Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od czego zalezy ze dziecko urodzi sie z zespolem downa?

Polecane posty

Gość gość

Geny, wiek kobiety a moze cos jeszcze?

Gość gość
Ciąża po 35 roku życia i geny ale tylko od stony matki. Kobieta może nosić w sobie gen odpowiedzialny za zespól downa.

Gość gość
Jak mozna sprawdzic ten gen? Jesli w rodzinie wczesniej sie nie pojawial tzn ze go nie ma a moze jest uspiony? Ile kosztuja takie badania?

Gość gość
"Niedawno uzyskane dane wskazują na to, że również wiek ojca odgrywa rolę w zwiększeniu ryzyka wystąpienia zespołu Downa u potomka, które dodatkowo powiększa wyższy wiek partnerek starszych mężczyzn" wypowiedz o genie u matki jest nieprawidlowa, to nie jest dziedziczny zespol

Gość gość
Badania genetyczne, koszt okolo 2 tys, mozna zrobic na nfz, ale troche sie czeka i trzeba mieć jakieś podstawy do tego

Gość gość
Najczęściej dzieci z zespołem Downa maja młodzi rodzice.

Gość gość
po prostu trzeba zbadac sie podczas ciazy, w razie czego mozna legalnie usunac

Gość gość
Niestety badania czy dziecko bedzie miało zespół downa robi sie kiedy kobieta jest w ciąży. Sa badania, że ma na zespól downa wpływ wiek ojca ale kiedy ojciec ma skończone 55 lat ale to tez tylko 10-15%

Gość gość
mozna legalnie usunac? a jaka jest pewnosc przeciez czasem wychodzi ze dziecko ma zespol downa a rodzi sie zdrowe.

Gość gość
Osoby stare po 30 roku życia mają szansę zostać szczęśliwymi rodzicami takiego dziecka.

Gość gość
Najbardziej wiek matki ma na to wpływ ale jezeli rodzice oboje bądź jedno z nich nadużywa narkotyków to takze ma wpływ. Pod wpływem narkotyków i alkoholu uszkadza sie sperma i jajeczka u kobiety. To ma bardzo duzy wplyw

Gość gość
OMG!"Osoby Stare po 30 roku zycia"- serio?

Gość gość
W 12 tyg ciąży lekarz wszytsko mierzy i kieruje dodatkowo na badania krwi specjalne i nie są to testy papa. Malo prawdopodobne aby lekarz się pomylił. Częściej wychodzi, że dziecko jest zdrowe a rodzi się chore niż na odwrót.

Gość gość
moim zdaniem lepiej usunac zdrowe niz ryzykowac urodzenie downa

Gość gość
Czy wiecie czym jest statystyka ? Ile dzieci jest rodzonych przez matki w wieku np, 25 lat ? Przyjmijmy , ze 1000. Ile dzieci jest rodzonych przez matki w wieku 5 lat ? Przyjmijmy , ze 100. Jak w grupie tych dzieci matek 25 letnich urodzi sie 10 dzieci z zespołem downa, to jakie bedzie ryzyko ? A jak w grupie matek 45 letnich urodzi sie taka sama ilośc dzieci z zespołem downa , 10, to jakie bedzie ryzyko ? W grupie matek 25 letnich 1na 100 W grupie matek 45 letnich 1 na 10 Czy urodziło sie więcej dzieci z zespołem downa w jednej z grup ? NIE! Kobiety ogółem urodzily wiecej dzieci w jednej z grup wiekowych, a w drugiej mniej. Nie zwalajcie wiec wszystkiego na wiek matki. To jeden z czynników ryzka, a nie głowny czynnik. Gdyby tak było kobiety przed tym magicznym 35 rokiem zycia wogóle by nie rodzily dzieci z zespolem downa.

Gość gość
Alkohol, papierosy oraz narkotyki podczas ciąży to jest zabójstwo dla małego...

Gość gość
Najczęściej dzieci z zespołem Downa maja młodzi rodzice x a nieprawda. Im wyższy wiek matki, tym niestety większe ryzyko wystąpienia schorzenia, lecz ryzyko wystąpienia Zespołu Downa u dzieci dotyczy także młodych matek. Poniżej przedstawiono ryzyko wystąpienia Zespołu Downa w zależności od wieku matki: 20 lat; 1 na 1530 25 lat; 1 na 1350 30 lat; 1 na 900 32 lata: 1 na 650 34 lata; 1 na 450 35 lat; 1 na 280 36lat: 1 na 280 38 lat: 1 na 170 40 lat; 1 na 100 42 lata: 1 na 55 44 lata; 1 na 35

Gość gość
ale porownujac proporcjonalnie, wieksze ryzyko ma starsza matka, nie ma co sie rzucac

Gość gość
Zasada jest taka - nie kariera a dziecko w młodym wieku. A nie jak teraz odwrotnie , najpierw kariera, podróże, dom a w końcu chce sie dziecko a u ZONK! ni ma i co IN WIADRO, bo mi sie należy !

Gość gość
zgadzam sie, robic mlodo albo wcale, chociaz kto chce niech ryzykuje, w koncu downa mozna legalnie usunac i probowac od nowa

Gość gość
"Zasada jest taka - nie kariera a dziecko w młodym wieku. A nie jak teraz odwrotnie , najpierw kariera, podróże, dom a w końcu chce sie dziecko a u ZONK! ni ma i co IN WIADRO, bo mi sie należy ! " Zasada powinna być taka, aby głupich nie rozmnażać, co widać na podanym przykładzie.Niby na oko pewnie nie wygląda na upośledzoną, a jednak jest.

Gość gość
17:24 "Zasada powinna być taka, aby głupich nie rozmnażać, co widać na podanym przykładzie.Niby na oko pewnie nie wygląda na upośledzoną, a jednak jest." X Masz rację! twoi rodzice popełnili błąd.

Gość gość
oho jakaż cięta riposta, weź się już tłuku nie produkuj,odzywki jak z klas 1-3 .

Gość gość
"IN WIADRO"?, jakim trzeba być matołem aby mieć takie poglądy?

Gość gość
mieszkam w Szwecji , gdyby wiek matki mial wplyw na downa to 80 % dzieci szwedzkich mialo by downa do tutaj kobiety zaczynaja myslec o potomku w wieku miedzy 40-45 rokiem zycia mlode matki to kobiety z europy wschodniej; arabki ,azjatki

Gość gość
przeciez usuwaja te downy i robia nowe, zdrowe, do skutku, wiekszosc takich dzieci sie abortuje

Gość gość
w europie usuwa sie okolo 92% plodow z zespolem downa

Gość gość
To jednak geny... W mojej rodzinie rodziły się zdrowe dzieci, ale... moja siostrzenica i daleki kuzyn [wspólnym przodkiem był mój dziadek] mają takie dzieci. dziadek nie był chory, jego brat owszem. W naszych rodzinach nikt nie pali, nie ma osób mających problemy z alkoholem, a jednak zdarzyło się. Pomagając siostrzenicy i uczestnicząc w jej wizytach lekarskich poznałam sympatyczną rodzinę. Ich syn ma zespół downa, ale jego brat również chorował. Przykro mi o tym pisać, ale jego małżeństwo się rozleciało, żona chciała mieć pełnosprawne dziecko i odeszła od niego. Chłopcem zajmują się na zmianę jego i jej rodzice.

Gość gość
dlatego badajcie sie i jakby co usuwac

Gość gość
W mojej rodzinie to jednak po męskich przodkach odziedzicza się zespół dawna, rodzice młodzi, oboje przed 30