Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzecie dziecko. Tak czy nie?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem mamą dwójki cudownych dzieciaków :) synek 9 lat a córcia 7. Ostatnio zaczęliśmy z męzem zastanawiać się nad trzecim dzieckiem. Ale mam pewne wątpliwości bo dopiero co " odzyskalam wolność" a tu znowu pchać się w pieluchy, bezsenne noce itp? Czy są tu mamy które zdecydowały się na trzecie dziecko po tak długiej przerwie?

Gość gość
Też się zastanawiam szczerze mówiąc ;)

Gość gość
Wiem ze to wielka odpowiedzialność. Finansowo wiem że damy rade, mamy swój dom gdzie jeden pokój stoi jeszcze wolny ;) bardziej boję się tej ciąży, porodu i że nadejdzie taki moment ze powiem po co mi to było, boje sie ze odzwyczailam sie juz od opieki nad tak malym dzieckiem. Mam 30 lat, dzieci juz duze i zawsze myslalam ze to juz bedzie taki czas dla mnie a tu nagle teraz mnie tak naszlo.

Gość gość
Czekaj wpadki około 40.

Gość górolka
Mam dzieci w podobnym wieku i zdecydowalam się na trzecie. Też bałam się tej "utraconej wolności" ale powiem Ci że to była swietna decyzja. Najmlodszy jest naszym oczkiem w głowie, daje nam nacodzien mnóstwo radości...

Gość gość
moje dzieci mają 9 i 5 lat i kategorycznie mówię nie trzeciemu.

Gość gośćs
Też mam dwojke 19 i 13 chciałabym mieć jeszcz jedno dziecko ale moj mąż jest miedojrzały ,udowodnił to przy dwojce dzieci.Smutno mi..ze tak musi zostać.

Gość gość
Ja widzę plus takiej sytuacji, że starsze dzieci są już samodzielne, bedziesz mogła bardziej skupić się na maluchu. Między Twoim dzieci nie ma dużej różnicy wieku więc pewnie wtedy było Ci o wiele trudniej :) Ja mam 29 lat, synek 9 miesięcy i zastanawiam się kiedy kolejne...Czy odchowac za jednym razem czy jak będzie starszy np. 3 latek i dopiero niemowlę :)

Gość gość
Tak na początku było mi ciezko tymbardziej ze pierwsze dziecko urodzilam w wieku 20 lat to co ja wtedy wiedzialam o zyciu. A teraz jestem juz dojzalsza i moze to zabrzmi dziwnie ale czuje ze bylabym lepsza matka niz bylam 10 lat temu.

Gość gość
Taka wieksza przerwa miedzy dziecmi bardzo duzo zimenia. Dzieci sa juz samodzielne a i nie raz pomoga Ci z maluchem. Pobawia sie z nim, a mi malenstwo szybciej sie bedzie uczyc bo bedzie gonic za starszym rodzenstwem. Jestem dopiero w drugiej ciazy ale corka ma juz 5 lat. Bardzo wydoroslala na wiesc, ze bedzie duza siostra. Dobrze jej to zrobi :-)

Gość gość
Ja się troche boje reakcji dzieci. Jak cos im wspomnialam na temat kolejnego dziecka to corcia zaczela plakac ze ona nie chce bo przestane juz ja kochac.

Ja jestem w takie sytuacji jak Ty, z tym że mam dwie 7 córeczki bliźniaczki. Też myślałam, że dwójka nam wystarczy, ale od jakiegoś roku zaczęłam intensywnie myśleć nad trzecim. Mąż też wyraził chęć i oczekujemy dzieciątka. Mam już 35 lat, więc nie chciałam odwlekać już tej decyzji. zobaczymy jak będzie, jesteśmy dobrej myśli.

Gość gość
Mój mąż zawsze chciał miec trójke dzieci minimum bo sam wychowal sie w domu gdzie bylo ich czworo a ja mam tylko brata i widze jak a to radosc dla tesciow jak sie wszyscy zjada do rodzinnego domu. Tak więc dziewczyny dzięki za cieple slowa. Spróbujemy i zobaczymy co los przyniesie ;)