do przodu ani do tylu tylko tak jak ma byc. Jest madra wszystko rozumie, wykonuje polecenia, rozumie emocje dzieli sie nimi. Dzieli sie swoimi przezyciami wszystko pokazuje co tylko zobaczy, przynosi zabawki zeby pokazac, zaprasza do zabawy, lubi dzieci, cieszy sie z pochwaly ma bogata mimike czesto wyraza zdziwienie ogolnie jest kochana przytula zaczepia lubi byc w centrum uwagi zeby tylko na nia patrzec . gdy cis zrobi od razu tym sie chwali. Jestem umowiona do psychologa i terapeuty si ale zwariuje do tego czasu wiec postanowilam prosic o porade czy to moga byc tylko zaburzenia si polaczone z buntem czy jednak spodziewac sie autyzmu lub aspergera?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować